Οι λεπτομέρειες σχετικά με την ισραηλινή επιχείρηση στη Συρία

Meir Ben-Hayoun στη JSSNews    (μτφ. Κριστιάν)
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε (Σάββατο 4 και την Κυριακή Μαΐου) διάφορους στόχους στη Δαμασκό. Η συριακή πρωτεύουσα κλυδωνίστηκε από οκτώ εκρήξεις. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη παρατηρήθηκαν στον συριακό ουρανό. Το Ισραήλ δεν μπορεί να ανεχθεί μια αλλαγή των στρατηγικών δεδομένων στο έδαφος.

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε και πάλι αυτή τη νύκτα (Σάββατο 4 με Κυριακή 5 Μαΐου), διάφορους στόχους στη Δαμασκό από τους οποίους το Ινστιτούτο στρατιωτικών ερευνών Jamraya που είχε ήδη δεχθεί επίθεση τον περασμένο Ιανουάριο. Μετά τις επιθέσεις της Πέμπτης 2 Μαΐου, επιβεβαιώθηκε η υπόθεση σύμφωνα με την οποία η ισραηλινή επίθεση κατά της Συρίας εισήλθε στις πρώτες φάσεις της.

Ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που ανάγγειλαν την ισραηλινή επιδρομή στη Συρία, με μόνη σωστή πληροφορία την φύση των πυραύλων εδάφους-εδάφους που οι Ιρανοί ήταν έτοιμοι να παραδώσουν στη Χεζμπολάχ , οι πηγές  Debka  ενημερώνουν ότι οι Σύροι απάντησαν εμμέσως το Σάββατο 4 Μαΐου στην επίθεση της Τσαχάλ της Πέμπτης, προκειμένου να διατηρήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Οι Σύριοι ολοκλήρωσαν αυτό το Σάββατο τη μεταφορά των πυραύλων Scud D και Fatah S 110 σε δύο ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ που πολιορκούν σήμερα την πόλη Al Quseir δυτικά της Χομς. 
Πρόκειται για  δύο επίλεκτες ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, η Ταξιαρχία  Al Quds  και η Ταξιαρχία Al Mahdi . Η Ταξιαρχία  Al Mahdi  εισήχθη μόλις την περασμένη εβδομάδα στη Συρία, την Τρίτη 30 Απρίλη.

Σε δεύτερη φάση, οι συριακές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Ιορδανίας επιτέθηκαν στο Yarmouk σε ομάδες ανταρτών που εκπαιδεύονται στην Ιορδανία και σκότωσαν  δεκάδες απ’ αυτούς  συμπεριλαμβανομένων και Ιορδανών που τους  εκπαιδεύουν  και τους εξοπλίζουν. 
Είναι η πρώτη φορά που ο συριακός στρατός επιχειρεί σε στόχους που βρίσκονται στο ιορδανικό έδαφος.

Εκ των πραγμάτων, το αποτέλεσμα ήταν αρκετά απροσδόκητό.  Ενώ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε και κατάστρεψε αποθήκες ιρανικών πυραύλων με προορισμό την Χεζμπολάχ, οι μονάδες της Χεζμπολάχ που πολεμούν στη Συρία είχαν ήδη παραλάβει  πυραύλους αυτού του τύπου για τις τρέχουσες συγκρούσεις κοντά στην Χομς.

Εκτίμηση για την πορεία των ισραηλινών αεροπλάνων για την επιδρομή στη Συρία
Μέχρι την Κυριακή 5 Μαΐου, από το γεγονός ότι το Ισραήλ και η Τσαχάλ τήρησαν σχολαστικά μια γραμμή μη παρέμβασης στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, δεν έγιναν επιθέσεις κατά αυτών των δύο ταξιαρχίων της Χεζμπολάχ και των ιρανικών πυραύλων που κατέχουν.

Από την άλλη πλευρά, αυτές οι δύο ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ που μετρούν 7.000 άνδρες εκπαιδεύονται σήμερα για τη χρήση των όπλων αυτών στο πεδίο της μάχης. 
Το ερώτημα που τίθεται: πότε θα τις επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός;

Το δεύτερο μεγάλο γεγονός, με σοβαρές συνέπειες, που έλαβε χώρα αυτό το Σάββατο είναι η επίθεση των συριακών δυνάμεων για πρώτη φορά κατά των νηοπομπών ανταρτών που εισάγονται στη Συρία από την Ιορδανία. Οι αντάρτες αυτοί εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στη βόρεια Ιορδανία. Μεγάλο μέρος των ανταρτικών δυνάμεων χτυπήθηκε ενώ ήταν ακόμα στο έδαφος της Ιορδανίας και ένα άλλο μέρος πληγώθηκε, ενώ ήταν σε εδάφη που εκτείνονται από τα σύνορα με την Ιορδανία μέχρι την μικρή συριακή πόλη Al Saham Jaoulan απέναντι από το νότιο τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν.

Ο θόρυβος των συγκρούσεων και των εκρήξεων ακούστηκε καλά στο ισραηλινό Γκολάν όλη την ημέρα του Σαββάτου 4 Μαΐου.
 Ως εκ τούτου, όλες οι ανταποκρίσεις που πληροφορούν ότι η ζωή ακολουθεί τη συνήθη πορεία της στο Γκολάν δεν είναι ακριβείς. Εκδηλώσεις ακυρώθηκαν στο Γκολάν κοντά στα σύνορα, όπως αθλητικές εκδηλώσεις. Οι κάτοικοι του Γκολάν έλαβαν εντολή να πάρουν στα σοβαρά την επόμενη σειρήνα συναγερμού.

Φαίνεται λοιπόν από την αρχή της κρίσης της Συρίας, ενώ η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ανακοινώσει καθαρά την επιθυμία μη παρέμβασης της στη συριακή εσωτερική αντιπαράθεση, ότι δεν θα επιτρέψει αυτή η σύγκρουση να εκμεταλλευτεί μέσω ιρανικών χειρισμών για στρατηγική αλλαγή εις βάρος της των δεδομένων στο έδαφος.
Δηλαδή ότι οι Ισραηλινοί δεν θα επιτρέψουν η εμπλοκή των δυνάμεων της Χεζμπολάχ σε συγκρούσεις στη Συρία να λειτουργήσει προς όφελος της τρομοκρατικής οργάνωσης μέσω της χρήσης του ιρανικού οπλοστασίου που αποθηκεύεται στη Συρία, που θα αλλάξει τη σχέση των σημερινών δυνάμεων υπέρ της.
Meir Ben-Hayoun,  JSSNews ,http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!