Νέα μέτρα και σταθμά για τις τράπεζες

bankpigg
Πιθανώς να έχετε ήδη γιορτάσει, αλλά σε περίπτωση που το έχετε ξεχάσει, η Τρίτη 2 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας, όπως αποφασίστηκε από το ψήφισμα του ΟΗΕ A/RES/61/271.Ακατανόητες παγκόσμιες συμφωνίες είναι εύκολο να επιτευχθούν. Συμφωνίες που επιτυγχάνουν κάτι είναι πολύ πιο δύσκολες!
Είμαστε τώρα δύο χρόνια στο σύστημα Basel III, το οποίο επιβάλλει αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Μετά από διαπραγματεύσεις, οι μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες το αποδέχτηκαν. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι φαίνεται να έχουν 'τύψεις'.
Δύο ρυθμιστές – ο Andy Haldane της Τράπεζας της Αγγλίας και ο Tom Hoenig της αμερικανικής Federal Deposit Insurance Corp - έχουν επικρίνει τους νέους κανόνες τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτό βέβαια έχει προκαλέσει έκπληξη. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ έχουν πιστωθεί με πιέσεις για σκληρά πρότυπα σε αντίθεση με τη  Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Αλλά και οι δύο αξιωματούχοι φέρονται να αντιπαθούν την πολυπλοκότητα του Basel III. Οι απόψεις του κ. Haldane μάλιστα έκαναν πολύ θετική εντύπωση στο κονκλάβιο των κεντρικών τραπεζιτών στο συνέδριο του Jackson Hole τον Αύγουστο.
Στο άρθρο του  'The Dog and the Frisbee', εξήγησε ο κ. Haldane ότι τα σκυλιά δεν είναι ανάγκη να κατανοήσουν τη φυσική πίσω από την τροχιά ενός frisbee, προκειμένου να το πιάσουν. Επίσης, είπε, τα πρότυπα κεφαλαίου είναι καλύτερα όταν είναι υψηλότερα και χωρίς περιστροφές από ότι όταν είναι χαμηλότερα και πιο εξελιγμένα. Τα δύσκολα μαθηματικά, τα περίπλοκα μοντέλα και η στάθμιση των κινδύνων που στηρίζουν το σύστημα είναι πιο εύκολο να δημιουργήσουν παραθυράκια για τις τράπεζες από ότι οι απλοί κανόνες.
Ο κ. Hoenig τάσσεται επίσης υπέρ των απλούστερων κανόνων. Προτείνει διάλυση του Basel III και επικεντρώνεται αποκλειστικά σε έναν πιο σκληρό δείκτη μόχλευσης που μετρά μετοχές έναντι συνολικού ενεργητικού.
Αυτή η ακαδημαϊκή συζήτηση θα ήταν μια χαρά αν δεν ήταν για το γεγονός ότι το Basel III μόλις και μετά βίας έχει συμφωνηθεί και τεθεί σε εφαρμογή - σε πολλές περιπτώσεις διστακτικά - από τις τράπεζες. Ακόμη και αν τα γεράκια του τραπεζικού κεφαλαίου καταφέρουν να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για το Basel III, υπάρχουν και πολλές φωνές που ζητούν πιο αδύναμο κανονιστικό πλαίσιο για να δώσουν στις τράπεζες μεγαλύτερη ευχέρεια να δανείζουν σε μια προσπάθεια να επιλύσουν την οικονομική κρίση της Ευρώπης.
Οποιαδήποτε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του Basel III είναι πιθανό να καταλήξει σε αδιέξοδο. Αντ 'αυτού, όπως συμβαίνει με όλες τις διεθνείς συμφωνίες, το επίκεντρο θα πρέπει να είναι τώρα η εφαρμογή και h επιβολή.
Η Sheila Bair, πρώην πρόεδρος της Federal Deposit Insurance Corp, δίνει μια γεύση των  δύσκολων διαπραγματεύσων εκ των έσω σχετικά για το  Basel III στο νέο βιβλίο της, Bull by the Horns.
Σύμφωνα με την κ. Bair, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ ήταν αρκετά δύσκολες. Το Γραφείο του Νομισματικού Ελεγκτή ζητούσε πιο ήπιους κανόνες, η κα Bair ήθελε να είναι σκληρή, η Fed κάπου ενδιάμεσα και ο Tim Geithner, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, που επικρίνεται σε όλο το βιβλίο, είναι μια αμφιλεγόμενη παρουσία παρά τις δημόσιες δηλώσεις του για το  «κεφάλαιο, κεφάλαιο, κεφάλαιο» ως τη ρίζα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Η κ. Bair δεν έχει καμία επιθυμία να ανοίξει άλλος ένας γύρος διαπραγματεύσεων για το Basel III. Αντ 'αυτού η κα Bair θέλει ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή. Σε αυτό έχει μάλλον δίκιο.
Με τον καιρό, υπάρχουν θέματα που πρέπει να εξεταστούν. Μερικά από αυτά μπορεί να κάνουν τη ζωή ευκολότερη για τις τράπεζες. Ο Gary Cohn της Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι αγορές τιτλοποίησης έχουν ουσιαστικά κλείσει. Πάνω στο ζήλο τους να δημιουργήσουν κανόνες που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την προηγούμενη κρίση, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εφαρμόσει σχεδόν ποινικά επίπεδα κεφαλαίου σε τιτλοποιημένα προϊόντα. Αν και η τιτλοποίηση μεταμορφώθηκε σε επικίνδυνα νέα προϊόντα, στον πυρήνα της ήταν ένα απόλυτα λογικό εργαλείο για τη μετατόπιση δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών σε θεσμικούς επενδυτές.
Αλλά προς το παρόν το Basel III ,είναι η μόνη εναλλακτική και παρά τις αμφιβολίες του  Hoenig και του Haldane και ορισμένων τραπεζιτών, όπως ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Τα γεράκια κατάφεραν να εξασφαλίσουν έναn απλό δείκτη μόχλευσης ως εγγύηση για τους σταθμισμένους δείκτες. Θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο η ρυθμιστική αρχή κάθε χώρας θα αναγκάζει τις τράπεζες να συμμορφωθούν. Η Fed, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο δείκτη μόχλευσης κατά τη διάρκεια των ετήσιωντεστ αντοχής.
Κάθε χώρα πρέπει να επιτηρεί την τήρηση του Basel III. Οι αξιολογήσεις θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές. Χωρίς αυτό, οι πιθανότητες της νέας συμφωνίας είναι μάλλον μηδενικές.                            www.sofokleous10.g

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!