Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοέμβριος, 2014

Ρεπορταζ της Βουλγαρικης τηλεορασης btv για τα Σκοπια

Εικόνα

Ελληνοτουρκικά ρεζιλίκια !!

Εικόνα
Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος Μόνο ως εξωφρενική, παράλογη και εξευτελιστική μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση να συνέλθει στην Αθήνα η επιτροπή συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, δηλαδή τα Υπουργικά Συμβούλια των δύο χωρών, σε κοινή συνεδρίαση. Πολύ περισσότερο που η σύγκληση αυτή συμπίπτει με την κλιμάκωση της έμπρακτης παραβίασης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη θάλασσα νοτίως του νησιού κατά τρόπο πρωτοφανή μετά την εισβολή του 1974. Ουσιαστικά, η Αθήνα από τη μία αυτοεξευτελίζεται και από την άλλη δίνει, με τον τρόπο αυτό, «πράσινο φως» στην Άγκυρα να συνεχίσει και να κλιμακώσει τις προκλήσεις της.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Εικόνα
                                                              Το  ΜΠΛΟΚ  Δίολκος  για λίγες ημέρες  θα  αποδράσει  απο το "ΚΛΕΙΝΟΝ  ΑΣΤΥ " για λόγους αναψυχής  προ ΕΟΡΤΩΝ , που επιβάλλονται  για ψυχική  ηρεμία  και περισυλλογή.Δεν θα υπάρξει καμιά επικοινωνία λογω του απόμακρου της περιοχής. Τα νέα  θα μαθαίνονται όπως τις παλιές καλές εποχές. Κύριο μέλημα  η απαλλαγή  των  προβλημάτων , η ήρεμη διασκέδαση με ωραίες και καλές παρέες, σ΄ ένα περιβαλλον ανάλογο  του όμορφου χειμωνιάτικου  τοπίου

Ανακαλύφθηκε άγνωστη αόρατη «ασπίδα» προστασίας της Γης που μπλοκάρει τα ηλεκτρόνια

Εικόνα
Μια ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Boulder του Κολοράντο, έχει ανακαλύψει μια αόρατη ασπίδα περίπου 7.200 μίλια πάνω από τη Γη, άγνωστη μέχρι σήμερα ,  που εμποδίζει τα λεγόμενα "killer electrons" (ηλεκτρόνια δολοφόνους), που "μαστιγώνουν" ολόγυρα τον πλανήτη με σχεδόν την ταχύτητα του φωτός και ήταν γνωστό ότι απειλούν τους αστροναύτες και τους δορυφόρους και υποβαθμίζουν τα διαστημικά συστήματα κατά τη διάρκεια έντονων ηλιακών καταιγίδων.   Η ασπίδα αυτή «θωρακίζει» τον πλανήτη μας από την δυνητικά επικίνδυνη ακτινοβολία.  

Βόμβα Χαρδούβελη: Στο ΔΝΤ δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία

Εικόνα
  Βουλευτές περικύκλωσαν τον Γκίκα Χαρδουβελη μόλις εκείνος πήγε στη Βουλή και ρωτούσαν να μάθουν για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. Ο υπουργός Οικονομικών τούς μίλησε για την αδιάλλακτη στάση του ΔΝΤ, το οποίο, όπως είπε, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται αν θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα τον Μάρτιο, αλλά ούτε καν ποιος θα είναι κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το πιο σκληρό και αδιάλλακτο ήταν το Ταμείο (σ.σ.: αναφέρεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο». Και πρόσθεσε: «Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεών μας, όμως αυτοί θέλουν και το 1%!». Μετά το «πηγαδάκι» στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να μαζέψει το κλίμα με ανακοίνωση:

Στέλεχος της Merrill Lynch αποκαλύπτει τι έγινε στο Λονδίνο με τον ΣΥΡΙΖΑ

Εικόνα
Για τη συνάντηση που είχαν τα στελέχη της Bank of America-Merrill Lynch αλλά και για τη διαρροή του εμπιστευτικού mail από την πλευρά της Capital τοποθετήθηκε την Πέμπτη το διευθυντικό στέλεχος του διεθνούς οίκου Θάνος Βαμβακίδης. Ο κ. Βαμβακίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, σημείωσε πως ο κ. Σταθάκης, κατά την επίσκεψή του με τον Γιάννη Μηλιό στο City του Λονδίνου, εξήγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είναι γνωστό στον ελληνικό λαό.

