Το 73% των Ελλήνων δεν θα κάνει διακοπές


Οικονομικοί κατά βάση λόγοι θα κρατήσουν μακριά από τις καλοκαιρινές διακοπές το 73% των Ελλήνων σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ
Απλησίαστες θα είναι οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές για το 73% των Ελλήνων, ενώ ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του χρόνου διακοπών, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1 - 8 Ιουλίου 2013, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 545 άτομα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 73% των Ελλήνων, σε σχέση με το 69% πέρυσι, δεν θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές, ενώ περισσότεροι από 73 στους 100 Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές το καλοκαίρι του 2013.
Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, είναι οικονομικοί λόγοι 70%, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 20%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, από το 27% το 80% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ 5 ημερών. Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος και ζωντάνια, αφού εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.
Οι Έλληνες διαμένουν:
ˉ σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι 52%,
ˉ σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 28%,
ˉ σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 20%.
Η διάρκεια των διακοπών όλης, οπό κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο και τείνει να εξαλειφτεί.
Κατά το 2013, όπως αναφέρεται στην έρευνα, θα πραγματοποιήσει:
ˉ 4 ήμερες διακοπές το 40%,
ˉ 7 ημέρες το 25%,
ˉ 10 ήμερες το 20%,
ˉ 15 ήμερες το 13% και
ˉ 20 ήμερες μόλις το 2%.
Το ΙΝΚΑ στην έρευνα, που διενήργησε, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: «Το ημερήσιο κόστος των διακοπών μίας τετραμελούς οικογένειας σε ξενοδοχείο ξεκινά, ανάλογα με την τοποθεσία από 120 ευρώ + μεταφορικά + γενικά έξοδα, στη στεριά 120 ευρώ και στη θάλασσα νησιά εισιτήρια + αυτοκίνητο (έξοδα μετάβασης – επιστροφής, ανάλογα με το νησί π.χ. Κρήτη Χανιά + 562 ευρώ έναντι 458 ευρώ πέρυσι.
Η θάλασσα συνεχίζει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων, με 80% των προτιμήσεων, ενώ το βουνό «κερδίζει» κάποιο έδαφος, σε σχέση με παλαιότερες έρευνες, συγκεντρώνοντας το 20%.
Τέλος, οι εκτός Ελλάδας τουριστικοί προορισμοί φέτος θα μειωθούν σε ποσοστό κοντά στο 50%.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΚΑ, το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μίας τετραμελούς οικογένειας αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.
Αισχροκέρδεια
Σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο έρευνες του ΙΝΚΑ, οι διαφορές τιμών για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία στις τουριστικές περιοχές παρουσιάζουν θεαματικές διαφορές, σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας.
Το φαινόμενο αυτό, όπως υπογραμμίζει το ΙΝΚΑ, πρέπει να αντιμετωπισθεί με συντονισμένες ενέργειες των οργάνων της Πολιτείας και με αλλαγή της νοοτροπίας των τοπικών εποπτικών αρχών.
Όμως, όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ, εκτός των τιμών, σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζεται στα ζητήματα της ποιότητας, της εξυπηρέτησης και της δημόσιας υγείας».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ,http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!