"Συμφωνούμε στα περισσότερα σημεία πολιτικής"



«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα σημεία πολιτικής. Για τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα».

Με αυτή τη δήλωση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έκλεισε την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το πακέτο των μέτρων ανανεώνοντας το ραντεβού για μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Η δήλωση εκτιμάται ότι δίνει… μισό πράσινο φως στην διαδικασία εκταμίευσης της δόσης και αποτελεί όπλο για τον Αντώνη Σαμαρά στην διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες. Σηματοδοτεί ότι υπάρχει ευρύτερη συναίνεση Ελλάδας-δανειστών αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές και τις προαπαιτούμενες δράσεις.

«Περιμένουμε όλη την δόση έως μέσα Νοεμβρίου», υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, κάτι που σημαίνει ότι το αργότερο το πρώτο 10ημερο του επόμενου μήνα θα πρέπει να έχει βγει η απόφαση.



Τα μέτρα είναι 13,5 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η ίδια πηγή. Η αναλογία είναι λίγο πάνω από 11 δισ. ευρώ από τις δαπάνες και λίγο περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από τα έσοδα.

Αναφορικά με την έκθεση βιωσιμότητας, σημειώνει ότι θα βγει πριν τις αμερικανικές εκλογές, δεδομένου ότι υπάρχει λύση για το θέμα, η οποία σχετίζεται με τον υπολογισμό του ΑΕΠ. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι από τους τέσσερις εμπλεκόμενους (εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ και τον Γ. Στουρνάρα) μόνο ένας (ΔΝΤ;) είναι υπερ του «κουρέματος»…Η τρόικα δουλεύει ήδη με βάση σενάρια που προβλέπουν επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής, δεδομένου ότι το θέμα έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα λίγα που απομένουν, στα οποία αναφέρεται ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αφορούν διαρθρωτικά μέτρα που σχετίζονται με την αγορά προϊόντων και τα εργασιακά.

Αντίθετα στο φορολογικό οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να έχουν αποδεχθεί την κατεύθυνση που προτείνει η ελληνική πλευρά. Εξετάζουν, όμως, τις επιπτώσεις στα έσοδα λόγο της υψηλής ύφεσης.

Αναφορικά με την εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία φαίνεται πως βρέθηκε η χρυσή τομή. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι το 2013 η ύφεση θα είναι 4,2% και με βάση αυτό σενάριο εργάζεται η τρόικα. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού έκανε λόγο για 3,8%, ενώ οι δανειστές την ανέβαζαν πάνω από το 5%

Οι επαφές με την τρόικα θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα. Οι δανειστές πιθανότατα να μην επιστρέψουν τη Δευτέρα και η επικοινωνία να συνεχιστεί με την ανταλλαγή email.
Ως γνωστόν, τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά την έγκριση από το Eurogroup και πριν την εκταμίευση της δόσης.


Στουρνάρας: Υπήρξε πνεύμα συνεργασίας, παρά τις εντάσεις
Αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες.

Για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει.

Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει εν ισχύ, όπως το έχουμε πει μέχρι τώρα.

Όσον αφορά στην τρόικα, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν.

Το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα Υπουργεία.

Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ΄ ευχήν".


Το "θρίλερ" με τα εργασιακά
Οι διαπραγματεύσεις σήμερα έλαβαν την μορφή ενός θρίλερ με κεντρικό θέμα τα εργασιακά. Οι συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό κ. Βρούτση διακόπηκαν και ο τελευταίος μετέβη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην οποία ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι αρνούνται τις αλλαγές στα εργασιακά αναφορικά με τριετές και αποζημιώσεις. Εν συνεχεία επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο κλείσιμο των επαφών με την τρόικα ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ότι δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων και η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές είναι σημαντική.

Προανήγγειλε, όμως, πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει αύριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ικανές να γεφυρώσουν τις διαφορές.

«Θα προχωρήσουμε με ρεαλισμό και χωρίς ιδεοληψίες, θα δώσουμε τη μάχη για να υπάρξει σύγκλιση», σημείωσε ο υπουργός εργασίας.

Εκτός από το θρίλερ που παίχτηκε με το εργασιακό, τη μέρα χαρακτήρισε και η –σε δραματικούς τόνους- δήλωση Στουρνάρα ότι η χώρα αν δεν πάρει τη δόση θα πεθάνει από ασφυξία.http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!