Η θετική δήλωση από τη Σύνοδο και τα «αγκάθια»

greece222
Κατάφερε τελικά η Αθήνα να εξασφαλίσει μία θετική αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη δήλωσή τους, καλωσόρισαν την πρόοδο της χώρας προς την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και σημείωσαν ότι γίνονται θετικά βήματα προς την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε σωστή τροχιά.
Παρόλα αυτά, το επίσημο ανακοινωθέν δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στη δόση των δανείων, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από το επόμενο Eurogroup.

«Το Eurogroup θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Επικροτούμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην επαναδρομολόγηση του προγράμματος προσαρμογής. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος», αναφέρει το ανακοινωθέν. Και συνεχίζει: «Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Οι προϋποθέσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ».
Το «αγκάθι» του χρέους
Βεβαίως μία καλή δήλωση δεν σημαίνει εκταμίευση. Το Συμβούλιο δεν εξουσιοδότησε κανένα Εurogroup για κάτι τέτοιο, η συζήτηση για την Ελλάδα δεν είχε το απαραίτητο βάθος, οι πάντες παραπέμπουν ακόμα στην έκθεση της τρόικας και τα θεμελιώδη για την ελληνική οικονομία δεν έχουν αλλάξει. Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν μήπως υπάρξει κάποιος αστάθμητος παράγοντας που θα πάει πίσω τη πολυπόθητη δόση. Το βασικότερο εμπόδιο, η έκθεση βιωσιμότητας δεν έχει εκπονηθεί, υπάρχουν πολύ διαφορετικές αναλύσεις ακόμα και μεταξύ των εταίρων, αλλά όλες ξεκινάνε από την αρνητική παραδοχή ότι ο στόχος του 120% χάθηκε. Οι πλέον αισιόδοξες μιλάνε για ποσοστά κοντά στο 130% ενώ το ΔΝΤ με κανέναν τρόπο δεν έχει δείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει το καταστατικό του, να κάνει τα στραβά μάτια για τη βιωσιμότητα και να εκταμιεύσει τη δόση. Ελλείψει σήματος από το ΔΝΤ οι 17 του ευρώ θα βγάλουν, το πιθανόν στις 12 του Νοέμβρη απόφαση για τη δόση “υπό την αίρεση της συναπόφασης του ΔΝΤ”, δηλαδή θα αποφασίσουν αλλά δεν θα εκταμιεύσουν μέχρι να τα βρουν με το Ταμείο. Μέχρι τότε στην Αθήνα θα πρέπει να περνάνε νομοσχέδια που δεν είδαν την πόρτα της βουλής 2,5 χρόνια. Η κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει για όλες τις εκκρεμότητες, από τα κλειστά επαγγέλματα και την αγορά ενέργειας μέχρι το διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ, την πώληση λιγνιτοεργοστασίων και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Εκεί μπορεί να περιμένει το πολιτικό ατύχημα, τη στιγμή που τα συνδικάτα και οι διάφορες κοινωνικές ομάδες θα διαδηλώνουν και θα δοκιμάζεται η κυβερνητική συνοχή. Ακόμα όμως και με όλα τα κομμάτια του παζλ στημένα στην Αθήνα, η στάση του ΔΝΤ δεν μπορεί να προεξοφληθεί.
Ψήφιση των μέτρων πριν τις 12 Νοεμβρίου
Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του στη Σύνδοδο Κορυφής υπεραμύνθηκε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μίλησε εκτεταμένα για τις θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, λέγοντας με έμφαση, πως αυτές φέρνουν αποτελέσματα. Ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός μίλησε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο, όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές, επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, ενώ ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, για τα μέτρα προς την κατεύθυνση ανοίγματος της αγοράς, καθώς και για τους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει εκείνη την ισορροπία που θα της επιτρέψει να συνδυάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη και ανέφερε ότι εάν η πρόταση Ρομπάι είχε εφαρμοστεί από την αρχή, τότε και η Ελλάδα δεν θα είχε φθάσει στο σημερινό σημείο.
Μετά την εξασφάλιση της θετικής αναφοράς στα συμπεράσματα της Συνόδου, το βασικό μέλημα για τον Πρωθυπουργού είναι να κλείσει οριστικά η συμφωνία με την τρόικα, κάτι που εκτιμάται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η προσπάθεια στρέφεται τώρα στον επόμενο κρίσιμο σταθμό που είναι η 12η Νοεμβρίου, ημέρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, από το οποίο αναμένει ο κ. Σαμαράς να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι, με βάσει την πληροφόρηση που υπάρχει από συνεργάτες του Πρωθυπουργού, είναι η ψήφιση του πακέτου των μέτρων, αλλά και των διαρθρωτικών αλλαγών, να γίνει πριν από τις 12 Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να κατατεθεί και ο προϋπολογισμός με απόφαση να ψηφισθεί και αυτός πριν από τη σύνοδο του Eurogroup.
Στην κυβέρνηση εκφράζουν βεβαιότητα ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Μάλιστα πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι στα περισσότερα σημεία επί του δημοσιονομικού πακέτου, αλλά και επί των διαρθρωτικών, υπάρχει συμφωνία και υπενθυμίζουν τη δήλωση της τρόικας των βράδυ της περασμένης Τετάρτης.
Πάντως δεν θεωρείται τυχαίο γεγονός ότι γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν πως η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων διάσωσης. Σύμφωνα με το Spiegel η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα είναι ειλημμένη, παρά τις επίσημες αναφορές, και θα γίνει σε «δεσμευμένο» λογαριασμό, ώστε αφ'ενός μεν να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη αλλά χωρίς να μειωθεί η πίεση στην Αθήνα για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, τη λύση αυτή καταρτίζουν με την τρόικα τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία.Τα χρήματα της δόσης, όπως υποστήριξε από την πλευρά της η Sueeddeutsche Zeitung, θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του χρέους ενώ μισθοί, συντάξεις και επιδόματα θα πληρώνονται εξ ίδιων μέσων.Τα 31,5 δισ. ευρώ θα έχουν εκταμιευτεί το αργότερα μέχρι το Νοέμβριο, σύμφωνα με τις πηγές, και επί της αποδέσμευσης θα αποφασίζει η τρόικα. Σύμφωνα δε με την SZ, η υπό κατάρτιση έκθεση της τρόικας θα φτάσει στις Βρυξέλλες στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Κύρια στόχευση του Βερολίνου είναι να αποφευχθεί τρίτο πακέτο για την Ελλάδα -υπερψήφιση του οποίου θα ήταν αρκετά δύσκολη από τη γερμανική Βουλή. Η επιλογή του δεσμευμένου λογαριασμού ωστόσο είναι, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, επιλογή που στηρίζει και η Γαλλία.
Θετικοί οι Ρομπάι και Ολάντ