ΒΡΕΘΗΚΕ η πρώτη ιστορική πηγή που αναφέρει τον Τύμβο της Αμφίπολης! ΟΧΙ Ρωμαϊκός ΟΧΙ επισκέψιμος! Πολύ σημαντικός ο νεκρός!

Εικόνα
Ο ΤΥΜΒΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΗΓΗ Ο Έλληνας συγγραφέας και ποιητής Αντίπατρος ο Σιδώνιος, γεννημένος το 280 περίπου π.Χ, κάνει την γνωστή αναφορά του στον λέοντα της Αμφίπολης λέγοντας: "Ειπέ Λέον, φθιμένοιο τίνος τάφον αμφιβέβηκας , βουφάγε; Τις τασ άξιος ην αρετάς;".  Η μετάφραση είναι η εξής:"Πες, λέοντα, ποιανού τον τάφο φυλάς , εσύ που τρως τα βουβάλια; Ποιος ήταν άξιος των αρετών σου;"

Η κατάσταση πλέον ξεφεύγει από κάθε έλεγχο...

Εικόνα
Στο Παρίσι οι συμμορίες και η μαφία των δανειστών, δε ζήτησαν 2 δις. Ζήτησαν τα πάντα με αντάλλαγμα το απόλυτο τίποτε, και έκαναν σαφές πως δεν παζαρεύουν τίποτε και με κανέναν, φροντίζοντας να θυμίσουν στους πάντες ότι τους έχουν δεμένους χειροπόδαρα...   Του Κ. Κυριακόπουλου   Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι επιχειρούν να εμφανίσουν τόσο οι πρωταγωνιστές όσο και οι κομπάρσοι αυτής της κακοστημένης παράστασης. Αυτό που συνέβη στο Παρίσι, δεν ήταν μια ακόμη σφαλιάρα των επικυρίαρχων στα χειραγωγούμενα ανδρείκελα της Αθήνας, που είδαν την επικοινωνιακή παραμύθα τους να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, από τον άσπλαχνο τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισαν τα ίδια τους τα αφεντικά. 

Το ύπουλο παιγνίδι του Νταβούτογλου για το αέριο

Εικόνα
Ή άμεση λύση στο Κυπριακό ή ίδρυση κοινής επιτροπής για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων ζητά ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας πως αν δεν γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο, τότε “να ξέρουν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν την Τουρκία από τη Μεσόγειο.”

Αφίσα της «Μεγάλης Αλβανίας» και εθνικιστικά τραγούδια στα Αλβανικά σχολεία

Εικόνα
Λίγες μόλις ώρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου στην Αλβανία, η εκπαίδευση στην γείτονα χώρα συνεχίζει σε ίδιους ρυθμούς.

«Νάρκες» κατά Σαμαρά από τον Νταβούτογλου

Εικόνα
Γράφει ο Αλέξανδρος Τάρκας Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ναρκοθετεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου, δηλώνοντας ότι θα συζητήσει ιδέες περί συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με τον ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά. Ασφαλώς, οι απλές συζητήσεις δεν απαγορεύονται ούτε συνεπάγονται ανάληψη δεσμεύσεων. Η δε σύγκληση του συμβουλίου ήταν και παραμένει απαραίτητη, καθώς η Αθήνα και η Άγκυρα οφείλουν να διατηρούν ζωντανό τον διάλογο, προλαμβάνοντας αμοιβαίες παρεξηγήσεις που θα λειτουργούσαν ως σπίθα διμερούς ανάφλεξης και ως καύσιμο μεγαλύτερης αστάθειας στην περιοχή. Ωστόσο, οι επισημάνσεις του κ. Νταβούτογλου δείχνουν τρία προβλήματα που ίσως επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια του συμβουλίου.

Financial Times: Στήνεται αντιτουρκικό μπλοκ στη Μεσόγειο -Ο ρόλος της κυπριακής ΑΟΖ

Εικόνα
  Η τετραμερής συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ δημιουργεί νέο διαφορετικό momentum στη Μεσόγειο και οι Financial Times προσπαθούν να «διαβάσουν» τις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή. Σε κεντρικό άρθρο του η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως η εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας, δημιουργεί ένα αντιτουρκικό μπλοκ στη Μεσόγειο. Η βρετανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει την πρόθεση του Καΐρου να επιταχύνει τις συνομιλίες για χρήση κυπριακού αερίου, καθώς και την αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου που δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο νοτίως της Κύπρου.

