O υποθάλαμος του εγκεφάλου «ελέγχει τη γήρανση σε όλο το σώμα»

Νέα θεωρία στο τραπέζι


Ο υποθάλαμος ρυθμίζει μεταξύ άλλων την όρεξη, τη θερμοκρασία του σώματος, τον ύπνο, τα επίπεδα κόπωσης και το βιολογικό ρολόι
Ο υποθάλαμος ρυθμίζει μεταξύ άλλων την όρεξη, τη θερμοκρασία του σώματος, τον ύπνο, τα επίπεδα κόπωσης και το βιολογικό ρολόι  


Λονδίνο
Ο υποθάλαμος, μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει μια πληθώρα λειτουργιών, από την ανάπτυξη μέχρι το μεταβολισμό και την αναπαραγωγή, δεν αποκλείεται να ελέγχει και τη διαδικασία της γήρανσης -σύμφωνα τουλάχιστον με μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύεται στο Nature.
Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής «Άλμπερτ Άινσταϊν» στη Νέα Υόρκη έδειξαν ότι η αναστολή της δράσης μιας ουσίας στον υποθάλαμο βελτίωσε την υγεία και αύξησε κατά 20% τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων.

«Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και καιρό για το κατά πόσο η γήρανση συμβαίνει ανεξάρτητα σε καθέναν από τους ιστούς του σώματος, ή αν αντίθετα ρυθμίζεται από ένα συγκεκριμένο όργανο» σχολιάζει ο Ντόνγκσενγκ Κάι, επικεφαλής των πειραμάτων.

«Η μελέτη μας καθιστά ξεκάθαρο ότι πολλές παράμετροι της γήρανσης ελέγχονται από τον υποθάλαμο» υποστηρίζει.

Ο υποθάλαμος, μια δομή σε μέγεθος αμυγδάλου που βρίσκεται βαθιά στον εγκέφαλο, συνδέει το νευρικό σύστημα με το ενδοκρινικό σύστημα, και ρυθμίζει έτσι την όρεξη, τη θερμοκρασία του σώματος, τον ύπνο, τα επίπεδα κόπωσης, την αναπαραγωγή και το βιολογικό ρολόι, μεταξύ άλλων.

Ο Δρ Κάι ήθελε να εξετάσει το κατά πόσο η γήρανση συνδέεται με τιη φλεγμονή του υποθαλάμου. Σε πρώτη φάση, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι, όταν τα ποντίκια αρχίζουν να γερνούν, ο υποθάλαμος βρίσκεται όλο και περισσότερο υπό την επίδραση ενός μορίου που σχετίζεται με την φλεγμονή και ονομάζεται NF-κΒ.

Στην επόμενη φάση των πειραμάτων, οι ερευνητές έδειξαν ότι η χορήγηση μιας ουσίας που αυξάνει τη δραστηριότητα του NF-κΒ δείχνει να επιταχύνει τη γήρανση έξι μήνες μετά τη χορήγηση: τα ποντίκια παρουσίασαν αυξημένη απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας, λεπτότερο δέρμα και μειωμένη ικανότητα απομνημόνευσης.

Αντίθετα, η χορήγηση μιας άλλης ουσίας που αναστέλλει το NF-κΒ στον υποθάλαμο φρενάρει αυτά τα σημάδια της γήρανσης και αυξάνει τη μέση διάρκεια ζωής κατά 20%, συγκριτικά με τα ποντίκια στα οποία δεν υπήρχε φαρμακευτική παρέμβαση.

Το εντυπωσιακό μάλιστα ήταν ότι τα οφέλη αυτά παρατηρήθηκαν ακόμα και στα πειραματόζωα που ήταν ήδη μεσήλικα όταν άρχισε το πείραμα.

Ποιος είναι όμως ο μηχανισμός που αυξάνει τη δραστηριότητα του NF-κΒ και αναγκάζει τον υποθάλαμο να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της γήρανσης;

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το NF-κΒ μπλοκάρει τη δράση της «εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών» (GnRH), μιας ορμόνης που παράγει ο υποθάλαμος για να ενεργοποιεί το αναπαραγωγικό σύστημα.

Αυτό υποδεικνύει ότι η εμφάνιση φλεγμονής είναι το σημάδι που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να καταλάβει ότι έχει έρθει ώρα να σταματήσει η αναπαραγωγή και να αρχίσει η διαδικασία της γήρανσης.

Η μελέτη χαρακτηρίστηκε «μείζον επίτευγμα για την έρευνα στη γήρανση» από τον Ντέιβιντ Σινκλέρ, έγκριτο μοριακό βιολόγο του Χάρβαρντ, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα στο δικτυακό τόπο του Nature.

Όπως επισήμανε ο Σινκλέρ, η αναστολή του NF-kB στον υποθάλαμο δείχνει να φρενάρει τη γήρανση ακόμα και αν χορηγηθεί στη μέση ηλικία, διαπίστωση που γεννά ελπίδες για την αντιμετώπιση της γήρανσης στο μέσο μεσήλικο άνθρωπο.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!