«Το πιάσαμε το υπονοούμενο» για το τι εννοούσε ο Νταβούτογλου για την ΑΟΖ

Ελάχιστα μόλις εικοσιτετράωρα μετά από την αναχώρηση του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών και τις επακόλουθες δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και ειδικά της πρόθεσης ανακήρυξης ΑΟΖ, μια τουρκική κορβέτα «κλείδωσε» το νέο πνεύμα συνεργασίας, το οποίο προανήγγειλε ο Νταβούτογλου…
Την περασμένη Παρασκευή 12 Οκτωβρίου η τουρκική κορβέτα «Bafra» (F505) κλάσης Α69 έχοντας αποπλεύσει από την Σμύρνη και με τελικό προορισμό τη… Συρία (όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια), προχώρησε σε προκλητική παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Συγκεκριμένα στις 19.00 το απόγευμα η «Bafra» εισήλθε μεταξύ του στενού Ευβοίας-Ανδρου και στη συνέχεια κινήθηκε με νότια πορεία, συνεχίζοντας την εφαρμογή του νέου πνεύματος μετατροπής του Αιγαίου σε θάλασσα φιλίας και ειρήνης… Η κορβέτα διήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων από το στενό μεταξύ Κέας και Κύθνου, προφανώς για να θυμηθεί τις εποχές του Καπουδάν Πασά και των πειρατών Μπαρμπαρόσα.

Η «αβλαβής διέλευση» συνεχίστηκε αυτή τη φορά σε διεθνή ύδατα αλλά με μια ιδιαίτερη όσο και σημαντική σημειολογική αναφορά. Το τουρκικό σκάφος έπλευσε νοτιοδυτικά της Κύθνου (περί 22.00 τα βράδυ), στη συνέχεια κατευθύνθηκε νοτίως της Μήλου, για να λάβει τελικά πορεία δυτικά της Κρήτης. Η έκπληξη των ελληνικών αρχών που παρακολουθούσαν στενά την πορεία της «Bafra» προήλθε από την συνέχιση του πλου, με πορεία νοτίως της Κρήτης. Δηλαδή το τουρκικό σκάφος κατέγραψε έναν τεράστιο κύκλο με αφετηρία την Σμύρνη, διαπέρασε οριζοντίως και καθέτως το Αιγαίο, έβαλε πλώρη στο Κρητικό Πέλαγος για να κατευθυνθεί προς το στενό Κρήτης-Ρόδου και από εκεί προς την Κύπρο και τις συρο-λιβανικές ακτές!
Το τελικό συμπέρασμα-μήνυμα φαίνεται ότι είχε παραλήπτη το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών και κατ’ επέκταση την ελληνική κυβέρνηση. Η Τουρκία λειτουργεί με ενιαία στρατηγική σχεδίαση και χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Μπορεί ο Έλληνας υπουργός να θεώρησε επιτυχές το αποτέλεσμα της επίσκεψης Νταβούτογλου, ωστόσο επειδή σε πρακτικό πεδίο κρίνονται όλα, η τουρκική ναυτική ισχύς ήλθε να μας υπενθυμίσει – μέσω της κορβέτας – ότι άλλο είναι να διακηρύσσεις και εντελώς διαφορετικό είναι να έχεις τη δύναμη για να επιβάλλεις τις θέσεις σου. Επειδή η πρόκληση ήταν εσκεμμένη και στόχευε τις ελληνικές θέσεις περί εύρους ΑΟΖ, δεν θα πρέπει να μας προξενεί εντύπωση η περίεργη πορεία της «Bafra».
Σημ: Σε προηγούμενο άρθρο του defence-point του συνεργάτη Μιχαήλ Βασιλείου με τίτλο: «Έχουμε αντιληφθεί ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ συνεπάγεται την υπεράσπισή της», τέθηκαν μια σειρά σοβαρότατων ζητημάτων και ερωτημάτων, τα οποία δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν από τη νέα τουρκική πρόκληση.http://www.defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!