«Μαγικές» εικόνες από τη «βυθισμένη πόλη» Θώνις-Ηράκλειο

Εικόνα
Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν νέα ευρήματα, όπως πλάκες με επιγραφές στα αρχαία ελληνικά και στα αιγυπτιακά και τεράστια αγάλματα Για περισσότερα από 1.200 χρόνια η πόλη Θώνις-Ηράκλειο, από το λιμάνι της οποίας περνούσε όλο το ελληνικό εμπόριο προς τη Μεσόγειο και την Αίγυπτο, παρέμενε εξαφανισμένη.

Μπουτάρης: "Οι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι, δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα"

Εικόνα
"Βούλγαροι οι Σκοπιανοί, σφαγέας ο Κεμάλ, που δεν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη" Είδε το φως το αληθινό στην Αυστραλία όπου βρίσκεται ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νέος Κόσμος, είπε: Ο ευρισκόμενος στη Μελβούρνη για τις εκδηλώσεις της 30ής επετείου της αδελφοποίησης των δυο πόλεων, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τάχθηκε υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Θα υποβάλλει επίσημη πρόταση τον Δεκέμβριο και θα συνδέει Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα- Ιταλία

Εικόνα
Νοέμβριος 24, 2014. Το Ισραήλ έχει προτείνει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επενδύσουν στην κατασκευή ενός αγωγού για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Euractiv .   Ο αγωγός θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με πηγές από το Τελ Αβίβ. Η σχετική πρόταση έγινε από τον υπουργό Ενέργειας, Σιλβάν Σαλόμ, που εκπροσωπούσε τη χώρα του σε συνέδριο των χωρών της Μεσογείου για την ενέργεια που έλαβε χώρα στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

Τουρκία: Απαράδεκτο το ψήφισμα του ΕΚ για απομάκρυνση των πολεμικών πλοίων

Εικόνα
Νοέμβριος 24, 2014. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – EK , που ζητά την απομάκρυνση των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είναι απαράδεκτο, δήλωσε ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου. «Το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητά την απομάκρυνση των τουρκικών πολεμικών πλοίων από τα ανοικτά των ακτών της Κύπρου είναι εντελώς απαράδεκτο για την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Τζεμίλ Τσιτσέκ τη Δευτέρα.

Οι 30 ιστορικές φωτογραφίες, που πρέπει οπωσδήποτε να δεις

Εικόνα
  Οι ιστορικές στιγμές που αποτυπώθηκαν στο φωτογραφικό χαρτί και έχουν πολλά να σου διηγηθούν (pics) Επιμέλεια: Εύη Κιόρρι Οι 30, παλαιότερες φωτογραφίες που αποτύπωσαν σημαντικές στιγμές της ανθρώπινης ύπαρξης και αξίζει να δεις. Κάθε φωτογραφία έχει και μια σημαντική ιστορία να διηγηθεί και επιβεβαιώνει το ρητό "μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις".

Ο δούρειος ίππος των Σκοπίων για δημιουργία μειονοτικού ζητήματος

Εικόνα
Η επιχείρηση διεκδίκησης περιουσιών σε όλη τη Μακεδονία με τη στήριξη και ελλήνων βουλευτών… - Προστάτης Σκοπιανών η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη!

ΝΕΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

Εικόνα
Οι Σκοπιανοί δεν το βάζουν κάτω. Αυτή τη φορά  ασχολούνται με τον Όμηρο, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και υποστηρίζουν πως η γραφή τους είναι στη «Μακεδονική Γλώσσα». Η εφημερίδα «Sky» της Οχρίδας, αναφέρει πως «Η χώρα μας (Σκόπια) είναι μια βιβλική χώρα, αλλά έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές από τις κατακτήσεις. Και αυτό εξηγείται από τον απλούστατο λόγο ότι στο κομμάτι αυτό της γης, αλλάζοντας την ιστορία και τον πολιτισμό της, αλλάζουν όλα τα ιστορικά γεγονότα και μας επιβάλλουν μια άλλη ιστορία».

