Συνέντευξη του προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ Παντελή Σαββίδη στην εφημερίδα “Θεσσαλονίκη”

  Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ: Το πανεπιστήμιο οφείλει και μπορεί να αφουγκραστεί περισσότερο την κοινωνία.



Οι απόφοιτοι του ΑΠΘ αποτελούν ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας.
«Άνοιγμα» προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, διδάσκοντες και διδασκόμενους για ένα νέο “modus vivendi”.
Η μεγαλύτερη διαδραστική σχέση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την κοινωνία της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας είναι στις άμεσες προτεραιότητες το Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ μετά τη συγκρότησή του σε σώμα.
Ο πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου, δημοσιογράφος, Παντελής Σαββίδης, μίλησε στη «Θεσσαλονίκη» για τα σχέδια του νέου διοικητικού συμβουλίου και τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξει το συμβούλιο να τα υλοποιήσει.
«Κατ’ αρχάς, λέει ο κ. Σαββίδης, παραλάβαμε μια έτοιμη οργανωτική υποδομή από το προσωρινό  διοικητικό συμβούλιο στο οποίο προήδρευε ο ομότιμος καθηγητής αστικού δικαίου του ΑΠΘ  Παναγιώτης Λαδάς. Οφείλουμε, δημοσίως, ευχαριστίες στα μέλη του προσωρινού συμβουλίου. Υπενθυμίζω  ότι ο σύλλογος δημιουργήθηκε πριν λίγους μήνες και το πρώτο του συμβούλιο είχε χαρακτήρα προσωρινό. Έβαλε, όμως, τις βάσεις για να προχωρήσουμε σήμερα και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πάντοτε είχε μια στενή σχέση με την κοινωνία στην οποία λειτουργεί. Αυτή η σχέση δεν έχει διαρραγεί αλλά θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ψηφιακή εποχή και η σημερινή κρίση, από την οποία δοκιμάζονται χιλιάδες συνανθρώπων μας.»

Ερ: Τι θα μπορούσε να κάνει το πανεπιστήμιο και ο σύλλογος αποφοίτων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία;
Απ: Νομίζω αρκετά. Μπορώ να σας αναφέρω τα πιο πρακτικά, μερικά από τα οποία τα συζητήσαμε ήδη στο διοικητικό συμβούλιο και βρισκόμαστε σε μια διαδικασία να καταλήξουμε σύντομα και σε αποφάσεις.
Πολλά, δυνάμει, μέλη του Συλλόγου είναι άριστοι επιστήμονες και επιχειρηματίες με κοινωνικό εκτόπισμα που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ο σύλλογος θα μπορούσε να διευκολύνει νέους αποφοίτους στην αναζήτηση εργασίας.
Γι αυτό, μια από τις πρώτες ενέργειές μας θα είναι να εντοπίσουμε με κάθε σεβασμό στους νομοθετικούς περιορισμούς, αποφοίτους του ΑΠΘ που ανέπτυξαν και επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν εργασία σε νέους έλληνες επιστήμονες. Νομίζω πως αυτή η αναγκαιότητα είναι χρέος όλων μας να ικανοποιηθεί. Η ανεργία των νέων, ακόμη και των επιστημόνων, είναι πολύ υψηλή. Αναγκάζει πολλούς από αυτούς να οδηγούνται στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό και την απώλειά τους από την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να τους αξιοποιήσει.  
Χωρίς τους νέους της καμιά χώρα δεν έχει μέλλον. Αν δεν αντιστραφεί αυτή η τάση, η χώρα θα μείνει χωρίς το δυναμικό της τμήμα που θα της έδινε κίνηση και θα την οδηγούσε προς τα εμπρός.
Η ευθύνη όλων είναι τεράστια. Γι αυτό, όσο το δυνατόν περισσότεροι απόφοιτοι να προσεγγίσουν τον σύλλογο, να εγγραφούν σ αυτόν, και να βοηθήσουν στην υλοποίηση των στόχων του που είναι διαφανείς και σαφείς: Επαφή με την κοινωνία, στήριξη της νέας γενιάς, στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου το οποίο βάλλεται από πολλές μεριές και θα υποστεί και στο άμεσο μέλλον οξύτατες επιθέσεις, διάχυση στην κοινωνία της γνώσης που παράγεται στο πανεπιστήμιο με τη βοήθεια καθηγητών και φοιτητών, αναζήτηση ενός νέου τρόπου συνύπαρξης στον πανεπιστημιακό χώρο ο οποίος θα πρέπει να παραμείνει χώρος έρευνας, διδασκαλίας, χώρος παραγωγής και αναπαραγωγής και διάχυσης της γνώσης, πνεύμονας ελευθερίας, ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας.

