Αριθμοί και καλές προθέσεις



Η επίσκεψη της καγκελαρίου κας Μέρκελ στην Αθήνα, δια μέσου των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα και προ της λήψης αποφάσεων για την Ελλάδα, είναι οπωσδήποτε σημαντική.  Η ερμηνεία της επίσκεψης αυτής βέβαια, δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, καθώς οι απόψεις του πολιτικού κόσμου και του ίδιου του ελληνικού λαού, διίστανται.  Αλλοι θεωρούν την άφιξη της κας Μέρκελ θετικό γεγονός για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, και άλλοι το κρίνουν σαν επικύρωση της υποταγής μας στην γερμανική κυριαρχία της Ευρώπης.
Ωστόσο, παρ΄όλα όσα λέγονται, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί και εάν το πνεύμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί συνάδει με το μήνυμα στήριξης, φιλίας και συμμαχίας που απέστειλε η καγκελάριος στον πρωθυπουργό μας, εδώ είμαστε και θα το δούμε. Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται ούτε πίσω από τις εθιμοτυπίες, ούτε τις αβροφροσύνες που συνηθίζονται κατά την ανταλλαγή επισκέψεων αρχηγών κρατών της ΕΕ. Αυτό πιστεύουμε να το έχει υπόψη της η κα Μέρκελ εάν όντως την απασχολούν οι θυσίες του λαού μας, όπως έχει πεί και η ίδια.
Ισως η Γερμανία να αποφάσισε να αλλάξει θεωρία και να θέλει στ΄αλήθεια να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Μπορεί να αναγνώρισε μέρος του λάθους της όσον αφορά την σκληρότητα με την οποία αντιμετώπισε το προηγούμενο διάστημα τους Ελληνες, και να επιθυμεί να επανορθώσει. Μπορεί ακόμα να αφουγκράστηκε την αγωνία και την απόγνωση του ελληνικού λαού ο οποίος βρίσκεται ήδη σε αδιέξοδο επιβίωσης εδώ και αρκετό καιρό, εκτιμώντας παράλληλα την μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής που καταβάλλεται εκ μέρους μας, το τελευταίο διάστημα. Ολα αυτά, δεν αποκλείεται να συνέβησαν στ΄αλήθεια και να μην είναι επίπλαστες διπλωματικές κινήσεις, οι οποίες κρύβουν άλλου είδους σκοπιμότητες, όπως ισχυρίζονται κάποιοι επιφυλακτικοί. Ο,τι και να συμβαίνει όμως, αργά ή γρήγορα θα φανεί μέσω των εξελίξεων στο άμεσο μέλλον. Εμείς για την ώρα, έχουμε ένα το κρατούμενο. Οτι η Γερμανία προτίθεται να ανοίξει με την Ελλάδα έναν φιλικό διάλογο όσον αφορά το ελληνικό πρόβλημα. Ετσι τουλάχιστον μας διαμηνύεται σ΄αυτή τη φάση...
Αυτό το δεδομένο, λογικά θα έπρεπε να μας ενθαρρύνει, αλλά επειδή έχουμε πικρή πείρα από τις μέχρι τώρα αδιέξοδες καταστάσεις, σκεφτόμαστε κάτι. Η Γερμανία μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ακόμα, έθετε την τρόικα υπεράνω όλων. Θεωρούσε ότι η έκθεση της τρόικα θα είναι καθοριστική και τίποτα δεν πρόκειται να αποφασιστεί χωρίς αυτήν. Το ίδιο υποστήριζαν και όλοι οι άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα. Τώρα λοιπόν που η τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ-έδειξαν τα δόντια τους για καλά, τι θα γίνει; Η λογική υπαγορεύει ότι όταν βλέπεις ένα επαναλαμβανόμενο λάθος και έχεις ακόμα καιρό να το διορθώσεις, θα είναι ανοησία να χάσεις την ευκαιρία. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για τη Γερμανία να δεί την κατάσταση γυμνή, και να ζυγίσει πόσο δίκιο και πόσο άδικο αντιστοιχεί στην κάθε πλευρά. Και εάν διαπιστώνεται ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, θα πρέπει να αναθεωρηθεί, και να ανατεθεί ενδεχομένως σε αντικαταστάτες των μέχρι τώρα τροικανών, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι μέχρι τώρα, απέτυχαν.
Οι καλές προθέσεις είναι πάντα καλοδεχούμενες από τους λογικούς ανθρώπους, ενώ οι αριθμοί στους οποίους βασίζονται οι εκθέσεις και οι εμπειρογνώμονες, πολλές φορές δεν αντιστοιχούν με τη σκληρή πραγματικότητα. Ακόμα και εάν συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα ένα πρόγραμμα στόχων με αριθμούς-πράγμα που ίσως ικανοποιήσει και την καγκελάριο-δεν θα λύσει το πρόβλημα δυστυχώς. Διότι η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία εκδηλώνεται πολύ χειρότερη απ΄ότι υποδηλώνει το προσδοκόμενο ποσοστό της ύφεσης που φτάνει τα 7%. Ισως πιό ενδεικτικό να είναι το ποσοστό της ανεργίας το οποίο κοντεύει να φτάσει τα 30%. Αλλά και όλα τα ποσοστά μαζί, όσο άγρια και αν φαίνονται, δεν μπορούν να εκφράσουν το αδιέξοδο της επιβίωσης στη χώρα μας, ούτε την απελπισία του λαού μας. Εφ΄όσον λοιπόν αποφάσισε η καγκελάριος να στραφεί σε πολιτική λύση για το πρόβλημά μας, ας καταγράψει πρώτα το δράμα της ελληνικής κοινωνίας μαζί με όλα του τα αδιέξοδα. Διότι αυτά ακριβώς είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής των όρων του Μνημονίου, για το οποίο ζητούσε μέχρι χτές απαρέγκλιτη εφαρμογή.. Η αναθεώρηση αυτής της λανθασμένης διαδρομής, ίσως να είναι μια πολύ θετική ευκαιρία και για όλη την Ευρώπη, εφ΄όσον η κα Μέρκελ ενδιαφέρεται-όπως έχει πεί- για "περισσότερη Ευρώπη"...http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!