Ο 21ος αιώνας άραγε θα είναι αιώνας των υπερκρατών;







Φωτογραφία: ΕΡΑ
Φωτογραφία: ΕΡΑ

Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας των νέων συμμαχιών χωρών, θεωρούν οι ειδικοί. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας αυτής στην Άπω Ανατολή θα μπορούσε να διαμορφωθεί Συνομοσπονδία, με επικεφαλής την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από μια ασαφή «διακρατική ένωση» θα μετατραπεί σε μια ισχυρή ομοσπονδία με μισό δισεκατομμύριο κατοίκους. Έτσι έχουν τα πράγματα, και ποια θα μπορούσε να είναι η ρωσική απάντηση;
Ο μελλοντικός κόσμος θα είναι κόσμος μεγάλων οικονομικών οντοτήτων, λένε πολλοί πολιτικοί αναλυτές. Οι μικρές χώρες δεν μπορούν να αντισταθούν σε τέτοιους γίγαντες, όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα. Αν δεν θέλετε ο μελλοντικός εμρκος εταίρος σας να σας μιλάει από θέση ισχύος, θα αναγκαστείτε να ενταχθείτε σε συμμαχίες.

Ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία των δικών τους συνασπισμών. Πρωτότυπο της "Αμερικανική Ένωση" μπορεί να θεωρείται η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA). Η Άπω Ανατολή θέλει να προστατεύσει τον εαυτό της από τις επιπτώσεις της κρίσης με τη συνένωση των χωρών της ASEAN και της Κίνας. Ανάμεσά τους ήδη υπάρχει εμπορική συμφωνία.
Πόσο μακριά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης; Ο γνωστός Αμερικανός κοινωνιολόγος Εμμανουήλ Βάλλερνσταϊν δήλωσε ότι ως τις αρχές της δεκαετίας του ΄20 στην Άπω Ανατολή θα ιδρυθεί συνομοσπονδία που θα συνδέει την Ιαπωνία, την Κίνα και την ενωμένη Κορέα.
Σε τέτοια κατάσταση η Ρωσία ουσιαστικά δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από τη δημιουργία της δικής της συμμαχίας. Λόγου χάριν, - της Ευρασιατικής Ένωσης – πιστεύει ο πολιτικός αναλυτής Πάβελ Σβιατενκόφ, τονίζοντας ότι το κύριο κριτήριο της επιτυχίας του όλου σχεδίου θα είναι η προσχώρηση σ΄αυτό της Ουκρανίας:
- Η Ουκρανία είναι μεγάλη χώρα με 45 εκατομμύρια κατοίκους. Πολλά πράγματα εξαρτούνται όχι μόνο από τις διαστάσεις της οικονομίας, αλλά και από το μέγεθος του πληθυσμού. Όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθυσμός, τόσο μεγαλύτερο είναι ο όγκος της εν δυνάμει αγοράς. Η Ρωσία είναι μόνο σε συμμαχία με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία - είναι περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι, και σε συμμαχία με την Ουκρανία - κάπου 200 εκατομμύρια. Είναι κατανοητό ότι αυτή η ένωση θα είναι πολύ πιο αξιόλογος παράγοντας.
Πολλούς πολιτικούς της Ουκρανίας (και σε κάποιο βαθμό και τους Λευκορώσους ομολόγούς τους), που κοιτάζουν προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Ευρώπης, τους φοβίζει το δεύτερο μέρος της λέξης «Ευρασιατική». Ο Σβιατενκόφ δεν αποκλείει ότι, τελικά, η Ρωσία θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της Ουκρανίας από τη μία, και του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν, από την άλλη.
Πάντως, προβλήματα έχουν όλοι, όσοι θέλουν να συνενωθούν. Η Βρετανία κάθε λίγο και λιγάκι παρεμβάλλει εμπόδια στις διαδικασίες ολοκλήρωσης στην ΕΕ. Πρόσφατα ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε σε περίπτωση νίκης του κόμματός του να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την απόσυρση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνομιλίες στην Άπω Ανατολή τροχοπεδούνται από ένα σύνολο πολιτικών και οικονομικών προστριβών μεταξύ των βασικών εταίρων. Στο θέμα αναφέρεται ο ρώσος εμπειρογνώμονας Αντρέι Οστρόφσκι:
- Τα πολιτικά κίνητρα σχετίζονται με τις οξυμένες αντιθέσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για τα επίμαχα εδάφη - τα νησιά Σενκάκου (Ντιαόγιου). Από οικονομική άποψη εμποδίζει το γεγονός ότι στην Κορέα και στην Ιαπωνία εφαρμόζονται επιδοτήσεις στα αγροτικά προϊόντα, πράγμα το οποίο επίσης τροχοπεδεί την υπογραφή διαφόρων τελωνειακών συμφωνιών και την προσχώρηση αυτών των δύο χωρών στο σύστημα «ASEAN συν Κίνα». Προτού επιλυθούν αυτές οι αντιθέσεις νομίζω ότι είναι αδύνατες συμμαχίες.http://greek.ruvr.ru/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!