Ένα κύμα χρημάτων διαφεύγει της πραγματικής οικονομίας

moneytoilet
Είναι δύσκολο να πάρετε τα χρήματά σας από μια τράπεζα αυτές τις μέρες. Πέντε χρόνια μετά την οικονομική κρίση, οι περισσότερες εξακολουθούν να προσπαθούν να ξαναχτίσουν το κεφάλαιο και τη φήμη τους. Αλλά υπάρχει αφθονία αλλού.
Αυτή την εβδομάδα η αγορά εξαγορών ανέκαμψε με μια σειρά από ευκαιρίες που θύμισαν τις μεθυστικές ημέρες του 2007. Ο Michael Dell παρουσίασε μια συμφωνία $ 24,4 δισ. για να κάνει την εταιρεία προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών που ίδρυσε ιδιωτική, ενώ η Liberty Global, ο όμιλος καλωδιακής των ΗΠΑ που διοικείται από τον John Malone, δήλωσε ότι θα αγοράσει την Virgin Media για $ 23,3 δις.

Οι ημέρες σάκκω και σπόδω - και η αυστηρότερη νομοθεσία - δεν έχουν ακόμη τελειώσει με τις τράπεζες που πιάστηκαν στην κρίση του 2007-08. Η Royal Bank of Scotland, της οποίας το 82 % ανήκει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτή την εβδομάδα δέχθηκε πρόστιμο £ 390 για το ρόλο της στο σκάνδαλο νοθείας Libor. Κάποια από αυτά θα προέλθουν από τα επιδόματα των εργαζομένων, και ο John Hourican, επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζάς της, υπέβαλε την παραίτησή του.
Αυτό που ο John Maynard Keynes ονόμασε «πνεύμα των ζώων» είναι, ωστόσο, ζωντανό. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των ρευστών διαθεσίμων που οδήγησε σε τόσες πολλές, τεράστιες, εσφαλμένες προσφορές στο απόγειο της έκρηξης είναι και πάλι εδώ. Ποτέ πραγματικά δεν εξαφανίστηκαν, αλλά οι επενδυτές, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες το συσσώρευαν για λίγο.
Τώρα, με τα επιτόκια να εξακολουθούν να είναι χαμηλά - ορισμένα εξαιρετικά ασφαλή κρατικά ομόλογα προσφέρουν αρνητικά επιτόκια - τη σταθεροποίηση της κρίσης της ευρωζώνης και την υγιή οικονομία των ΗΠΑ, οι επενδυτές έχουν ενθαρρυνθεί. Οποιοδήποτε αρκετά συμπαγές περιουσιακό στοιχείο που προσφέρει ένα αξιοπρεπές κέρδος στα μισά μπορεί να προσελκύσει μνηστήρες εν αφθονία.
“Ένα τεράστιο ποσό ρευστότητας έχει καθίσει σε μετρητά ή ομόλογα αρνητικής απόδοσης από φόβο,” λέει ένα ιδιωτικό στέλεχος μετοχικού κεφαλαίου. “Δεδομένου ότι αυτό υποχωρεί, ένα τείχος από χρήματα εισρέουν σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Οι αγορές χρέους είναι ιδιαίτερα φιλόξενες και υπάρχει ένα αρκετά κυμαινόμενο κεφάλαιο γύρω.”
Αυτό έχει γίνει εμφανές στις αγορές μετοχών κατά τους τελευταίους μήνες, με τον δείκτη S & P 500 να έχει χτυπήσει ένα πενταετές υψηλό την Παρασκευή μετά τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι υποτονική, και οι οικονομίες εξακολουθούν να είναι σε απομόχλευση, οι αγορές έχουν μετατραπεί σε αισιόδοξες.
Ο David Einhorn, ο επενδυτής hedge fund, ακόμη προσπάθησε να ξεκλειδώσει το θησαυρό των $ 137 δισ. σε μετρητά που ήρθε στην κατοχή της Apple αυτή την εβδομάδα. Ο κ. Einhorn θέλει η εταιρεία να καταβάλει μέρος από αυτά στους επενδυτές, με τη μορφή των προνομιούχων μετοχών που θα καταβάλλουν μια απόδοση της τάξης του 4 τοις εκατό.
Τα υψηλής απόδοσης (γνωστά και ως junk) στην αγορά ομολόγων κορυφώθηκαν το 2007 με υπέρ-ευκαιρίες, όπως η $ 45 δις μόχλευση εξαγοράς της TXU, της εταιρείας ενέργειας. Τώρα η εταιρεία διάδοχος της TXU μπορεί να προσπαθήσει να αναδιαρθρώσει το χρέος της καθώς οι άλλοι αποκτούν πάλι πρόσβαση στις αγορές – Η Virgin Media εκδίδει £ 2,3 δισ. από ομόλογα υψηλής απόδοσης ως μέρος της συμφωνίας Liberty Global.