Τούρκοι αρχιτέκτονες καλούν τον Πάπα να μην πάει στο ‘αυθαίρετο’ του Ερντογάν

Εικόνα
Το ‘αυθαίρετο’   Λευκό Παλάτι του Ερντογάν στο δάσος Ατατούρκ Νοέμβριος   24, 2014. Η Ένωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων ( TMMOB ) προέβη σε έκκληση προς το Πάπα Φραγκίσκο, ζητώντας να μην παραστεί στην νέα κατοικία του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει την ονομασία « Ak Saray » δηλαδή «Λευκό Παλάτι» (από το ‘Λευκός Οίκος), ισχυριζόμενη ότι το τεράστιο οικοδόμημα χτίστηκε παράνομα.

Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον Αναστασιάδη

Εικόνα
Ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν  τηλεφώνησε σήμερα Κυριακή στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αμέσως μετά το τέλος των επαφών του με την τουρκική πολιτική ηγεσία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου “ο Αντιπρόεδρος ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Νταβούτογλου”.

Επιστύλια με γυναικεία και ανδρική μορφή.

Εικόνα
Άλλο ένα σπάνιο εύρημα με δύο ανθρώπινες φιγούρες αποκαλύπτεται στην Αμφίπολη. Τι επισημαίνουν οι ανασκαφείς και τι αναφέρει ξένο δημοσίευμα Δύο ζωγραφισμένες ανθρώπινες φιγούρες, μία ανδρική και μία γυναικεία, σχέδια, αντικείμενα και παραστάσεις, που είχαν φιλοτεχνηθεί με κόκκινο, γαλάζιο και ζωηρό κίτρινο χρώμα πάνω στα επιστύλια του δεύτερου θαλάμου και αποκαλύπτονται σταδιακά, ίσως "μιλήσουν" για τον νεκρό που έκρυβε επί 23 αιώνες το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Modern culture

Εικόνα

Art Morphing VIII

Εικόνα

Οι Βρυξέλλες έβαλαν "ταφόπλακα" στην πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

Εικόνα
Σοκ προκαλεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής" που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή (23/11) και ουσιαστικά βάζει "ταφόπλακα" σε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια της Αθήνας, την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι απαίτησαν και πέτυχαν την απένταξη της Πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από την λίστα των μεγάλων έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ.

Οι 20 ιστορικές στιγμές που άλλαξαν τον κόσμο και τη ζωή μας [εικόνες]

Εικόνα
Η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η εισβολή στην Πολωνία, το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους... Γεγονότα που πρώτα από όλα επηρέασαν όσους ζούσαν εκεί, αλλά είχαν αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Είναι τρεις από τις στιγμές που ψηφίστηκαν ανάμεσα σε εκείνες που διαμόρφωσαν τον κόσμο. Το Βρετανικό Συμβούλιο κατάρτισε μία λίστα, από 80 σημαντικές στιγμές της τεχνολογίας, της επιστήμης και της πολιτικής, σύμφωνα με τις απόψεις ατόμων που πήραν μέρος στη σχετική ψηφοφορία.

Ο Ερντογάν κοροϊδεύει τους Αμερικανούς και αυτοί κάνουν πως δεν βλέπουν…

Εικόνα
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποπειράθηκαν το Σάββατο να εξομαλύνουν τις έντονες διαφωνίες τους σχετικά με την εκστρατεία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ανακοινώνοντας τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας ενάντια στη δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ. Σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS, η Τουρκία αποτελεί και επίσημα μέλος του υπό την αμερικανική ηγεσία διεθνούς συνασπισμού που μάχεται κατά των ανταρτών του ΙΚ, ωστόσο ο ρόλος της χώρας στη συμμαχία αυτή δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να βοηθήσει πραγματικά και οι Αμερικανοί κρύβουν (προς το παρόν) την αποτυχία τους να μεταπείσουν τον κ. Ερντογάν.

Ο Νταβούντογλου προκαλεί: Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Εικόνα
Η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ είναι το μήνυμα που στέλνει από την Κωνσταντινούπουλη ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούντογλου.

Ενας προκλητικός, ψεύτης και ύπουλος Νταβούτογλου: Γεράκι με στολή περιστεριού…

Εικόνα
Η ενέργεια δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από κανένα ως όπλο, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας πως αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι όσο καθυστερεί η ειρήνη στην Κύπρο το κόστος αυξάνεται.

