Το συνεχές «παζάρι» με το ελληνικό ζήτημα, οι γαλλικές πιέσεις & Η Αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα….

Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα συνεχίσουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, εν μέσω διαφωνιών (τουλάχιστον σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση) για μέτρα ύψους περίπου 2δις ευρώ, αν και φαίνεται όλο και πιο πολύ ότι το ελληνικό ζήτημα πάει για μια πολιτική λύση κατά τις προσεχείς εβδομάδες, ανεξαρτήτως πιθανόν χρονικών καθυστερήσεων μέχρι το Νοέμβριο.


Πάντως όσον αφορά την ειδησεογραφία και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, νέο πρόβλημα φαίνεται να έχει προκύψει από πλευράς ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο των μέτρων, και προστέθηκε στην

απαίτηση της τρόικας να αντικατασταθούν οι προτεινόμενες περικοπές δαπανών των υπουργείων, ύψους 2 δις. ευρώ και πλέον, με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθετες μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση το 2013 θα ανέλθει στο 5%, λόγω των νέων περικοπών, σε αντιδιαστολή με το 3,8% που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Να σημειωθεί ότι αυτή η σημαντική απόκλιση στις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ για το ύψος της ύφεσης το επόμενο έτος, είναι καίριας σημασίας, διότι στις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ βασίζεται και το σενάριο για τη βιωσιμότητα ή μη του δημοσίου χρέους (είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι η έκθεση της Τρόικας θα κάνει λόγο για μη – βιώσιμο χρέος). Εάν το ΔΝΤ δεν πεισθεί ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, οπότε το δημόσιο χρέος θα καταστεί βιώσιμο, δεν θα μπορεί, βάσει του καταστατικού του, να αποφασίσει την εκταμίευση του τμήματος της δόσης που αναλογεί στο Ταμείο (θα θυμίσουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και την περίοδο του προηγούμενου κουρέματος – PSI). Φυσικά όλα αυτά όπως έχουμε αναφέρει εντάσσονται στις πιέσεις που υπάρχουν από το ταμείο για να υπάρξει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, σενάριο το οποίο προς στιγμήν απορρίπτει τόσο το Βερολίνο, όσο και η ΕΚΤ, αν και όπως έχουμε εκτιμήσει από το GFF είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα συμβεί κατά τους προσεχείς μήνες, αφού είναι ξεκάθαρο ότι το ελληνικό χρέος σε καμία άλλη περίπτωση και παρά τις όποιες προσπάθειες δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο.

