Μέρκελ: Από την καχυποψία για Καραμανλή στον ξαφνικό «έρωτα» για Σαμαρά


Μέρκελ: Από την καχυποψία για τον Καραμανλή στον ξαφνικό «έρωτα» για Σαμαρά
Oταν τον Νοέμβριο του 2005 η Ανγκελα Μέρκελ αναλάμβανε την θέση της καγκελαρίου της Γερμανίας, ο Κώστας Καραμανλής ήταν ήδη ενάμιση χρόνο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η διαφορά της ηλικίας τους -αν και δείχνει σημαντική- δεν είναι. Τότε ο Καραμανλής ήταν στα 49 του κι εκείνη 51. Η πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο λίγους μήνες μετά την εκλογή της κύλησε ομαλά αλλά η σχέση τους δεν εξελίχθηκε καλά στην πορεία των επόμενων χρόνων.
Το πρώτο γεγονός που «πάγωσε» το κλίμα μεταξύ τους ήταν η απαίτηση της κυρίας Μέρκελ όπως διατυπώθηκε στον Καραμανλή σε μια από τις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας με τα Σκόπια.
Κι όταν ο Γερμανίδα Καγκελάριος μιλούσε για «λύση» εννοούσε την αποδοχή από την Ελλάδα ταπεινωτικών όρων που ζητούσαν οι Σκοπιανοί. Η άρνηση από την πλευρά του τότε πρωθυπουργού ήταν κάθετη και λίγο καιρό αργότερα-τον Απρίλιο του 2008- εκδηλώθηκε με το βέτο στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όταν τα Σκόπια δεν έγιναν δεκτά στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Οι Γερμανοί θύμωσαν πολύ...
Ωστόσο, το Σκοπιανό ήταν το ένα μόλις από τα «αγκάθια» στις σχέσεις Καραμανλή - Μέρκελ εκείνη την περίοδο. Κι ίσως όχι το πιο σημαντικό.
Ενας άλλος σκόπελος που συνέβαλε τα μέγιστα στο ψυχρό κλίμα ήταν και ο τρόπος που ο τότε πρωθυπουργός αντιμετώπιζε το επίμονο αίτημα των Γερμανών για την προμήθεια αεροσκαφών Eurofighter. Ο κ. Καραμανλής για μεγάλο χρονικό διάστημα έπαιζε «κατενάτσιο» επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο.
Πρώτον, γιατί τα οικονομικά της χώρας είχαν αρχίσει ήδη να στριμώχνονται και δεύτερον-και κυριότερο-επειδή οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θεωρούσαν ότι η επιλογή αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει τις Ελληνικές ανάγκες.
Το κερασάκι στην τούρτα της ρήξης στις σχέσεις τους όμως ήταν όταν κάποια χρονική στιγμή, η Γερμανίδα Καγκελάριος αντιλήφθηκε ότι ο κ. Καραμανλής διαπραγματευόταν ταυτόχρονα με τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος προσπαθούσε να "πλασάρει" στην Ελλάδα τα Γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη Rafalle.
Την περίοδο εκείνη πράγματι, η Αθήνα συζητούσε με το Παρίσι- μάλλον σε θεωρητικό επίπεδο-την πιθανότητα να ενισχυθεί η Αεροπορία μας με αυτού του τύπου τα αεροσκάφη. Η πρόταση που τελικά έγινε προς την Γαλλική πλευρά δεν ήταν ικανοποιητική γι αυτούς. Τους ζητήσαμε να πάρουν πίσω τα Μιράζ-2000 που ήδη διαθέτουμε κι εμείς να αγοράσουμε κάποια Raffale καταβάλλοντας την διαφορά. Το σχέδιο δεν προχώρησε αλλά οι συζητήσεις αυτές έγιναν γνωστές στο Βερολίνο και επισφράγισαν το ήδη κακό κλίμα στις σχέσεις με την κυβέρνηση Καραμανλή μέχρι και το τέλος της.
Ο -ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΟΖΙ- «ΤΡΕΛΟΣ» ΚΑΙ «ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΣ» ΓΙΩΡΓΟΣ
Όταν το 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας κι ως το διάστημα που μας οδήγησε στην υπογραφή του Μνημονίου, οι σχέσεις του με την κυρία Μέρκελ ήταν μάλλον ουδέτερες. Λίγους μήνες αργότερα ήρθε η πρώτη δημόσια και ιδιαίτερα αιχμηρή αντιπαράθεση τους. Ήταν τότε που ο κ. Παπανδρέου στο περιθώριο της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Παρίσι, δήλωσε ότι η πρόταση της Γερμανίας για την ελεγχόμενη χρεοκοπία θα ωθήσει χώρες της ΕΕ προς τη χρεοκοπία.
