Πανηγύρια πρόκλησης στην κατεχόμενη Λευκωσία

Τη μαύρη επέτειο της εισβολής, "γιόρτασαν" με κάθε λογής πανηγύρια οι Αττίλες. Στην κατεχόμενη Λευκωσία, καταπατητές των εδαφών μας, συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο "Φαζίλ Κιουτσιούκ", κρατώντας σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.
Παρών στα πανηγύρια εκτός από την κατοχική ηγεσία, και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι. Πιο προκλητικός από ποτέ, δήλωσε ότι αν υπάρχει κάποια κατοχή στην Κύπρο, αυτή γίνεται εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων που μετέτρεψαν σε ελληνικό το κράτος, το οποίο ιδρύθηκε από κοινού το 1960.
Σε ομιλία του στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Αταλάι ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος κατέβαλαν ειλικρινείς προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική πλευρά «προέβη σε κάθε θυσία που της αναλογούσε».

«Να περιμένει κανείς από τους Τουρκοκύπριους ότι θα παραιτηθούν της αυτοδιοίκησής τους, του ισότιμου καθεστώτος και του ισότιμου συνεταιρισμού και να ελπίζει ότι θα αποδεχθούν να ζήσουν ως μειονότητα αποτελεί κενού περιεχομένου όνειρο», πρόσθεσε απροκάλυπτα ο Αταλάι. Η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων που υπάρχουν στο νησί, ισχυρίστηκε.
Ο Αταλάι ανέφερε ότι «μπορεί να εξεταστεί κάθε εναλλακτική λύση υπό τον όρο ότι βασίζεται στη ιδρυτική βούληση των δύο λαών που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων» και πρόσθεσε ότι «το σημαντικό είναι να μην τεθούν οι Τούρκοι της Κύπρου υπό την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων».
Σημειώνοντας ότι αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, η τουρκική πλευρά απεύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για συνάντηση με στόχο την ταχύτερη έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Αταλάι είπε ότι κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι χρειάζεται χρόνο και ισχυρίστηκε ότι «το γεγονός ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν προέβη σε κανένα συγκεκριμένο βήμα προς την κατεύθυνση της διαδικασίας του Κυπριακού παρά το γεγονός ότι πέρασαν πέντε μήνες από την εκλογή του, αποδυναμώνει τις προσδοκίες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει εποικοδομητική βούληση για λύση του προβλήματος».
Ο Αταλάι εξέφρασε την άποψη ότι είναι σημαντικό «οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχο αξιοποιώντας το κλίμα που επικρατεί χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή».
Πρόσθεσε εξάλλου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «πρέπει να εγκαταλείψει τις μονομερείς προσπάθειες εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του νησιού που άρχισαν κατά την περίοδο του Δημήτρη Χριστόφια» και υποστήριξε ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι αποδεχθούν τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά για το θέμα, αυτό θα συμβάλει στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για κοινό μέλλον των δύο πλευρών στην Κύπρο.
Εξάλλου, στην ομιλία του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου υποστήριξε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση, διότι η τουρκική ύπαρξη στην Κύπρο σχετίζεται με την ύπαρξη και την ασφάλεια ολόκληρου του τουρκικού έθνους.
Αναφερόμενος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη ο Ερογλου είπε ότι «γίνεται αντιληπτό ότι το ΕΣ θα συνεχίσει την ίδια γραμμή με τους προηγούμενους Ελληνοκύπριους ηγέτες».
Επανέλαβε την γνωστή προκλητική τουρκική θέση ότι δεν είναι κατοχικός ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο, αφού έφερε την ειρήνη και τη δημοκρατία τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στην Ελλάδα.
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αν υπάρχει κάποια κατοχή στην Κύπρο, αυτή γίνεται εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων που μετέτρεψαν σε ελληνικό το κράτος το οποίο ιδρύθηκε από κοινού το 1960.
Έρογλου: «Οι Ε/κ πρέπει να αντιληφθούν τις πραγματικότητες»
Αναφερόμενος στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού που αναμένεται να επαναρχίσει τον Οκτώβριο, ο Έρογλου είπε ότι «πρέπει πλέον να έχει μια κατάληξη το κυπριακό ζήτημα» και ισχυρίστηκε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και να μετατρέψουν την Κύπρο σε νησί ειρήνης και σταθερότητας «πρέπει να αντιληφθούν τις πραγματικότητες και να έρθουν γρήγορα στο τραπέζι των συνομιλιών».
Ο Ερογλου αναφέρθηκε και στα λεγόμενα εμπάργκο, υποστηρίζοντας ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή των Τουρκοκυπρίων και ότι οι νέοι, οι επιχειρηματίες, οι καλλιτέχνες, οι «βουλευτές», οι αθλητές και οι «κρατικοί» και «κυβερνητικοί» πρέπει να μπορούν να συναντώνται ανεμπόδιστα με τους ομόλογούς τους σε όλο τον κόσμο.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/56529#sthash.22X1dJuQ.dpuf,http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!