Ελλάδα καλεί Kίνα: ελάτε να ξοδέψτε..

china
Οι χώρες της νότιας Ευρώπης ανταγωνίζονται στο να προσελκύσουν πλούσιους Κινέζους επενδυτές που ψάχνουν να αγοράσουν ακίνητα σε αντάλλαγμα για άδεια παραμονής κατοικίας.
Η τελευταία που πέρασε τις πύλες του club: h Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα που θα προσφέρει πενταετή ανανεώσιμη άδεια παραμονής σε αλλοδαπούς που κατέχουν τουλάχιστον € 250,000 σε ακίνητη περιουσία. Το επίπεδο αυτό είναι πλέον το χαμηλότερο μεταξύ γειτονικών χωρών της Νότιας Ευρώπης που προσφέρουν παρόμοια προγράμματα.

Η ελληνική πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε το Μάιο, ακολουθεί αυτή της Πορτογαλίας, η οποία πέρυσι άρχισε να προσφέρει μια πενταετή χρυσή visa σε όσους προβούν σε αγορά ακινήτων ύψους € 500.000. Η Κύπρος έχει επίσης ένα παρόμοιο πρόγραμμα στη χώρα εδώ και ένα χρόνο που απαιτεί από τους επενδυτές να δαπανήσουν € 300.000 για ένα ακίνητο.
Ισπανικά κυβερνητικά στελέχη, δήλωναν νωρίτερα αυτό το χρόνο ότι έχουν προγραμματίσει να θεσπίσουν ένα παρόμοιο σύστημα, αν και δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με την ελάχιστη απαίτηση επενδύσεων.
Ειδικοί σε θέματα μετανάστευσης λένε ότι αυτά τα προγράμματα στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο δημογραφικό: τους πλούσιους Κινέζους.
«Όλοι στην Ευρώπη έρχονται σε μας για να πουλήσουν τα σπίτια τους σε Κινέζους», είπε Wendy Wong δικηγόρος με έδρα στο Χονγκ Κονγκ που ειδικεύται σε θέματα μετανάστευσης στην SW Wong & Associates, της οποίας η πλειοψηφία των πελατών είναι από την ηπειρωτική Κίνα.
Μην έχετε αμφιβολίες, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη θεσπίσει παρόμοια προγράμματα αλλά οι περισσότερες δεν επιτρέπουν τις επενδύσεις σε ακίνητα να είναι μέρος της εξίσωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, προσφέρει 5-ετή visa μόνιμου κατοίκου, σε όσους επενδύουν τουλάχιστον £ 1.500.000 σε κρατικά ομόλογα. Η Ουγγαρία προσφέρει παρόμοια προνόμια, σε όσους επενδύουν € 250.000 σε ομόλογα. Η Γερμανία έχει επίσης πρόγραμμα, όπου η χώρα χορηγεί visa σε όσους ξεκινούν και τρέχουν επιχείρηση κεφαλαιοποίησης τουλάχιστον € 250.000.
Τα προγράμματα αυτά δεν είναι τόσο δημοφιλή μεταξύ των πλούσιων Κινέζω όπως τα νότια ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν εστίαση στην αγορά επικέντρωση ακινήτων. Τα ακίνητα είναι αυτό που πραγματικά προσελκύει τους πλούσιους της Κίνας, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα ακίνητα τους στην Ευρώπη για εκμίσθωση, για διακοπές ή απλά τα αφήνουν κενά με την ελπίδα της αύξησης των τιμών των κατοικιών κατά τη διάρκεια της άδειας παραμονής τους.
«Η νοοτροπία μεταξύ των περισσότερων Κινέζων είναι να κοιτάζουν την ακίνητη περιουσία πρώτα και μετά τη βίζα», δήλωσε  ο δικηγόρος Denny Ko. «Κάποιοι θεωρούν τη βίζα ως μπόνους στην όλη διαδικασία.»
Η πρόταση ανάμεσα στις ανταγωνίστριες χώρες είναι παρόμοια: επενδύστε πολλά χρήματα και οι κυβερνήσεις ως αντάλλαγμα θα σας παραδώσει μια πενταετή βίζα παραμονής που επιτρέπει την εύκολη είσοδο. Επί του παρόντος, οι Κινέζοι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα για κάθε επίσκεψη τους σε χώρες που καλύπτονται στο πλαίσιο της Συνθήκης του Σέγκεν, μια ζώνη που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης. Κινέζος επενδυτής που αγοράζει σπίτι στην Πορτογαλία και αποκτά βίζα μόνιμης διαμονής, για παράδειγμα, θα μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα εντός της Σένγκεν, για 90 ημέρες ανά εξάμηνο.
Ωστόσο πολλοί ειδικοί συνιστούν στους Κινέζους επενδυτές να μείνουν μακριά από την Ευρώπη, υπενθυμίζοντάς τους ότι οι φόροι μπορεί να είναι πολύ υψηλοί σε ορισμένες καταστάσεις και οι απαιτήσεις διαμονής μπορεί να μην είναι ευέλικτες. Το πορτογαλικό πρόγραμμα, για παράδειγμα, απαιτεί από τον επενδυτή να παραμείνει στη χώρα τουλάχιστον επτά μέρες κατά το πρώτο έτος και 14 ημέρες κάθε δύο χρόνια κατά το υπόλοιπο της πενταετούς διάρκειας της άδειας παραμονής.
 «Οι άνθρωποι βλέπουν το μεγάλο σπίτι και τις ωραίες εικόνες», λέει η Wendy Wong. «Αλλά όπως λέω πάντα υπάρχουν και μειονεκτήματα. Πώς σκοπεύετε να συντηρήσετε αυτό το σπίτι, όταν είστε στην Κίνα; Και προτίθεσται πραγματικά πρόκειται να ταξιδεύετε μέχρι εκεί κάθε χρόνο για να κρατήσετε τη βίζα σας;»…                                                                                     http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!