Η Μέρκελ δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση. Εξαπέλυσε επίθεση -όχι στον κύριο Παπανδρέου αλλά στον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ- τονίζοντας ότι δεν έπρεπε να επιτρέψει την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Τον Δεκέμβριο του 2010 η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε μια έντονη συζήτηση μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, στην Σύνοδο Κορυφής που είχε γίνει εκείνη την περίοδο.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση για τον κύριο Παπανδρέου επηρεασμένη ίσως και από την άποψη που είχε γι αυτόν και ο Νικολά Σαρκοζί. Είχαν δημιουργήσει αίσθηση δημοσιεύματα στην Γαλλία που αναφέρονταν σε απολύτως απαξιωτικούς ως και υβριστικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε για τον πρώην πρωθυπουργό ο Νικολά Σαρκοζι. "Τρελός", "καταθλιπτικός" και κάποιοι ακόμα χειρότεροι είχαν γραφτεί τότε στον Γαλλικό Τύπο, αν και επισήμως διαψεύδονταν.
Ανάλογη άποψη με τον Σαρκοζί φέρεται είχε και η Ανκελα Μέρκελ η οποία απλώς φρόντισε να είναι πιο προσεκτική στις δημόσιες διατυπώσεις της από τον πιο...αυθόρμητο Γάλλο πρόεδρο. Άλλωστε ο κ. Παπανδρέου αποχωρούσε κακήν κακώς...
ΑΠΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ
Όταν τον Μάιο του 2010 η ΝΔ δεν ψήφισε το Μνημόνιο ο αρχηγός της βρέθηκε απολύτως απομονωμένος από όλα τα Κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης και φυσικά από τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες. Τα πράγματα χειροτέρεψαν ένα χρόνο μετά. Τον Ιούνιο του 2011 οι δανειστές μας, ζητούσαν τη συμφωνία της ΝΔ κατά το Πορτογαλικό πρότυπο, και ο κ. Σαμαράς δεν την έδινε λέγοντας ότι «δεν θα συναινέσει στο λάθος». Σε μια εξαιρετικά φορτισμένη συνεδρίαση του ΕΛΚ ο κ. Σαμαράς βρέθηκε απέναντι στην κυρία Μέρκελ που τον προκάλεσε ανοικτα λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν συμφωνεί σε μια εθνική υπόθεση για τη χώρα του.
Το κλίμα παρέμεινε το ίδιο για πολύ καιρό. Ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν να διαφοροποιούνται όταν τον Νοέμβριο του 2011 ο κ. Σαμαράς δέχτηκε να υπογράψει τη δέσμευση που του ζητούσαν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ήδη φύγει και είχε αναλάβει ο κ. Παπαδήμος. Κάπως έτσι ξεκινούσε η αντίστροφη μέτρηση στην πολυκύμαντη σχέση του με την κυρία Μέρκελ.
Φέτος τον Μάρτιο μετά την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης που προκάλεσε τεράστιες εσωκομματικές αναταράξεις και δεκάδες διαγραφές στη ΝΔ, ο κ. Σαμαράς στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ συνάντησε για πρώτη φορά κατ' ιδίαν την Γερμανίδα Καγκελάριο. Η συνάντηση ήταν μια αρχή αλλά χωρίς τίποτα περισσότερο.
Το πρόσφατο τετ α τετ στο Βερολίνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Σαμαρά έφερε το ξεκίνημα για το λιώσιμο των πάγων. Ο πρωθυπουργός της ζήτησε να σταματήσουν οι δημόσιες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων που αμφισβητούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κι εκείνη ανταποκρίθηκε. Έστω κι αν η δέσμευση δεν τηρήθηκε ως τώρα απολύτως.
Το τελευταίο διάστημα η κυρία Μέρκελ δείχνει ένα διαφοροποιημένο πρόσωπο. Είναι ενδεικτική η φράση που μάλιστα χρησιμοποίησε δυο φορές ότι "ματώνει η καρδιά της για τους Έλληνες συνταξιούχους" .
Μένει να δούμε αν ο ξαφνικός αυτός «έρωτας» της κυρίας Μέρκελ για την Ελλάδα και τον κ. Σαμαρά, με αφορμή και τη σημερινή της επίσκεψη στην Αθήνα θα αποκτήσει ουσιαστικό αντίκρισμα στις αποφάσεις για επιμήκυνση και ενδεχόμενο νέο κούρεμα του χρέους μας. Αλλά αυτό δεν θα το ξέρουμε πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!