Τεράστιο οικοδόμημα για την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο

Εικόνα
Νοέμβριος 21, 2014. Οι Αμερικανοί θα οικοδομήσουν μια νέα πρεσβεία μεγάλων διαστάσεων στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα.

Αμφίπολη: Βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια -Αναζητούνται κι άλλα οικοδομήματα

Εικόνα
Αποκαλύψεις για την πορεία των αρχαιολογικών ερευνών στον Τύμβο Καστά έκανε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, που βρίσκεται από το πρωί στην Αμφίπολη, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε. Ο κ. Τασούλας αποκάλυψε ότι βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια και ότι αναζητούνται κι άλλα οικοδομήματα, ενώ πρόσθεσε ότι η Αμφίπολη είναι «άσκηση θαυμασμού και υπομονής».

Fitch: Παραμένει στην κλίμακα «Β» η Ελλάδα

Εικόνα
Την παραμονή της ελληνικής οικονομίας στην κλίμακα "Β" επιβεβαίωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook). Σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch, η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, ενώ στα θετικά εντάσσεται το γεγονός ότι το δυσκολότερο μέρος του προγράμματος προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί. Η οικονομία, άλλωστε, επιστρέφει σε αναπτυξιακή τροχιά, με τον ρυθμό το 2014 να αναμένεται στο 0,5% και το 2015 στο 2,5%. Το ελληνικό κρατικό χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο 178% του ΑΕΠ.

Τεράστιας αξίας τα κοιτάσματα στο Καστελλόριζο

Εικόνα
Έχουν ήδη οικοπεδοποιήσει την ΑΟΖ του Καστελλόριζου και έχουν ήδη προγραμματίσει να πάρει η Τουρκία ένα από τα πέντε οικόπεδα! Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ    Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι ακριβώς σημαίνει το Καστελλόριζο και για ποιόν λόγο η Τουρκία επιμένει στο να το θεωρεί «επιπλέον» νησί, χωρίς υφαλοκρηπίδα, άρα και χωρίς δικαίωμα στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Χαμόγελα, αγκαλιές και λουλούδια σημάδεψαν τη χθεσινή ορκωμοσία του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών

Εικόνα
Χαμόγελα, αγκαλιές και λουλούδια σημάδεψαν τη χθεσινή ορκωμοσία του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών Ως επιστέγασμα των κόπων και των προσπαθειών τους εξέλαβαν οι 88 φοιτητές του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών την τελετή ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων του Τμήματος.   Εξ ου και το πλέον λαμπερό τους χαμόγελο που μοίραζαν αφειδώς ποζάροντας με προθυμία μπροστά στα φλας των φωτογράφων.

Ν. Χριστοδουλίδης: Κίνητρο για την επανένωση της Κύπρου οι υδρογονάνθρακες

Εικόνα
Ο κ.Χριστουλίδης (φωτ. αρχείου), επεσήμανε ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων δεν πρέπει να αποτελούν σημείο τριβής και να χρησιμοποιείται ως αντικίνητρο στην εξεύρεση λύσης. Ως κίνητρο για λύση που θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου προς όφελος του συνόλου του λαού της, χαρακτήρισε τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης σε εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα.

Δημιουργείται πόλη 5.000 κατοίκων 20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα!

Εικόνα
Το όραμα της δημιουργίας μιας πόλης 5.000 κατοίκων στο βυθό του ωκεανού έχει βάλει στόχο να κάνει πραγματικότητα μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία της Ιαπωνίας. Τα σχέδια της Shimizu Corp. που παρουσιάστηκαν στον ξένο Τύπο θυμίζουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, επιστημονική φαντασία. Μόνο που δεν ανήκουν καθόλου στη σφαίρα της φαντασίας, μιας και οι Ιάπωνες κατασκευαστές έχουν ήδη θέσει το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του τεράστιου αυτού project των 25 δισ. δολαρίων, το οποίο αποκαλούν Ocean Spiral.

