Απάντηση Σαμαρά στην επιστολή Γκρούεφσκι


φφ





Ο πρωθυπουργός απέρριψε πρόταση της ΠΓΔΜ για σύσταση νέου μηχανισμού για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.


Θέμα πολιτικής βούλησης και όχι διαδικασίας είναι η επίλυση του προβλήματος σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε προηγηθείσα επιστολή του ομολόγου του Ν. Gruevski, με την οποία υποβλήθηκε πρόταση σύστασης ενός νέου μηχανισμού αναζήτησης της λύσης. Στην απαντητική επιστολή του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει:

«Όπως ορθά επισημαίνετε, η αποκαλούμενη Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το 2003, αποτελεί το πλαίσιο για την ενσωμάτωση του συνόλου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ. Υπήρξε μία κορυφαία στρατηγική επιλογή για την εποχή εκείνη, η οποία εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Για λόγους προφανείς, η χώρα μου επιδεικνύει γνήσιο ενδιαφέρον ως προς την υλοποίηση του στόχου. Τούτο, διότι είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν θα ωφελήσει μόνο τις αμέσως ενδιαφερόμενες χώρες αλλά, επιπλέον, θα επιφέρει σταθερότητα και ευημερία στηυν ευρύτερη περιοχή.
Με ιδιαίτερη, επίσης, προσοχή ανέγνωσα τις προτάσεις σας. Δεν βλέπω, ειλικρινώς, προστιθέμενη αξία στο να συστήσουμε έναν επιπλέον, μηχανισμό, πέραν της διαπραγματευτικής ομάδας που ήδη υφίσταται. Η λύση δεν πρόκειται να προέλθει από το διορισμό περισσοτέρων διαπραγματευτών που θα διαθέτουν, όπως υποστηρίζετε, «πολιτική εντολή». Ο εκπρόσωπός μας στη διαπραγμάτευση, Πρέσβυς κ. Βασιλάκης, διαθέτει πλήρη πολιτική εντολή για εποικοδομητική συνεργασία με τον Πρέσβυ, κ. Νimetz και τον ομόλογό του από τη χώρα σας, με στόχο να εξευρεθεί λύση. Εάν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές είχαν επιδείξει την ίδια πολιτική βούληση, το ίδιο πολιτικό θάρρος και την ίδια επιθυμία για επίλυση, το ζήτημα αυτό θα είχε προ πολλού διευθετηθεί. Όμως, η ουσία έγκειται προφανώς αλλού. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν υφίσταται πραγματική η προσχηματική δέσμευση έναντι μίας διαδικασίας η οποία διαρκεί σχεδόν δύο δεκαετίες. Δεκαοκτώ έτη, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ μακρά περίοδος για να την αποδώσει κάποιος στο «καπρίτσιο» και μόνον μίας χώρας, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνετε στο πρόβλημα αυτό».
strategyreports.wordpress.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!