Ερ: Πως θα μπορέσετε να πετύχετε ένα νέο τρόπο συνύπαρξης σε έναν χώρο που τα τελευταία τριανταπέντε με σαράντα χρόνια δεν μπόρεσε να συγκλίνει;
Απ: Θα προσπαθήσουμε. Όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα καταφέρουμε  να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των μερών, κυρίως των φοιτητών. Είμαστε ανοικτοί σε όλους τους φοιτητές και τους συλλόγους στους οποίους είναι οργανωμένοι. Θα συμμετάσχουμε σε έναν διάλογο όπου προσκληθούμε, αν οι συμμετέχοντες πιστεύουν πως μπορούμε να συμβάλουμε στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου. Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοικτό σε όλες τις ιδέες που έχουν διατυπωθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας και θα πρέπει να αποκτήσει μια δυναμική στο να μπορεί να είναι πρωτοπόρο στην αναζήτηση νέων, πρωτότυπων και κοινωνικά ωφέλιμων προτάσεων. Θα πρέπει να συνδεθεί με τις κάθε είδους ανάγκες της κοινωνίας. Όλα αυτά και πολλά άλλα μπορούν να γίνουν μέσα από επίμονες και μακροχρόνιες συζητήσεις αλλά θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε δύο τρείς βασικές αρχές: ο αλληλοσεβασμός και ένα περιβάλλον που θα σέβεται τους κόπους και το μόχθο του καθημερινού έλληνα πολίτη που με το υστέρημά του επιθυμεί, πραγματικά, να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.
Οι προτεραιότητές μας και οι τρόποι που θα προσπαθήσουμε όλα αυτά να τα υλοποιήσουμε έχουν απόλυτη αυτονομία τόσο στην επιλογή τους όσο και στην υλοποίησή τους.

Ερ: Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε μερικές κινήσεις στις οποίες θα προβείτε το αμέσως προσεχές διάστημα;
Απ: Οι καλοκαιρινές διακοπές και η επιθυμία του συλλόγου να είναι καλά προγραμματισμένη οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωσή του, είναι ένα μικρό εμπόδιο στην άμεση δραστηριοποίησή μας.
Ωστόσο, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επιδιώξουμε επαφές με επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και τον Δήμαρχο της πόλης. Ήδη συναντηθήκαμε με τον πρύτανη του ΑΠΘ  Γιάννη Μυλόπουλο ο οποίος μας υποσχέθηκε κάθε δυνατή υποστήριξη. Από το Σεπτέμβριο, θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με πολλούς αποφοίτους του ΑΠΘ που έχουν διακριθεί στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και επιστημονική ζωή του τόπου.
Σχεδιάζουμε, από το φθινόπωρο, κάποιες διαλέξεις που νομίζουμε πως θα συμβάλουν στο δημόσιο προβληματισμό για τα θέματα που επιλέξαμε: μια από αυτές θα είναι το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της αιμορραγίας που υφίσταται η χώρα από τη φυγή της νεολαίας της στο εξωτερικό.
Δεν θέλουμε να περιοριστούμε στις  διαπιστώσεις αλλά στόχος μας είναι να αναζητήσουμε και λύσεις.
 Θα επιδιώξουμε μια καλύτερη προσέγγιση με τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου, στοιχεία που δυστυχώς σήμερα ως κοινωνία τείνουμε συνεχώς να υποβαθμίσουμε. Η επαφή μας με τη λαϊκή μας παράδοση, με το αρχαίο θέατρο, με την τέχνη και το μύθο, με τις ρίζες της γλώσσας μας από τα αρχαία ελληνικά μέχρι σήμερα είναι μερικά από τα στοιχεία που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
Θα επιδιώξουμε μηνιαίες συναντήσεις, εν είδει συμποσίου, ελεύθερων ανοικτών συζητήσεων (κάτι σαν τα αρχαία συμπόσια) στις οποίες θα αναπτύσσεται από εξειδικευμένο ομιλητή ένα ενδιαφέρον θέμα που θα άπτεται της γενικότερης παιδείας και των ενδιαφερόντων της κοινωνίας. Η εισήγηση και η συζήτηση που θα ακολουθεί θα μεταδίδεται  ζωντανά μέσω Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.
Δεν αποκλείεται και μια τηλεοπτική συμπαραγωγή με κάποιο ΜΜΕ της πόλης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και φυσικά το Σύλλογο Αποφοίτων.
Αρκετά από αυτά που σας λέω βρίσκονται ακόμη στη σφαίρα των συζητήσεων, είναι, όμως πρώτοι προβληματισμοί του διοικητικού συμβουλίου. Η εμπειρία ανάλογων συλλόγων στο εξωτερικό σ αυτή την πρώτη για τα ελληνικά δεδομένα συγκρότηση πανεπιστημιακών αποφοίτων θα διευρύνει τους στόχους μας και θα εξειδικεύσει τις δράσεις μας.