Σκόπια: Ειδικές ετικέτες για την Ελλάδα χωρίς το όνομα Μακεδονία

Εικόνα
“No 1 Destination for doing Business in Southeast Europe ”, θα γράφουν τα φορτηγά που εισέρχονται στην Ελλάδα Νοέμβριος 20, 2014. Τα φορτηγά και τα λεωφορεία που έχουν προορισμό την Ελλάδα ή διέρχονται από αυτήν, θα λάβουν ειδικά αυτοκόλλητα σε μια εκστρατεία διαφήμισης για επενδύσεις στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων- FYROM ,   που δεν θα αναφέρεται το όνομα ‘Μακεδονία’.

Ανεβάζει το θερμόμετρο στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία: Στέλνει δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο

Εικόνα
Ενισχύουν εντυπωσιακά τις δυνάμεις τους στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι μετά τις πληροφορίες για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου που είδαν το φως της δημοσιότητας εχθές. Η υπόθεση του αγωγού που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τα τουρκικά σχέδια στην περιοχή, φαίνεται πως έκανε την Άγκυρτα να χάσει την ψυχραιμία της ανακοινώνοντας σήμερα πως αναβαθμίζει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ με τρία πολεμικά σκάφη εκ των οποίων τα δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΣΤΗ ΓΡΑΒΙΑ Ή ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Εικόνα
Παρομοιάζοντας την έξοδο από το ευρώ με την Έξοδο του Μεσολογγίου ο Παναγιώτης Γεννηματάς δίνει την αφορμή για να κάνουμε κάποιες σκέψεις όχι μόνον πάνω στην ελληνική ιστορία, αλλά και πάνω στις κρίσεις επί της ιστορία, θεωρώντας ότι η επιλογή αυτής της παρομοίωσης αυτή ζωγραφίζει με τα ποιο ζωντανά χρώματα τα κενά και τις αδυναμίες της κριτικής ικανότητας της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ. Φωτίζοντας την παρομοίωση της εξόδου από το ευρώ με την έξοδο του Μεσολογγίου, θυμίζω ότι η απόφαση ελήφθη όταν η παραμονή στο Μεσολόγγι και η άμυνα κατέστη αδύνατη. Στην πράξη η έξοδος εξελίχθηκε σε σφαγή, είτε γιατί υπήρξε προδοσία του σχεδίου που στέρησε από τους πολιορκημένους το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, είτε γιατί το σχέδιο της εξόδου ή η τελικά η στρατιωτική ικανότητα των ηγετών επί του πεδίου της μάχης δεν ήταν πιθανόν η καλύτερη.

ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εικόνα
Η αλλοίωση – καταστροφή των οικοσυστημάτων θεωρείται, ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρώπινης οικονομίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς επηρεάζει όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη, από τους κοραλλιογενείς υφάλους έως την Αρκτική. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι τυφώνες παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια, σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η παρεμβατικότητα του ανθρώπου στη φύση , πάντα με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση και πρόσχημα την ανάπτυξη, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης ανάπτυξης, υποθηκεύονται τα φυσικά θεμέλια της ζωής και όχι για να εξυπηρετείται η μεγαλύτερη και ποιοτικότερη διάρκεια ζωής του μέσου ανθρώπου στον πλανήτη, αλλά μια συγκεκριμένη κάστα εραστών της εξουσίας και του πλούτου

Μία λάμπα… 113 ετών

Εικόνα
  Μία λάμπα 113 ετών, η οποία καίει από το 1901, αποτελεί την παλαιότερη ηλεκτρική συσκευή που συνεχίζει να λειτουργεί αδιάλειπτα από τότε που άναψε για πρώτη φορά, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις. Το καλοκαίρι του 1901 ένας επιχειρηματίας του Λίβερμορ της Καλιφόρνια, δώρισε την πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής μία ηλεκτρική λάμπα άνθρακα, μία «βελτιωμένη λάμπα πυρακτώσεως» όπως έγινε γνωστή, με τους περαστικούς να σταματούν για να θαυμάσουν το νέο τεχνολογικό επίτευγμα.