Υποστηρικτικοί για την Ελλάδα ήταν στις δηλώσεις τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ -συναντήθηκε και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και συζήτησαν το ζήτημα Ελλάδας και Ισπανίας- εξήραν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Ρόμπαϊ αναφέρθηκε στις «αξιοθαύμαστες προσπάθειες» του ελληνικού λαού και σημείωσε ότι η δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα, ενώ υπογράμμισε πως οι ηγέτες του ευρώ στη δήλωσή τους υπογράμμισαν πως αναμένουν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουν τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Ολάντ, αφού ανέφερε ότι κοινή επιθυμία των ευρωπαίων ηγετών είναι να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ και τόνισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν σχετικά σύντομη, υπογράμμισε πως σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία.

Συμφωνία με ερωτήματα για την τραπεζική εποπτεία
Μεγάλη ήταν η κόντρα μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας αναφορικά με την τραπεζική εποπτεία. Tο Βερολίνο συμφώνησε τελικά το νέο όργανο για τον τραπεζικό κλάδο να αναλάβει την εποπτεία και των 6.000 χρηματοοικονομικών οργανισμών της ευρωζώνης και το πιο σημαντικό είναι ότι συμφωνήθηκε η ημερομηνία για την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι γερμανικές Landesbanken θα υπόκεινται στο μηχανισμό εποπτείας, σε αντίθεση με ό,τι επιθυμούσε το Βερολίνο, αλλά μόνο από τον Ιανουάριο του 2014, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή. Ασαφές, όμως, παραμένει το τοπίο ως προς το πότε θα μπορέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να χρηματοδοτεί άμεσα τράπεζες της ευρωζώνης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι η ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013.
«Δίνουμε στους υπουργούς Οικονομικών μας το φιλόδοξο έργο της θέσπισης ενός νομικού πλαισίου (για την εποπτεία) από την 1 Ιανουαρίου του 2013. Στη συνέχεια η τραπεζική εποπτεία θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013», είπε η γερμανίδα καγκελάριος. Πρόσθεσε ακόμη ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβριο, θα οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, ενώ αρνήθηκε ότι πρόκειται για προϊόν συμβιβασμού.  «Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της τραπεζικής εποπτείας δεν υπήρξε συμβιβασμός, συναντηθήκαμε στην ίδια θέση», δήλωσε ο Ολάντ κάνοντας λόγο για μια «τέλεια συμφωνία με τους γερμανούς φίλους μας οι οποίοι κατάλαβαν, και εμείς επίσης, πως η τραπεζική ένωση πρέπει να έχει στάδια».
Ερωτηθείς σχετικά με τη γερμανική ιδέα για έναν ευρωπαίο υπερεπίτροπο με δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, την υποία υποστήριξε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής η Αγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος απάντησε: «Είναι μια θέση απολύτως σεβαστή, αλλά η οποία δεν συζητήθηκε απόψε».
Σκληρή κόντρα
Πάντως η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε με «πόλεμο» μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν η καγκελάριος Μέρκελ έθεσε ως προτεραιότητα να ενισχυθεί η πειθαρχία στην ΕΕ, με το επιχείρημα ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων μπορεί να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας για τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών.
«Το θέμα δεν είναι η δημοσιονομική ένωση είναι η τραπεζική ένωση» απάντησε η Γαλλία. Για να επιλύσουν τις διαφορές τους, οι δύο ηγέτες είχαν μάλιστα κατ' ιδίαν συνάντηση λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η οποία οδήγησε σε κάποια πρόοδο, στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση του ευρώ, οι ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει να εξετάσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό «στο τέλος του 2012». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, είχαν πιέσει για τον άμεσο τραπεζικό μηχανισμό εποπτείας που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2013. Ωστόσο, η Γερμανία είχε δείξει απροθυμία για το χρονοδιάγραμμα, κρίνοντας το μη ρεαλιστικό.http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!