«Αγαπητοί Έλληνες» «Η Άνγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας» γράφει στα ελληνικά το γερμανικό Focus

Αθήνα
«Αγαπητοί Έλληνες, η Άνγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας» γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus στην ανταπόκρισή του για την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας, αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το άρθρο είναι γραμμένο και στα ελληνικά. Το ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ κυριαρχεί την Τετάρτη στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν στο ότι εάν υπάρχει κάποιος κερδισμένος αυτός είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός, διότι απέσπασε δύο σημαντικές δεσμεύσεις από την καγκελάριο: Ότι η Γερμανία θέλει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και πως θα στηρίξει την χώρα στις προσπάθειές της.

«Δεν έχει νόημα να ξεσπάτε σε λάθος αποδέκτες» υποστηρίζει το
Focus, τονίζοντας ότι τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα δεν επιβάλλονται από τη Γερμανία αλλά από την Ευρώπη ως σύνολο. Επίσης, το περιοδικό επισημαίνει ότι οι διαμαρτυρίες και οι προσβολές απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ κάθε άλλο παρά βοηθούν, καθώς δημιουργούν πρόβλημα στο εξασφαλίσει η καγκελάριος τη στήριξη που χρειάζεται στο εσωτερικό της χώρας της για τη διάσωση της Ελλάδας και τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της Ευρωζώνης.

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της ότι «Η Μέρκελ δίνει θάρρος στους Έλληνες» και σημειώνει: «Η καγκελάριος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας λέγοντας ότι οι θυσίες που ζητάμε από τη χώρα είναι μεγάλες, αλλά ο δύσκολος δρόμος αξίζει τον κόπο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους». Η ίδια εφημερίδα τονίζει ότι «κανείς δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Οι πιστωτές είναι εκβιάσιμοι».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κυκλοφορεί με τίτλο «Η Μέρκελ ενθαρρύνει τους Έλληνες» και επισημαίνει: «Διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Το Eurogroup αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα».

Στο πρωτοσέλιδο σχόλιο της FAZ σημειώνεται: «Τέτοια υποδοχή δεν έχει ξαναγίνει στην καγκελάριο Μέρκελ: με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τη σβάστικα. […] Από τη στιγμή που η έκθεση της τρόικας δεν είναι ακόμα έτοιμη, η συνάντηση περιορίστηκε σε ευγενικές χειρονομίες, αναγνώριση και προθέσεις. […] Οι διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης θα πρέπει να κάνουν τους Ευρωπαίους να σκεφθούν. Δείχνουν πόσο εύκολα η Ευρώπη μπορεί να επιστρέψει σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και παλιά ανακλαστικά αν απουσιάσει το λιπαντικό που κρατά τη μηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε λειτουργία: η ευημερία για όλους. Οι Έλληνες ζουν χειρότερα από ό,τι οι πολίτες στις περισσότερες πιστώτριες χώρες. Και εκεί όμως ακούγεται όλο και δυνατότερα το ερώτημα για ποιο λόγο επιδεικνύεται αλληλεγγύη δισεκατομμυρίων όταν αυτή ανταποδίδεται με βρισιές και προσβολές».


«Επίσκεψη Μέρκελ: Ευγενικές χειρονομίες στο Μαξίμου» είναι ο τίτλος του Spiegel Online που σημειώνει: «Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους, διαδηλωτές πέταγαν μολότοφ και κεκλεισμένων των θυρών Μέρκελ και Σαμαράς αντάλλαζαν ευγένειες. Η επίσκεψη είχε ως στόχο να υπογραμμιστούν οι δεσμοί των δύο χωρών. Η συνάντηση ήταν περισσότερο συμβολική».

Τέλος, σύμφωνα με το σχόλιο της κεντρικής σύνταξης της Deutche Welle, περισσότερα δεν μπορούσε να αναμένει κανείς από αυτή την επίσκεψη καθώς η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι έργο της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής, ενώ η αξιολόγηση αυτών των μεταρρυθμίσεων έργο της τρόικας. Σύμφωνα με τη DW, όταν η τελευταία παρουσιάσει την έκθεσή της, τότε θα κληθούν η Άνγκελα Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρωζώνης να αποφασίσουν για τη συνέχιση ή όχι της βοήθειας.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!