Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΙΣΘΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


6 Απριλίου 1941 το Γ Ράιχ σπεύδει να βοηθήσει τον ηττημένο σύμμαχό του στα βαλκάνια και τις πρωινές ώρες επιτίθεται στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αντιστάθηκε στον Χίτλερ με πείσμα όπως είχε κάνει και στον Μουσολίνι, όμως το τέλος πια της Ελλάδος ήταν προδιαγεγραμμένο . Οι Βρετανοί υποχωρούν, στις 25 Απριλίου αερομεταφερόμενες γερμανικές δυνάμεις πέφτουν στον Ισθμό με σκοπό να καταληφθεί η γέφυρα και έτσι να μπορέσει η Βέρμαχτ να περάσει στην Πελοπόννησο.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γερμανοί αλεξιπτωτιστές.

Οι Άγγλοι που φρουρούσαν την γέφυρα την υπονομεύουν, δύο θαρραλέοι Άγγλοι αξιωματικοί ο λοχαγός Φίλιπς και υπολοχαγός Τάυσον κρυμμένοι σε θάμνους σε μια απόσταση 200 μέτρων με εκπληκτική ψυχραιμία βάλλουν με τουφέκια από την θέση τους κατά του εκρηκτικού γεμίσματος της υπονομευμένης γέφυρας.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το ιταλικό τορπιλλάκατο AC (Giovanni Acerbi) περνάει τον ισθμό και Γερμανοι χαζεύουν στις όχθες.

 

Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές αντιλαμβάνονται τον σκοπό των βολών τους και αρχίζουν να ρίχνουν πυρά ομαδόν εναντίον τους, 12 αλεξιπτωτιστές περνούν την γέφυρα τρέχοντας για να τους εξοντώσουν.

Οι Άγγλοι όμως συνεχίζουν τις βολές τους προς τα εκρηκτικά, κάποια στιγμή η γέφυρα ανατινάχτηκε με τρομερές εκρήξεις από τις βολές των Άγγλων και έπεσαν τα συντρίμια της στην διώρυγα μαζί μεους κομματιασμένους 12 αλεξιπτωτιστές.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μονάδα των  SS Adolf Hitler (LSSAH). χρήσιμοποιήθηκε στην Ελλάδα.



Μέσα σε αυτή την σύγχυση οι δύο Άγγλοι αξιωματικοί κατάφεραν να διαφύγουν και να φτάσουν στο Ναύπλιο.


Το γερμανικό μηχανικό μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να εγκαταστήσει μια πρόχειρη νέα γέφυρα και από αυτή άρχισε η χειμαρρώδης διάβαση της 5ης Θωρακισμένης Γερμανικής Μεραρχίας στην Πελοπόννησο, ενώ στην περιοχή Πατρών αποβιβαζόταν η μονάδα των Ες Ες «Αδόλφος Χίτλερ».




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Εφημερίδα της εποχής που αναγγέλει τον Ελληνο γερμανικό πόλεμο.
Η ανατίναξη της γέφυρας έδωσε πολύτιμο χρόνο να απομακρυνθούν δυνάμεις του εκστρατευτικού Αγγλικού και Νεοζηλανδικού  σώματος με κατεύθυνση    την Κρήτη.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



-          ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Σ . Ν. Γρηγοριάδη,http://pluton22.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!