ΝΕΑ ΡΩΣΙΚΗ "ΕΠΙΔΡΟΜΗ" ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ . Αμερικανικά F-22 αναχαίτισαν Tu-95H - "Στόχοι" των Bear, ραντάρ και ο αγωγός Trans-Alaska!



Τις αντιδράσεις  του αμερικανικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση επίθεσης από στρατηγικά βομβαρδιστικά δοκίμασε η ρωσική Αεροπορία με την αποστολή δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95 Bear τα οποία πέταξαν κοντά στη βόρεια Αλάσκα και στις Αλεούτιες νήσους. Αυτό έκαναν γνωστό αμερικανικές στρατιωτικές πηγές στην ιστοσελίδα  Washington Free Beacon.

Τα δύο ρωσικά βομβαρδιστικά εντοπίστηκαν να πετούν εντός της ζώνης αναγνώρισης Αεράμυνας ADIZ (Air Defense Identification Zone)κοντά στις Αλεούτιες νήσους και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή όπου β βρίσκεται τοποθετημένος σταθμός ραντάρ στρατηγικής αναγνώρισης, αλλά και στη βόρεια Αλάσκα στον αρκτικό κύκλο σε δύο περιπτώσεις την 28η και την 29η Απριλίου.
Μάλιστα σε τουλάχιστον μια περίπτωση η διείσδυση των ρωσικών αεροσκαφών πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο υποδιοικητής της βόρειας διοίκησης Αεράμυνας των ΗΠΑ Bill Lewis επιβεβαίωσε τα δύο συμβάντα και την άμεση απογείωση δύο F-22 για την αναχαίτιση των ρωσικών βομβαρδιστικών χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες:
«Δύο αμερικανικά F-22 από την ΑΒ Elmendorf στην Αλάσκα απογειώθηκαν και αναγνώρισαν οπτικά τα ρωσικά βομβαρδιστικά τη νύχτα της 28ης Απριλίου» είπε ο Lewis για να προσθέσει ότι τα ρωσικά βομβαρδιστικά δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
Η ζώνη ADIZ συνιστά την εμπρόσθια περίμετρο ασφάλειας εντός της οποίας η αμερικανική Αεράμυνα παρακολουθεί κάθε στρατιωτικό και πολιτικό ίχνος και η παρουσία των F-22 στην Αλάσκα δείχνει ακριβώς αυτό το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την «ευαίσθητη» στρατηγικά  αυτή περιοχή.
Το συγκεκριμένο συμβάν ήταν το πέμπτο κατά σειρά από τον περασμένο Ιούνιο όταν ρωσικά βομβαρδιστικά Bear είχαν πάλι αναχαιτιστεί από αμερικαν9ικά μαχητικά κατά τη διάρκεια των μεγάλων ασκήσεων που είχαν πραγματοποιήσει οι ρωσικές ένοπλες τότε, συμπεριλαμβανομένων και δοκιμαστικών πτήσεων προσβολής των αντιαεροπορικών συστημάτων που βρίσκονται στην Αλάσκα.
Λιγότερο από ένα μήνα μετά και πιο συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου δύο ακόμη Tu-95 είχαν πετάξει στο εγγύτερο σημείο στην βορειότερη ακτή της Καλιφόρνια κάτι που είχαν να κάνουν από τις ημέρες της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Τέλος το Φεβρουάριο σημειώθηκε το γνωστό περιστατικό όταν ρωσικά βομβαρδιστικά «περικύκλωσαν» την ΑΒ στο Guam στον Ειρηνικό ενώ μόλις τον περασμένο μήνα ρωσικά Tu-22M πραγματοποίησαν επιθέσεις προσομοίωσης σε βάσεις αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ιαπωνία.
Αν και ο ακριβής στόχων των πτήσεων που πραγματοποίησαν στις 29 και 29 Απριλίου τα ρωσικά βομβαρδιστικά δεν είναι γνωστός Αμερικανός επίσημος δήλωσε πως πρόκειται για προσομοίωση επίθεσης στον σταθμό ραντάρ Cobra Dane στη νήσο Shemya στις δυτικές Αλεούτιες νήσους ενώ η πτήση στη βόρεια Αλάσκα είχε ως πιθανότερο στόχο την εξάσκηση των πληρωμάτων για την προσβολή του αγωγού Trans-Alaska!
Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η αυξημένη αυτή ρωσική παρουσία εναντίον αμερικανικών στόχων, εντάσσεται στο πλαίσιο πίεσης κατά των σχεδιαζόμενων αμερικανικών κινήσεων στο θέμα της αντιβαλλιστικής άμυνας. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο την εγκατάσταση 14 νέων αντιβαλλιστικών συστημάτων μακρά εμβέλειας και 30 συστημάτων εδάφους – αέρος στις ΑΒ του Fort Greely στην Αλάσκα και Vandenberg στην Καλιφόρνια.
Της τελευταίας αυτής ρωσικής διείσδυσης στις Αλεούτιες νήσους και την Αλάσκα είχε προηγηθεί η επίσκεψη στη Μόσχα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Thomas Donilon ο οποίος και παρέδωσε επιστολή του Barack Obama προς τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin αναφορικά με τις αμερικανικές προσθέσεις στον τομέα της αντιβαλλιστικής άμυνας. Αν και λεπτομέρειες γύρω από την επιστολή αυτή δεν έγιναν γνωστές εντούτοις αυτή θεωρείται ότι περιείχε μια σειρά προτάσεων οι οποίες θα προωθούσαν τον διάλογο και την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ο αντιπτέραρχος ε.α. Tom McInerney και πρώην διοικητής της αεροπορικής διοίκησης της Αλάσκα φάνηκε επικριτικός απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας του.
«Οι Ρώσοι συνεχίσουν να παίζουν με τις ΗΠΑ όπως παίζουν το βιολί τους. Στέλνουν μηνύματα ότι εξακολουθούν να έχουν στρατηγική Αεροπορία και μπορούν να προχωρούν σε αποστολές προβολής ισχύος την ίδια ώρα οι ΗΠΑ καταργούν Μοίρες ετοιμότητας και αφοπλίζονται μονομερώς. Αυτή είναι η ιδέα που ο Λευκός Οίκος για επανακαθορισμό των σχέσεών της με την Ρωσία;». αναρωτήθηκε.
Ένας άλλος αντιπτέραρχος ε.α. ο Trey Obering πρώην διοικητής της υπηρεσίας πυραυλικής; Άμυνας MDA (Missile Defense Agency) δήλωσε ότι η στάση των Ρώσων με τις πρόσφατες πτήσεις τους δεί8χνουνβ ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να συνεργαστούν στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ.
«Έχω συνεργαστεί με τους Ρώσους τακτικά ως διευθυντής της MDA με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας στην αντιβαλλιστική ασπίδα. Μετά την αποστράτευσή μου συμμετείχα σε μια ομάδα επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Steve Hadley η οποία πρότεινε τη διάρθρωση μιας αρχιτεκτονικής  η οποία θα επιτρέπει την εφαρμογή ενός σχεδίου πλαισίου χωρίς αυτό να προσπίπτει στην εθνική κυριαρχία μίας χώρας και το οποίο θα αποτρέπει την διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών. Αυτές οι προσπάθειες συνάντησαν την αδιαλλαξία των Ρώσων», είπε ο   Obering για να προσθέσει:
«Η ρωσική αυτή αντίθεση και οι πτήσεις των βομβαρδιστικών δείχνουν ότι η Μόσχα δεν έχει σκοπό να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ με κάποιο εποικοδομητικό τρόπο».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!