Πέθανε ο «πρίγκιπας της Sealand», Ρόι Μπέιτς

Αρχηγός κράτους 550 τετραγωνικών
Πέθανε ο «πρίγκιπας της Sealand», Ρόι Μπέιτς
Η εξέδρα στα ανοιχτά των βρετανικών ακτών  


Ο Ρόι Μπέιτς, πρώην ταγματάρχης του βρετανικού στρατού που αυτοανακηρύχθηκε «πρίγκιπας του Sealand» και ίδρυσε ένα αυτόνομο πριγκιπάτο σε μια εγκαταλελειμμένη εξέδρα στα ανοιχτά των βρετανικών ακτών, πέθανε σε ηλικία 91 ετώνΟ Μπέιτς έπασχε από Αλτσχάιμερ και νοσηλευόταν σε βρετανική κλινική.
Το 1966 κατέλαβε το Φορτ Ραφς, μια εγκαταλειμμένη εξέδρα 550 τετραγωνικών μέτρων στη Βόρεια Θάλασσα, όπου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρχε αντιαεροπορική συστοιχία.

Επωφελούμενος από το γεγονός ότι η εξέδρα ήταν στα διεθνή ύδατα, κήρυξε την ανεξαρτησία του «κράτους» του στις 2 Σεπτεμβρίου 1967 και το βάφτισε Πριγκιπάτο του Sealand. Εγκαταστάθηκε εκεί με τη σύζυγό του, την αποκαλούμενη και πριγκίπισσα Τζόαν, τα παιδιά του και μια ομάδα υποστηρικτών του.
Το πριγκιπάτο άρχισε να εκδίδει γραμματόσημα και δικά του διαβατήρια. Είχε επίσης νόμισμα, το δολάριο Sealand, δική του σημαία και τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα. Ωστόσο, δεν αναγνωρίστηκε από κανένα κράτος.
Το 1968 ο Μπέιτς οδηγήθηκε στα βρετανικά δικαστήρια επειδή πυροβόλησε μια ομάδα τουριστών που παραβίασαν τα χωρικά ύδατα του κράτους του. Όμως, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε δικαιοδοσία γιατί η εξέδρα βρισκόταν έξω από τα χωρικά ύδατα της Βρετανίας.
Δέκα χρόνια αργότερα, ομάδα Γερμανών και Ολλανδών πολιόρκησε το Sealand και έδιωξε τον πρίγκιπα στην Ολλανδία. Αργότερα όμως ο Μπέιτς κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο του πριγκιπάτου του. «Ήμασταν και οι δύο οπλισμένοι και ήταν πραγματικά μια από τις πιο αξιομνημόνευτες ημέρες που περάσαμε μαζί», αφηγήθηκε ο γιος του, Μάικλ, μιλώντας στο BBC.
Ο Ρόι Μπέιτς «γνώρισε εποχές μεγαλοπρέπειας και δύσκολους καιρούς, αλλά δεν υποχώρησε ποτέ», σημειώνεται στη νεκρολογία του. Ο ίδιος είχε πει κάποτε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση: «Μπορεί να πεθάνω νέος, μπορεί να πεθάνω και γέρος, αλλά δεν πεθάνω ποτέ από τη στενοχώρια μου».http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!