ΔΝΤ: Κουρέψτε το ελληνικό χρέος(Δημοσίευμα των Financial Times)




Η Ελλάδα αποκλίνει μέχρι στιγμής σε τέτοιο βαθμό από το πρόγραμμα διάσωσης που κινδυνεύει να χάσει σημαντική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκτός εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές διαγράψουν μεγάλο μέρος του ελληνικού κρατικού χρέους, σύμφωνα με προειδοποίηση του ταμείου προς τους πιστωτές της Αθήνας στην Ευρωζώνη, όπως μετέδωσαν οι FT.

H προειδοποίηση, η οποία απευθύνθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης από τον Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το ταμείο να παρακρατήσει τη δική του αναλογία από τη δόση των 7,2 δισ.ευρώ της οικονομικής βοήθειας που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται η Αθήνα για να αποφύγει στάση πληρωμών. Το ήμισυ εκ των 7,2 δισ.ευρώ πρόκειται να προέλθει από το ΔΝΤ.
Ωστόσο, οι πιστωτές της Αθήνας από την Ευρωζώνη είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε μία ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται η βρετανική εφημερίδα και οι οποίοι ήταν παρόντες στο Eurogroup της Ρίγα τον προηγούμενο μήνα, ο κ.Τόμσεν ανέφερε ότι με βάση τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει από τις ελληνικές αρχές η Αθήνα αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα προϋπολογισμού 1,5% του ΑΕΠ εφέτος.
Με βάση τους στόχους του προγράμματος, η Αθήνα επρόκειτο να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ εφέτος. "Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το χάσμα ανάμεσα σε αυτές τις δύο πραγματικότητες είναι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή", είπε ο ένας εκ των αξιωματούχων.            http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!