Διαλυμένο κράτος: Τα πειθαρχικά δεν λειτουργούν, οι επίορκοι βασιλεύουν

Διαλυμένο κράτος: Τα πειθαρχικά δεν λειτουργούν, οι επίορκοι βασιλεύουν
Η απροθυμία των δικαστικών λειτουργών να συμμετάσχουν στα νέα πειθαρχικά συμβούλια και η ολιγωρία αρκετών υπουργών να επισπεύσουν τη συγκρότησή τους έχει ως αποτέλεσμα να διασώζονται οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και η διαφθορά να ...βασιλεύει.
Πλυντήριο αθωωτικών αποφάσεων τα πειθαρχικά
Η καθυστέρηση στη συγκρότηση των νέων πειθαρχικών σημαίνει ότι τα πειθαρχικά λειτουργούν με την παλιά τους σύνθεση, όπου η πλειοψηφία των μελών αποτελείται από δημοσίους υπαλλήλους και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι «αθωώνουν» τους ελεγχόμενους συναδέλφους τους και λειτουργούν ως «πλυντήριο» αθωωτικών αποφάσεων προκειμένου να μην τεθούν οι κατηγορούμενοι δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες δημοσιεύει το Εθνος, οι δικαστικοί λειτουργοί δεν δείχνουν προθυμία να συμμετάσχουν στα νέα πειθαρχικά επικαλούμενοι φόρτο εργασίας στα καθήκοντά τους αλλά κυρίως την απουσία αποζημίωσης για την πρόσθετη ενασχόλησή τους στο Δημόσιο.
Ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός
Το θέμα απασχόλησε τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην οποία συμμετείχε η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην απόδοση πειθαρχικών ευθυνών στο Δημόσιο.
Η Τρόικα πιέζει για απολύσεις στο Δημόσιο και η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει αρχικά ότι 4.000-5.000 υπάλληλοι θα ετίθεντο σε διαθεσιμότητα λόγω σοβαρών πειθαρχικών παραβάσεων.
Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μόνο 892 επίορκοι υπάλληλοι, γεγονός που ενόχλησε τον Πρωθυπουργό ο οποίος τηλεφώνησε σε υπουργούς, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για να επιταχύνουν τη συγκρότηση των νέων πειθαρχικών.
Η Τρόικα απαιτεί τιμωρία των επίορκων
Εντονος προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για το σχέδιο εφαρμογής των στοχευμένων απολύσεων από το Δημόσιο που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα καθώς η δεξαμενή των επίορκων και ακατάλληλων υπαλλήλων δεν φαίνεται να καλύπτει τους αρχικούς στόχους αφού τα νέα πειθαρχικά δεν λειτουργούν.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων θα αναδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος στην ατιμωρησία και παράλληλα θα μετριάσει τις πιέσεις της Τρόικα για χιλιάδες απολύσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Εντολή Σαμαρά σε υπουργούς που καθυστερούν επίτηδες τα πειθαρχικά
Σύμφωνα με το νέο πειθαρχικό δίκαιο οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα τίθενται αυτομάτως σε διαθεσιμότητα από την υπηρεσία τους λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση των δικαστηρίων.
Με εντολή του Αντώνη Σαμαρά προς τους υπουργούς υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει τάχιστα η εφαρμογή του νέου πειθαρχικού δικαίου, με παράλληλη ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να αυξηθούν οι έλεγχοι των πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων που σε αρκετές περιπτώσεις τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη και αθωώνονται στα πειθαρχικά συμβούλια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!