Η Ελληνική οικονομία, η λύση πακέτο των γερμανών, η Μέρκελ και ο ESM

eurozone-recession-blog
Στις νέες διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την Τρόικα για να κλείσει το τελικό πακέτο μέτρων θα συνεχίσουν να είναι τα βλέμματα σήμερα, 2+1 ημέρες από το Eurogroup της Δευτέρας, για το οποίο όμως πλέον, ο πήχης των προσδοκιών έχει πέσει σημαντικά, δεδομένης και της προσπάθειας της Γερμανίας να πάει πίσω χρονικά, όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν, τόσο το ελληνικό ζήτημα, όσο και αυτό της Ισπανίας (όπου και σε αυτήν την περίπτωση συνεχίζεται το παζάρι, με το ερώτημα να είναι το όχι αν – αφού είναι σίγουρο – αλλά το πότε θα ζητήσει η Ισπανία ενεργοποίηση εξωτερικής βοήθειας).

Στα 2,5δις ευρώ παραμένει η «μαύρη τρύπα», αν και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση υπήρξε μια συμφωνία, επί ενός περιορισμένου αριθμού θεμάτων, με αποτέλεσμα η μαύρη τρύπα να περιοριστεί στα 2δις ευρώ περίπου. Η  Τρόικα φαίνεται να πιέζει, έτσι ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερες περικοπές και μέτρα άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης, με τους δανειστές να επικαλούνται τις αποτυχημένες μέχρι τώρα προσπάθειες επίτευξης στόχος από ζητήματα, όπως η φοροδιαφυγή και ζητάνε άμεσα μέτρα απόδοσης. Πάντως, θα επαναλάβουμε την εκτίμηση μας, ότι σε μεγάλο βαθμό, η όλη ιστορία των καθυστερήσεων είναι σκόπιμη, με τους δανειστές να προσπαθούν να καθυστερήσουν τη συμφωνία (η οποία είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα επιτευχθεί), πηγαίνοντας χρονικά πίσω την έκθεση της Τρόικας και ως αποτέλεσμα αυτού, τις αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα, τις οποίες η Γερμανία δε θέλει σε καμία περίπτωση να ληφθούν πριν το Νοέμβριο.  
Πέραν των παραπάνω και όσον αφορά τις χθεσινές ειδήσεις – δηλώσεις, θα αναφερθούμε εν συντομία σε αυτές του Β. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι οι χώρες της κρίσης σημειώνουν πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, πλην της Ελλάδας, κάτι το οποίο φυσικά σε καμία περίπτωση δεν είναι ακριβές (Αν και υπάρχουν σίγουρα μεγάλες καθυστερήσεις). Συγκεκριμένα, μιλώντας σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Αντίθετα εξήρε τις μεταρρυθμίσεις σε Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες –όπως τόνισε- μολονότι δεν έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα προσαρμογής, αυτό που έχουν επιτύχει είναι μεγαλειώδες.
Για τις άλλες χώρες ο κ. Σόιμπλε «βλέπει» μεγάλη πρόοδο στο πεδίο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πάντως σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις, θα πρέπει πρώτα να τονίσουμε ότι αυτές έγιναν στα πλαίσια μιας καθαρά πολιτικής εκλογικής ομιλίας. Επίσης, με έξυπνο τρόπο ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις και όχι αυστηρά στα δημοσιονομικά αποτελέσματα, στα οποία όπως έχουμε σχολιάσει αρκετές φορές, υπάρχουν, εμφανή, αξιοσημείωτα αποτελέσματα κατά τα τελευταία 3 χρόνια της κρίσης, το οποίο σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να αμφισβητήσει. Πέραν όμως των δηλώσεων του Β. Σόιμπλε, δηλώσεις έγιναν και από την Κ. Λαγκάρντ η οποία με νόημα και προσπαθώντας να στείλει το δικό της μήνυμα, δήλωσε ότι όσοι λένε ότι η Ελλάδα είναι «βαρέλι δίχως πάτο», δεν λαμβάνουν υπόψη τις τεράστιες προσπάθειες των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στη γαλλική Le Figaro η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Ελλάδα μείωσε το έλλειμμα προϋπολογισμού κατά 9% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια (κάτι στο οποίο έχουμε σταθεί και εμείς κατ΄ επανάληψη, μάλιστα κατά το 2012 το έλλειμμα θα περιοριστεί ακόμη πιο σημαντικά). Η Κριστίν Λαγκάρντ απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους να θέσουν σε εφαρμογή τους μηχανισμούς για την επίλυση της κρίσης του ευρώ, εκτιμώντας ότι «ανάπτυξη και λιτότητα δεν είναι ασύμβατες». «Οι Έλληνες δέχτηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά και διαπραγματεύσεις στο μισθολογικό, άρχισαν το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Πολλά πράγματα λοιπόν έχουν ήδη αλλάξει. Όμως η Ελλάδα έχει προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια.
Η λύση πακέτο των γερμανών
Σε κάθε περίπτωση, θα επαναλάβουμε και πάλι την αισιοδοξία μας, ότι το ελληνικό πρόβλημα φαίνεται κατά τους επόμενους μήνες να οδεύει προς τη λύση του, αφού θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια η Γερμανία να καθυστερήσει την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, συντηρώντας το, όπως πολύ απλά κάνει εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε προς μια λύση πακέτο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες φυσικά και η Ισπανία. Μάλιστα, μια λύση πακέτο, θα επιτρέψει τη Γερμανία να αποφύγει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Γερμανίας, για το ενδεχόμενο να δοθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αφού η όποια λύση θα εμφανιστεί ως μια συνολική λύση για την ευρωζώνη.
Η Μέρκελ και ο ESM
Για το τέλος αφήσαμε, κατά την άποψη μας, ένα από τα σημαντικότερο θέματα που αφορούν την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και τη χώρα μας, αυτό του τρόπου λειτουργίας του ESM και της δυνατότητας οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών να γίνονται μέσω αυτού. Μάλιστα το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι θα είναι και ένα καυτό πεδίο αντιπαράθεσης κατά τους προσεχείς μήνες, μετά και την απαράδεκτη, πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας να μπλοκάρουν την απόφαση, κάτι το οποίο έχει ξεσηκώσει, απόλυτα δικαιολογημένες, έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Πάντως πέραν των αντιδράσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Α. Μέρκελ εμφανίζεται θετική και ότι δεν πρόκειται να μπλοκάρει, τελικά, το ζήτημα. Μάλιστα εικάζεται ότι η πρόσφατη κίνηση των 3 χωρών ήταν περισσότερο προσπάθεια πίεσης προς την Ισπανία και όχι οριστική απόφαση να θέσουν βέτο στη λειτουργία του μηχανισμού. Κλείνοντας θα τονίσουμε ότι το όλο ζήτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και για τη χώρα μας, αφού εκτιμάμε ότι η όποια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι εφικτό να συμβεί μέσω του ESM, κάτι για το οποίο πλέον ανοιχτά μιλάει και η ελληνική κυβέρνηση.                            http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!