Ασυνήθιστη καλοκαιρία απολαμβάνει το Curiosity στον Άρη


Από την άφιξή του στις 5 Αυγούστου μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου, το ρομπότ είχε διανύσει απόσταση 290 μέτρων. Επόμενος προορισμός του η περιοχή Γκλένελγκ που παρουσιάζει γεωλογικό ενδιαφέρον.
Από την άφιξή του στις 5 Αυγούστου μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου, το ρομπότ είχε διανύσει απόσταση 290 μέτρων. Επόμενος προορισμός του η περιοχή Γκλένελγκ που παρουσιάζει γεωλογικό ενδιαφέρον.   (Φωτογραφία:  NASA/JPL-Caltech )


Μαδρίτη
Παρόλο που η άνοιξη δεν έχει έρθει ακόμα στο νότιο ημισφαίριο του Άρη, στην περιοχή όπου έχει προσεδαφιστεί το ρομπότ Curiosity επικρατεί ένας ασυνήθιστος καύσωνας, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει τα απογεύματα μέχρι τους 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μηδέν.

«Είναι έκπληξη να βλέπουμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες» σχολίασε ο Φελίπε Γκόμεζ του Κέντρου Αστροβιολογίας της Μαδρίτης.


«Αν αυτή η τάση συνεχιστεί και το καλοκαίρι, δεν αποκλείεται να δούμε θερμοκρασίες ακόμα και της τάξης των 20 βαθμών. [...] Στη διάρκεια της μέρας, οι θερμοκρασίες ίσως είναι αρκετά υψηλές για να επιτρέπουν την ύπαρξη υγρού νερού σε συστηματική βάση» επισήμανε.


Δείτε ακόμα: Ενδείξεις νερού στο μακρινό παρελθόν του Άρη εντόπισε το Curiosity

Ο Γκόμεζ μελετά μετρήσεις από τον ενσωματωμένο μετεωρολογικό σταθμό του τροχοφόρου ρομπότ της ΝASA, ένα όργανο που ονομάζεται Απομακρυσμένος Σταθμός Παρακολούθησης Περιβάλλοντος, ή REMS. Παρουσίασε βλάβη σε ένα από τα δύο ανεμόμετρά του κατά τη διαδικασία προσεδάφισης, κατά τα άλλα όμως φαίνεται να λειτουργεί κανονικά.


Το REMS δείχνει ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους μηδέν βαθμούς τις μισές από αρειανές ημέρες, οι οποίες ονομάζονται sol.


Παρόλο όμως που το Curiosity απολαμβάνει ασυνήθιστα ζεστές ημέρες, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις νύχτες: Η θερμοκρασία μετά τη δύση του Ήλιου βυθίζεται απότομα μέχρι τους -70 βαθμούς.


Η τεράστια αυτή διακύμανση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Άρης δεν διαθέτει την πυκνή ατμόσφαιρα που μονώνει τη Γη και περιορίζει τη θερμοκρασιακή μεταβολή ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα.


Στη διάρκεια του αρειανού χειμώνα, όταν η θερμοκρασία πέφτει δεκάδες βαθμούς κάτω από το μηδέν, ακόμα και το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα αρχίζει να στερεοποιείται και να σχηματίζει ξηρό πάγο, δηλαδή πάγο διοξειδίου του άνθρακα.


Εποχικά καλύμματα από ξηρό πάγο είναι εξάλλου γνωστό ότι σχηματίζονται στους δύο πόλους του Άρη.


Τα καλύμματα αυτά είναι ορατά από τη Γη ακόμα και με ένα μέτριο τηλεσκόπιο, μέχρι πρόσφατα όμως οι επιστήμονες δεν είχαν διαλευκάνει το μηχανισμό σχηματισμού τους.


Πρόσφατα, όμως, ο δορυφόρος MRO της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη κατέγραψε ενδείξεις για
χιονοπτώσεις ξηρού πάγου στο νότιο πόλο.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!