Ερ: Σχεδιάζετε κάτι μονιμότερο που θα έχει και βαθύτερες επιπτώσεις στους νέους αποφοίτους;
Απ: Όλοι οι ανά τον κόσμο σύλλογοι σαν το δικό μας έχουν περιλάβει στις δραστηριότητές τους και κάποιες υποτροφίες από δωρεές ή άλλα έσοδα που έχουν στη διάθεσή τους. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή αλλά θα επιδιώξουμε ο Σύλλογος Αποφοίτων να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μια καινοτομία που βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο των προθέσεών μας είναι η  προβολή της διεπιστημονικότητας σε τοπικό επίπεδο. Η ανάδειξη, δηλαδή, της ανάγκης για τη διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στην πανεπιστημιακή έρευνα και την επιχειρηματικότητα, ως εργαλείου για την ανάπτυξη και την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του Α.Π.Θ. και της αξιοποίησης καλών πρακτικών που εφαρμόζονται με επιτυχία κυρίως στο βόρειο τμήμα της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.
Χαίρομαι ότι η πρώτη συνέντευξη που δίνω με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ είναι στην εφημερίδα σας στην οποία φοιτητής ακόμη το 1977 άρχισα να γράφω και να καλύπτω το φοιτητικό ρεπορτάζ.
Τριανταέξι χρόνια αργότερα, δίνω και εγώ την πρώτη μου συνέντευξη που έχει να κάνει με ευρύτερα εκπαιδευτικά ζητήματα.
 Θα ήθελα να σας επισημάνω ακόμη πως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου είναι η ευρωβουλευτής και καθηγήτρια Αρχαιολογίας κ. Χρυσούλα Σαατσόγλου Παλιαδέλη, Γραμματέας η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Πολυξένη Αδάμ Βελένη, Ταμίας η κ. Αθηνά Γεράκη Παγώνη, πρώην Γραμματέας της Συγκλήτου και Μέλη η κ. Θεοφανώ Παπαζήση, καθηγήτρια Νομικής, ο κ. Αναστάσιος Αποστολίδης, αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ο κ. Δημήτρης Αραβαντινός, αναπληρωτής καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, ο κ. Ανδρέας Κουράκης αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο επιχειρηματίας κ. Χρήστος Ταουσάνης    
 Καλούμε όσους επιθυμούν να μοιραστούν μαζί μας την αγάπη μας για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το καμάρι μας ότι είμαστε απόφοιτοί του να εγγραφούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: http://alumni-association.auth.gr/,http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!