Η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας ... τεχνητής φούσκας

fed
H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει ο καλύτερος φίλος πολλών επενδυτών. Είναι μία από αρκετές βασικές κεντρικές τράπεζες που υποστηρίζουν την αξία του ενεργητικού όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως μέσο για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Fed παρείχε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης και παρενέβη για να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες σε συγκεκριμένες αγορές.  Κατά τη διαδικασία αυτή, έσωσε πολλούς επενδυτές από πιθανώς μη ανακτήσιμες απώλειες.

Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η Fed ενήργησε για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και της ύφεσης. Η αγορά ανταποκρίθηκε θετικά καθώς η κεντρική τράπεζα αντιστάθμισε με επιτυχία τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς κινδύνους.
Τώρα η Fed προσπαθεί να καλύψει ένα πιο φιλόδοξο στόχο: να φέρει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, όπως πιο ισχυρή ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, καθώς και σταθερό χαμηλό πληθωρισμό. Και την περασμένη εβδομάδα η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης δεν αφήνει καμία αμφιβολία: η Fed σκοπεύει να πατήσει γκάζι ακόμα και μετά την οικονομική ανάκαμψη.
Ουσιαστικά, η Fed εισάγει μια σημαντική πολιτική διαχωριστιή γραμμή μεταξύ των τιμών αγοράς και των βασικών οικονομικών μεγεθών. Και οι επενδυτές, σχεδόν σε κάθε τμήμα της αγοράς – όπως τα ομόλογα, εμπορεύματα, μετοχές, συνάλλαγμα - επωφελήθηκαν αδρά. Κατά τη διαδικασία αυτή, πολλές τιμές περιουσιακών στοιχείων έχουν ανέβει τόσο πολύ που μοιάζουν σχεδόν με φούσκα.
Η δράση της κεντρικής τράπεζας, πραγματικά και υποκειμενικά, παίζει πρωταρχικό ρόλο για τους επενδυτές, και θα συνεχίσει. Έτσι γίνεται και στην Ευρώπη.
Κρίνοντας από τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διστάσει να αγοράσει απεριόριστα κρατικούς τίτλους, εφόσον οι ενδιαφερόμενες χώρες εφαρμόζουν προγράμματα βοήθεια και θεσπίσουν τις κατάλληλες πολιτικές. Έχει δεσμευθεί για την αντιμετώπιση των
αδικαιολόγητων ασφαλίστρων κινδύνου που σχετίζονται με τον κίνδυνο μετατρεψιμότητας συναλλάγματος και κατακερματισμού της αγοράς. Ακόμα κι αν δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία, αυτό έχει ήδη μεταφραστεί σε μια σημαντική ώθηση για το επενδυτικό κοινό για τα περισσότερα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία. Και θα συνεχίσει να το πράττει,  εάν οι κυβερνήσεις επιτέλους ανταποκριθούν στις ευθύνες τους.
Ωστόσο, με την πρόσφατη αύξηση στις αγορές, οι επενδυτές θα ήταν καλό να θυμούνται κάποιες βασικές αλήθειες, καθώς συνεχίζουν να διαμορφώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους (και τα ανοίγματά τους) βάσει των ασυνήθιστων δραστηριοτήτων της κεντρικής τράπεζας:
• Τα περιουσιακά στοιχεία που ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι εκείνα κάτω από την άμεση επιρροή της κεντρικής τράπεζας - δηλαδή οι τίτλοι που αγοράζει η τράπεζα άμεσα.
• Όσο πιο μακριά κινούνται οι επενδυτές από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία (και όσο πιο δύσκολα ρευστοποιήσιμες γίνονται οι θέσεις τους), τόσο μεγαλύτερη γίνεται η πεποίθησή τους ότι η αντισυμβατική δράση των κεντρικών τραπεζών θα πετύχει τελικά να δημιουργήσει πιο ισχυρά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη.
• Είναι δύσκολο να δικαιολογήσεις μια τέτοια πεποίθηση βάσει ανάλυσης ή ιστορικής
εμπειρίας. Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση ακραίου πολιτικου πειραματισμού, με ανεπαρκή υποστήριξη από άλλους κρατικούς φορείς.
• Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ότι τα οφέλη της πολιτικής θα αντισταθμιστούν από παράπλευρες απώλειες και απρόβλεπτες συνέπειες. Και τόσο μεγαλύτερη είναι η πολιτική πίεση προς τις κεντρικές τράπεζες.
• Αν η κρίσιμη ισχυροποίηση των βασικών μεγεθών δεν υλοποιηθεί, η αντίδραση των αγορών δεν θα είναι ευχάριστη. Οι επενδυτικές κινήσεις βάσει των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών είναι συνήθης. Περιλαμβάνει επενδυτές με υπερβολική αυτοπεποίθηση στην πανταχού παρουσία αυτών των ιδρυμάτων, με κάποιους να πιστεύουν σε μαγικές διασώσεις και άλλους να θεωρούν ότι οι αγορές θα κορυφωθούν αποφασιστικά και στη συνέχεια οι ίδιοι θα κάνουν την έξοδο τους ομαλά.
Οι επενδυτές θα πρέπει να αναλογιστούν με προσοχή τις δυτικές κεντρικές τράπεζες και να σέβονται την επιρροή των μη συμβατικών πολιτικών στην αγορά. Αλλά θα πρέπει να το πράξουν, διατηρώντας παράλληλα μια επιφύλαξη για το πόσο, και για πόσο χρονικό διάστημα, οι αποτιμήσεις μπορεί να διαχωριστούν από  τα βασικά μεγέθη.
Η έκθεση στους κινδύνους θα πρέπει να εξελιχθεί αναλόγως. Η διαφοροποίηση, τόσο εντός όσο και μεταξύ κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, θα πρέπει να στηρίζεται όλο και περισσότερο στην διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου - με έμφαση στις εταιρείες και τις χώρες με ισχυρούς ισολογισμούς και θετικές ταμειακές ροές. Και αυτό δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο έκθεσης σε άλλα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες οικονομίες (όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και το Μεξικό), όπου οι κεντρικές τράπεζες είναι λιγότερο ενεργές αλλά οι αγορές είναι καλύτερα υποστηριζόμενες από σταθερά οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη.
Τέλος, οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρούν επιφυλάξεις όσον αφορά την σκοπιμότητα της διατήρησης μιας θέσης 'συνεχούς κινδύνου' μέχρι να αλλάξουν οι αγορές και κατόπιν να βγουν ταχύτατα. Πρόκειται για μια ιδέα που μάλλον ηχεί καλύτερα από ότι λειτουργεί στην πράξη.              http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!