Το «κυνήγι μαριονέτας» της Goldman Sachs

goldman_sachs
Η Goldman Sachs δήλωσε στο διοικητικό της συμβούλιο ότι μια εσωτερική έρευνα διαπίστωσε λίγη ουσία στους ισχυρισμούς που προέβαλε ο Greg Smith, ο δυσαρεστημένος υπάλληλος ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η τράπεζα έχει ένα «τοξικό περιβάλλον», όπου οι τραπεζίτες αναφέρονται στους πελάτες ως "μαριονέτες".
Η επανεξέταση κατέδειξε ότι εβδομάδες πριν από την δημόσια παραίτησή του - όταν ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον του προσωπικού της Goldman, που "νοιάζεται μόνο για τα χρήματα" – ο κ. Smith, ο οποίος εργαζόταν σε παράγωγα πωλήσεων, παραπονέθηκε για τα μπόνους του και είπε ότι άξιζε να του καταβληθούν περισσότερα από $ 1 εκατ., σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Το βιβλίο του κ. Smith, με τίτλο «Γιατί έφυγα από την Goldman Sachs», έχει οριστεί να δημοσιευθεί στις 22 Οκτωβρίου και η τράπεζα έχει εξασφαλιστεί για περισσότερες καταγγελίες. Όμως, στο διοικητικό συμβούλιο ειπώθηκε από τραπεζικά στελέχη ότι δεν θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς στις 14 Μαρτίου σε μια ανοικτή επιστολή παραίτησης που δημοσιεύθηκε ως ένα άρθρο στους New York Times. Δεν συνέστησαν να ληφθεί καμία περαιτέρω δράση.
Στο άρθρο του, ο κ. Σμιθ είπε πως η Goldman δεν ενεργούσε πλέον προς το συμφέρον των πελατών, λέγοντας: “ Με κάνει να αρρωσταίνω το πόσο ασυγκίνητα οι άνθρωποι μιλούν για εξαπάτηση των πελατών τους.”
Η Goldman απάντησε με την έναρξη έρευνας για αυτό που εσωτερικά είχε το παρατσούκλι "το κυνήγι μαριονέτας". Οι ερευνητές διεξήγαν δεκάδες συνεντεύξεις του προσωπικού και ανέλυσαν εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, βρίσκοντας περίπου 4.000 αναφορές "μαριονέτας". Αλλά είπαν ότι 99 τοις εκατό εξ αυτών αναφέρονται στην ομώνυμη ταινία του περασμένου έτους.
Ωστόσο, ένα e-mail που εστάλη στον κ. Smith έκανε αναφορά στους πελάτες ως "μαριονέτες". Ένας πωλητής έγραψε: “Οι μαριονέτες δεν καταλαβαίνουν ότι μπορούν να διαπραγματεύονται τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μέσω ενός μπλοκ με άλλους φορείς παροχής ρευστότητας.” Τα στελέχη της Goldman ισχυρίζονται ότι η γλώσσα, αν και υποτιμητική, δεν σημαίνει ότι ο πωλητής προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τους πελάτες, αλλά να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη συναλλαγή. Συνέχισε: «Μπορείς να συνοψίσεις σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το πώς λειτουργεί;»
Το άρθρο του κ. Σμιθ ήρθε μετά από μια σειρά ερευνών από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και το Κογκρέσο των ΗΠΑ ρίχνοντας αρνητικό φως στην ελίτ νοοτροπία της Goldman και δύο χρόνια μετά την δημιουργία μιας επιτροπής επιχειρηματικών προτύπων που υπογραμμίζει τη σημασία της νοοτροπίας.
Μια περιγραφή του βιβλίου του, λέει ο κ. Σμιθ προειδοποίησε εννέα εταίρους της Goldman ότι είχε ανησυχίες σχετικά με τη νοοτροπία της εταιρείας. Αυτοί που επανεξέτασαν τους ισχυρισμούς δήλωσαν ότι δεν βρήκαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι είχαν αναφερθεί ανησυχίες σε κάθε ανώτατο διευθυντικό στέλεχος, εκτός από μία φορά, δύο ημέρες πριν από την παραίτησή του, αφού είχε ήδη γράψει το άρθρο με τη γνώμη του.
Δύο άνθρωποι που διήυθυναν τον κ. Σμιθ ανέφεραν ότι ήταν ένας σταθερός εκτελεστής, αλλά δεν άξιζε την προαγωγή σε διευθύνοντα σύμβουλο, μια διάκριση που φαίνεται να επεδίωξε το 2009 και το 2010. Επίσης, ανέφεραν ότι αντέδρασε άσχημα στη χορήγηση μπόνους του, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Εκείνη την εποχή, ένας από τους διευθυντές του έγραψε σε ένα e-mail: “Τα διαγράμματα του Greg Smith είναι εξωπραγματικά, νομίζει ότι θα πρέπει να διαπραγματεύεται σε πολλαπλάσια. Έχουμε πει ότι υπάρχει μια μικρή ανοχή για αντιδράσεις, όπως και το ότι χρειάζεται να τις μετριάσει.”
Ο κ. Σμιθ δεν ανταποκρίθηκε στις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναζητούσαν ένα σχόλιό του. Ο εκδότης του στο Grand Central Publishing αρνήθηκε να σχολιάσει.   www.sofokleous10.g

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!