Νέο χαστούκι Draghi: Μόλις 500 εκ. € στις τράπεζες


Με αργά αλλά σταθερά βήματα ο M.Draghi σφίγγει την μέγγενη στην ελληνική οικονομία οδηγώντας την σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Σε αύξηση του ELA κατά 500 εκατ. ευρώ προχώρησε η ΕΚΤ μετά την προηγούμενη αύξηση των ορίων της παροχής ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού κατά 3,3 δισ. ευρώ (στα 68,3 δισ. ευρώ) που είχε προ δεκαπέντε ημερών.
Η αύξηση αυτή αν και οριακή υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA ειδικά σε μια περίοδο που οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την καταθετική τους βάση, ενώ και το δημόσιο παρουσιάζει αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Το μήνυμα είναι πλέον ξεκάθαρο προς την κυβέρνηση Τσιπρα: Απτό έργο και δεσμεύσεις εδώ και τώρα ή πτώχευση της χώρας. Τα ψέματα τέλειωσαν !
Στο άκουσμα της απόφασης της ΕΚΤ οι τραπεζικοί κύκλοι στην Αθήνα κυριολεκτικά πάγωσαν καθώς κατάλαβαν ότι είμαστε πια στην τελική ευθεία. Όταν η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών τελειώσει μένουν δύο λύσεις : Είτε η χώρα θα πτωχεύσει είτε θα προβεί σε εσωτερικό δανεισμό...
Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επανακαθορισμό των ορίων του ELA σε 15 μέρες (βάσει του κανονισμού της) χωρίς να αποκλείεται εν τω μεταξύ έκτακτη παρέμβαση την ερχόμενη εβδομάδα. Κι αυτό, διότι θα έχει προηγηθεί το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου και ακολουθούν την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου νέες λήξεις εντόκων γραμματίων.
Συνολικά η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα εκτιμάται ότι προσεγγίζει στην παρούσα φάση τα 100 δισ. ευρώ (87,48 δισ. ευρώ η εξάρτηση αυτή για τον Ιανουάριο από 56,04 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ).http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!