Πρώην πρέσβης ΗΠΑ στην Άγκυρα: Η μεγαλύτερη κρίση με Τουρκία τα 40 τελευταία χρόνια

Εικόνα
Νοέμβριος 20, 2014. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Robert Pearson σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του  Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής (ΙΜΕ) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, σημειώνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ με την Τουρκία δεν ποτέ τόσο ταραγμένες από την εποχή της επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

Πώς ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου συνδέεται με τον Όσιο Σισώη

Εικόνα
Ένας όσιος της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας, ο ασκητής Σισώης, επί εκατοντάδες χρόνια απεικονίζεται σε αγιογραφίες πάνω από τον ανοιχτό τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Όσιος Σισώης συνιστά ένα αίνιγμα για την κλασική αλλά και τη βυζαντινή αρχαιολογία. Οι ειδικοί επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τον συμβολισμό των σχετικών αγιογραφιών, οι πρώτες εκ των οποίον χρονολογούνται ήδη από τον 14ο μ.Χ. αιώνα. Και, επίσης, να απαντήσουν πειστικά στο ερώτημα: Είχε στ’ αλήθεια δει ο Όσιος Σισώης τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Την ύπαρξη του Οσίου Σισώη επεσήμανε στο protothema.gr ο κ. Σωτήρης Αθανασέλης, καθηγητής Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασέλης σε εκτενή επιστολή του με τίτλο «Ο Τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Χριστιανική Αγιογραφία» γράφει:

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Το άλογο στο ψηφιδωτό δείχνει τον νεκρό!

Εικόνα
Εν αναμονή της συνέντευξης τύπου του υπουργού κ.Τασούλα της 22ας Νοεμβρίου στο μουσείο της Αμφίπολης και φυσικά της κας Περιστέρη στις 29 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, ας δούμε μια λεπτομέρεια που κρίνουμε ότι είναι αρκετά σημαντική. Όταν ανακαλύφθηκε το ψηφιδωτό στον δεύτερο θάλαμο Θ2, προξένησε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι το μάτι του ενός αλόγου φαινόταν να ήταν γαλάζιο σε αντίθεση με το άλλο μάτι το οποίο φαινόταν κανονικό.

Ερντογάν: Το Ισραήλ χτύπησε την Τουρκία

Εικόνα
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθημερινά πλέον αποδεικνύει την εικόνα που έχει για εαυτό του. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν βλέπει τον εαυτό του απλά ως Πρόεδρο της Τουρκίας. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ο εκπρόσωπος όλων των μουσουλμάνων, σε όπια γωνιά κι αν βρίσκονται. Από τον Νότιο Πόλο έως την Κούβα και από τον Βόρειο Πόλο ως την Παλαιστίνη.

Ζώντας στο χείλος του γκρεμού: Από τη Σαντορίνη μέχρι την Ισπανία [εικόνες]

Εικόνα
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΙΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ Οι οικισμοί που χτίζονται στα βράχια συχνά δημιουργούν μία εκπληκτική αντίθεση ανάμεσα στο φυσικό τοπίο και τις ανθρώπινες δομές. Είτε για προστασία από επίδοξους επιδρομείς, είτε για καλύτερη πρόσβαση στη θάλασσα και στην αλιεία, είτε απλά γιατί «έτυχε», οι συγκεκριμένοι οικισμοί βρίσκονται σε πραγματικά μαγευτικές τοποθεσίες και μοιάζουν να αιωρούνται στο κενό. Για όσους δεν υποφέρουν από υψοφοβία και ιλίγγους, οι εντυπωσιακοί προορισμοί που ακολουθούν είναι μία πραγματικά εναλλακτική πρόταση για διακοπές με θέα.

Μυστηριώδης ευθυγράμμιση των γαλαξιών στον ιστό του Σύμπαντος

Εικόνα
                    Καλλιτεχνική απεικόνιση των ευθυγραμμισμένων γαλαξιών στον λεγόμενο κοσμικό ιστό   (Φωτογραφία:  ESO ) Λιέγη, Βέλγιο Κοσμικό μυστήριο: Οι μαύρες τρύπες που κρύβονται στα κέντρα μακρινών γαλαξιών περιέργως τείνουν να έχουν παράλληλους άξονες περιστροφής, ευθυγραμμισμένους με τις μεγαλύτερες δομές του Σύμπαντος.

CERN: Ανακαλύφθηκαν δύο νέα σωματίδια

Εικόνα
Δύο νέα σωματίδια ανακαλύφθηκαν χάρη στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών, CERN. Τα σωματίδια ονομάζονται Xi_b' και Xi_b* και, μάλιστα, αν και προβλεπόταν στη θεωρία, μέχρι σήμερα δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ από τους επιστήμονες.