Οι χώρες παίρνουν μέρος στη πράξη αναδιάρθρωσης. Η Ιρλανδία αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε σχέδια για να ανταλλάξει € 28 δισ. από ακριβά γραμμάτια που εκδόθηκαν ως μέρος της διάσωσης της Anglo Irish Bank για μακροπρόθεσμο, φθηνότερο χρέος. Η συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Για τις επιχειρήσεις, ή τους αγοραστές κατοικίας που αντιμετωπίζουν αυστηρούς ελέγχους πίστωσης και αυστηρούς περιορισμούς δανείων από τις τράπεζες, το πλεόνασμα της ρευστότητας στις αγορές χονδρικής μπορεί να είναι οδυνηρά ειρωνικό. Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης - οι τράπεζες δεν έχουν κεφάλαια πλεονάζοντα, αλλά οι θεσμικοί επενδυτές και ορισμένες πλούσιες χώρες έχουν.
Η Bain & Co, η εταιρεία παροχής συμβουλών, προβλέπει μια «πληθώρα κεφαλαίου» έως το 2020. Σε μια πρόσφατη έκθεση, η Επιτροπή υποστήριξε ότι οι αγορές θα αλλοιώνονταν από πλεονάσματα στις χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
Εκτιμά ότι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του κόσμου θα εξουδετερώσουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 10 προς ένα - θα υπάρχουν $ 900 τρις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με $ 90 τρις του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Το αποτέλεσμα θα είναι «ένας κόσμος που είναι δομικά πλημμυρισμένος στο κεφάλαιο» κυνηγώντας λίγες ευκαιρίες.
“Η υπεραφθονία κεφαλαίου θα αυξήσει τη συχνότητα, την ένταση, το μέγεθος και τη μακροζωία της φούσκας αξιών. Η τάση για την ύπαρξη φούσκας προς σχηματισμό θα μεγεθυνθεί καθώς ο αγώνας των πεινασμένων για απόδοση επενδυτών θα ρίξει κεφάλαια σε περιουσιακά στοιχεία που δείχνουν τη δυνατότητα να παράγουν υψηλές αποδόσεις,” συμπεραίνει η έκθεση.
Όλο αυτό θυμίζει την περίοδο λίγο πριν από τη συντριβή, όταν το αφεντικό του ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου μίλησε για «αγορά ρευστότητας στο κατάστημα της γωνίας» και ο Chuck Prince, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, δήλωσε ότι “όσο η μουσική παίζει, πρέπει να σηκωθείς και να χορέψεις”.
Είναι ακόμη νωρίς. Το σύμπλεγμα των συναλλαγών, καθώς και η δυνατότητα £ 10 δισ. ιδιωτικής εξαγοράς μετοχικού κεφαλαίου της ΕΕ, του παρόχου κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν αποτελεί βιώσιμη ανάκαμψη σε χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι επενδυτές συνεχίζουν να παραπονιούνται που προσφέρονται σχετικά λίγες πιθανές ευκαιρίες.
Πιο σημαντικά, το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών συμφωνιών έχει μικρή ή καμία σχέση με την πραγματική οικονομία και την οικονομική ανάπτυξη. Η εξαγορές της Dell και της Virgin Media - και η προσπάθεια του κ. Einhorn να αξιοποιήσει τα ρευστά διαθέσιμα της Apple - περιλαμβάνουν τη χρηματοδοτική αναδιοργάνωση της ώριμης, δημιουργίας ταμειακών ροών των επιχειρήσεων.
Οι εν λόγω επενδυτές δεν ρισκάρουν χρήματα για τους επιχειρηματίες μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων ή αγοράζοντας μετοχές από εταιρίες που δεν έχουν δοκιμαστεί σε αρχικές δημόσιες προσφορές. Θα επιλέγουν γνωστές επιχειρήσεις σε σταθερή βάση και με τα κέρδη τους να αποκτούν καλύτερη απόδοση από ό,τι τα μετρητά ή τα κρατικά ομόλογα.
Πράγματι, οι επενδυτές που ανέλαβαν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την τεχνολογία δανειοληψίας του περασμένου έτους, με επικεφαλής το Facebook, θα επιτύχουν στην καλύτερη περίπτωση ανάμεικτα αποτελέσματα. Αν και οι μετοχές του Facebook έχουν ανακάμψει πρόσφατα, είναι χαμηλότερες από την τιμή έκδοσης. Η προσεκτική, κινδυνόφοβη επένδυση σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί μια καλύτερη στρατηγική.
Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι αυτό το είδος των επενδύσεων θα οδηγήσει τελικά σε άλλα. Καθώς αυξάνονται οι αγορές μετοχών, θα επιτρέψουν στα επενδυτικά κεφάλαια να καθαρίσουν το παρελθόν των συμμετοχών τους και να επενδύσουν τα χρήματα σε νέες επιχειρήσεις. Η εμπιστοσύνη στο στενό σύνολο των ασφαλών εταιρειών θα οδηγήσει σε ευρύτερη ανάληψη κινδύνου.
Προς το παρόν, όμως, το κύμα των συμφωνιών παραδόξως έρχεται σε αντίθεση με την υποτονική οικονομία και την αποφυγή κινδύνου των τραπεζών. Υπάρχει κάποιος χορός, αλλά η μουσική είναι εξασθενημένη.http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!