Πλήρης ισχύς του Nord Stream….

Το «Nord Stream» («Βόρειο Ρεύμα») θα λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα. Έχει τεθεί σε λειτουργία η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού. Οι ειδικοί ονομάζουν ήδη αυτό το σχέδιο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα στην Ευρώπη και επισημαίνουν ότι η κατασκευή του θα πρέπει να συνεχιστεί. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Russia Voice, η απόφαση για την κατασκευή του νέου αγωγού είχε παρθεί το 2005, αλλά η σύνθεση των επενδυτών του καθορίστηκε οριστικά μόνο το 2010. Επενδυτές του έγιναν – η ρωσική Γκαζπρόμ με το 51% των μετοχών και οι εταιρείες που μοιράστηκαν μεταξύ τους το υπόλοιπο. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για τις γερμανικές εταιρείες Wintershall Holding και E.ON Ruhrgas, τη γαλλική GDF Suez και την ολλανδική Gasunie. Τότε επίσης ολοκληρώθηκε ο συντονισμός των λεπτομερειών του σχεδίου με τις χώρες, μέσω των υδάτων των οποίων στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας προβλεπόταν να κατασκευαστεί ο αγωγός. Λοιπόν, η κατασκευή άρχισε. Τον Νοέμβριο του 2011, τέθηκε σε λειτουργία η πρώτη διακλάδωση του αγωγού «Nord Stream», που σύνδεσε το ρωσικό λιμάνι Βίμποργκ και τη γερμανική πόλη Γκράιφσβαλντ.
Σήμερα, μιλώντας για την έναρξη της λειτουργίας της δεύτερης διακλάδωσης ο Πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία, που έχει όλο το σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Ρωσία.

- Το «Nord Stream» είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες της Ευρώπης από τους ενεργειακούς πόρους. Το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται κατευθείαν μέσω της συντομότερης διαδρομής, συνδέοντας τα μεγαλύτερα ρωσικά κοιτάσματα φυσικού αερίου με τις αγορές της Ευρώπης χωρίς κινδύνους διαμετακόμισης - σταθερά και αδιάκοπα. Το εγγυόμαστε αυτό. Η Ρωσία πάντα εκπλήρωνε και θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ως αξιόπιστος και προβλέψιμος προμηθευτής καυσίμων στις αγορές της Ευρώπης. Ελπίζουμε ότι και η ΕΕ επίσης θα συντελεί στην αποτελεσματική αξιοποίηση του δυναμικού του αγωγού «Nord Stream».

Η μεγάλη σημασία του «Βόρειου Ρεύματος» για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη επισημάνθηκε και από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

- Σήμερα, πλησιάζει στην επιτυχημένη ολοκλήρωσή του ένα από τα τεράστια σχέδια της εποχής μας στον τομέα των ενεργειακών υποδομών. Η έναρξη της λειτουργίας της δεύτερης ήδη διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream» δείχνει ότι η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει γερά θεμέλεια. Η μακροπρόθεσμη και ισότιμη συνεργασία φέρνει προφανή οφέλη και στις δύο πλευρές: η Ευρώπη αποκτά μεγαλύτερη αξιοπιστία της ενεργοτροφοδότησης και η Ρωσία, με τη σειρά της, εξασφαλίζει σταθερή ζήτηση του αερίου της και με αυτό τον τροπο ακόμα και τις πιο επικερδείς πωλήσεις φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αυτό το σχέδιο μπορεί να θεωρηθεί επαναστατικό απ’ όλες τις απόψεις.

- Είναι εντελώς καινούργια προσέγγιση για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων. Με μεγάλη ευχαρίστηση συγχαίρω όλους για τα εξαιρετικά αποτελέσματα. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας τα χαρακτήρισε ως τη «χρυσή εποχή της βιομηχανίας φυσικού αερίου». Και όχι χωρίς λόγο: το φυσικό αέριο είναι η φθηνότερη και η καθαρότερη πρώτη ύλη σε σύγκριση με τις άλλες πηγές ενέργειας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε την οικολογική σημασία αυτού του σχεδίου.

- Η κατασκευή αυτής της υποθαλάσσιας διακλάδωσης μήκους 1.220 χιλιομέτρων, ανταποκρίνεται στις υψηλότερες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών. Το «Nord Stream»" προσφέρει επίσης τη μεγάλη συμβολή του στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μέσω της διαφοροποίησης των οδών εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι μέτοχοι του σχεδίου «Nord Stream», δεν πρόκειται να σταματήσουν στις σημερινές τους επιτυχίες. Και μελετούν ήδη τη δυνατότητα επιμήκυνσης του αγωγού, κατασκευάζοντας ακόμα δύο διακλαδώσεις, μάλιστα, μία απ’ αυτές θα φτάσει ως τη Μεγάλη Βρετανία.
 
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!