ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ. Συνελήφθη "κολλητός" του Γκρούεφσκι για λαθρεμπόριο!


Η αστυνομία συνέλαβε την περασμένη Δευτέρα τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Σκοπίων, αρχαιολόγο Pasko Kuzman με την κατηγορία της κατάχρησης.
 

Σύμφωνα με τα λίγα στοιχεία που έχουν προκύψει από το δικαστήριο μέχρι στιγμής, ο Kuzman ανακρίνεται στα πλαίσια έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη φερόμενη συμμετοχή του σε λαθρεμπόριο πολύτιμων εικόνων και αρχαιολογικών ευρημάτων.


Αρκετοί αρχαιολόγοι, υπάλληλοι του υπουργείου πολιτισμού της χώρας και παράνομοι ανασκαφείς έχουν ήδη κατηγορηθεί για εμπλοκή στην υπόθεση. Οι αρχαιολόγοι κατηγορούνται ότι βοήθησαν άτομα για παράνομες ανασκαφές προκειμένου να καθορίσουν την τιμή των αρχαιολογικών αντικειμένων που κατείχαν και να βρουν πιθανούς αγοραστές στο εξωτερικό.


Το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, ο Kuzman συνελήφθη και μεταφέρθηκε με χειροπέδες στον ανακριτή του ποινικού δικαστηρίου των Σκοπίων για ανάκριση. Ο ανακριτής θα πρέπει να αποφασίσει αν θα τεθεί υπό κράτηση.


Ως επικεφαλής του Πολιτιστικού Ιδρύματος για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ο Kuzman επέβλεψε τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλη τη χώρα. Ο Kuzman αποτελεί συχνά μέλος της παρέας του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νικόλα Γκρούεφσκι, ενώ το όνομα του έχει συνδεθεί με το έργο της κυβέρνησης «Σκόπια 2014» για την χρηματοδότηση και ανέγερση ιστορικών έργων στην πρωτεύουσα των Σκοπίων.


Ωστόσο, σε συνέντευξη του στο Balkan Insight ισχυρίστηκε ότι ο Νικόλα Γκρούεφσκι ήταν ο ιθύνων νους πίσω από το έργο.


[Πηγή The Archaeology New Network]


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!