Σε κάθε περίπτωση το «παζάρι» για το ελληνικό ζήτημα (χωρίς να ξεχνάμε το ισπανικό ζήτημα, ειδικά αυτή τη χρονική συγκυρία)  συνεχίζεται, με το κλίμα πάντως για τη χώρα μας να βελτιώνεται συνεχώς, κάτι το οποίο έχει θετικές επιπτώσεις και στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως φάνηκε για ακόμη μια συνεδρίαση χθες (+5%). Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό ότι και πάλι χθες υπήρχε μια σειρά δηλώσεων αλλά και δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν λόγο, αφενός για την προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας (κάτι το οποίο είναι απόλυτα ακριβές και το οποίο σκοπίμως αποκρύπτονταν – διαβάστε και χθεσινό σχόλιο), καθώς και την ειλημμένη απόφαση των ευρωπαίων αξιωματούχων, ακόμη και αυτών από τη Γερμανία, να σταθεροποιήσουν το ελληνικό ζήτημα ή τουλάχιστον να βάλουν ένα οριστικό τέλος στο περιβόητο GREXIT, στα σενάρια δηλαδή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Μάλιστα, η απομάκρυνση αυτών των σεναρίων κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμο γεγονός, αφού όπως έχουμε τονίσει η ύπαρξη τους τραυματίζουν θανάσιμα την ελληνική οικονομία, βουλιάζοντας όλο και πιο πολύ την επενδυτική – καταναλωτική εμπιστοσύνη.    
Αν κρατάμε κάτι από τη χθεσινή ημέρα, αυτό είναι οι δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού οικονομικών. Συγκεκριμένα, η Μ. Φέκτερ δήλωσε ότι θα παραχωρηθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου αυτή να εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι: «η Ελλάδα εργάζεται σκληρά» για τη βελτίωση της κατάστασής της. «Είναι σαφές ότι έχει τη βούληση», λέει χαρακτηριστικά η Μαρία Φέκτερ. Επίσης, απέρριψε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του κοινού νομίσματος. «Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, θα το επιδείνωνε», καθώς σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα χρειαζόταν για περισσότερο χρονικό διάστημα την βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων της. «Γεγονός είναι ότι η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν ασύγκριτα ακριβότερη από τον δρόμο που διανύουμε τώρα», δηλώσεις οι οποίες είναι χαρακτηριστικές των τάσεων που συνεχώς αναπτύσσονται στην ευρωζώνη, όπως αναφέραμε παραπάνω, αλλά και συνεχώς σημειώνουμε στα τελευταία μας σχόλια.
Επίσης, ενδιαφέρον ήταν και το «σκόπιμο» (όπως κρίνουμε) δημοσίευμα του γνωστού γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο έγραψε ότι οι πιστωτές δεν εντυπωσιάστηκαν με την προθυμία της Ελλάδας και την ικανότητα της να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αλλά η Ευρώπη είναι πιθανό να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα ούτως ή άλλως - από φόβο σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει. «Τα κίνητρα για τη διάσωση της Ελλάδας είναι διάφανα: Η ευρωζώνη είναι σε τόσο κακή κατάσταση, με την πιθανότητα να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην Ισπανία και την Ιταλία, και γι' αυτό οι πολιτικοί είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν μια 'Grexit»'. Οι συνέπειες από μια ελληνική αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ είναι ανυπολόγιστες, και η υπόλοιπη Ευρώπη έχει τρομοκρατηθεί με την προοπτική.
Οι γαλλικές πιέσεις να επισπευστούν οι αποφάσεις…
Για τέλος σε συνάρτηση με τα παραπάνω και σε ένα σύντομο σχόλιο αφήσαμε τις νέες πιέσεις από τη γαλλική πλευρά, έτσι ώστε να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα, κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 18 Οκτωβρίου, κάτι  το οποίο προσπαθεί να αποφύγει η Γερμανία, όχι για να αναβάλει τις πιθανές αποφάσεις, αλλά για να τις πάει αργότερο και πιθανόν σε ένα ενιαίο πακέτο και για άλλες χώρες και κυρίως την Ισπανία και την Πορτογαλία. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο γάλλος πρόεδρος, Φ. Όλάντ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Φιλανδίας (σημαντικό ότι και η σύμμαχος της Γερμανίας εμφανίζεται όλο και πιο πολύ διαλλακτική με το ελληνικό πρόβλημα), Γίρκι Κατάινεν, συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και την Ισπανία θέλουν Γαλλία και Φινλανδία. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «για την Ελλάδα και την Ισπανία και οι δύο συμφωνήσαμε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες». Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις θέσεις τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 18 και 19 Οκτωβρίου.
Σε αυτό το σημείο θα επαναλάβουμε ένα πρόσφατο σχόλιο το οποίο είχαμε κάνει για το θέμα:
Οι πιέσεις της Γαλλίας για επίλυση του ελληνικού προβλήματος
Πέραν των παραπάνω, θα πρέπει να σταθούμε στις συνεχείς πληροφορίες, αλλά και ενδείξεις που υπάρχουν ότι η Γαλλία πιέζει όλο και πιο έντονα έτσι ώστε να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο ελληνικό πρόβλημα, κατά τη σύνοδο κορυφής και το Eurogroup του Οκτωβρίου ή πιθανόν σε μια σύνοδο κορυφής στα μέσα Νοεμβρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γαλλική πλευρά πιέζει έντονα και τη Γερμανία για μια τέτοια πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, με τη γερμανική πλευρά να έχει τους γνωστούς ενδοιασμούς της, αν και υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις ότι και το Βερολίνο, όλο και πιο πολύ μαλακώνει τη στάση του απέναντι στη χώρα μας (κάτι το οποίο όπως τονίζαμε συνεχώς αναμέναμε να συμβεί όσο πλησιάζουμε κοντά την έκθεση της Τρόικας).  
Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι είναι χαρακτηριστικές οι χθεσινές δηλώσεις του γάλλου υπουργού οικονομικών, ο οποίο σε ομιλία του τόνισε ότι αφενός δεν έχει κανένα νόημα να συζητιέται το περιβόητο GREXIT (έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ), αφετέρου ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να αρχίσει να επιλύεται, επιτέλους θα λέγαμε εμείς, το ελληνικό πρόβλημα. Πάντως σε κάθε περίπτωση και με αφορμή το τελευταίο αυτό σχόλιο μας, θα τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι για να συμβεί αυτό, δηλαδή το ελληνικό πρόβλημα να αρχίσει να επιλύεται, απαιτείται οπωσδήποτε περαιτέρω απομείωση του χρέους (κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι θα συμβεί). Σε αντίθετη περίπτωση, ο φαύλος κύκλος στον οποίον βρίσκεται η ελληνική οικονομία είναι το πιο πιθανό να συνεχιστεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας, αλλά και την ευρωζώνη. Πάντως θα επαναλάβουμε ότι παρά του ότι οι κίνδυνοι παραμένουν μεγάλοι, είμαστε για πρώτοι φορά τόσο αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, κατά τους προσεχείς μήνες.
-----------------------
Στα πιο χρηματιστηριακά, όπως αναφέρουμε και στο αμιγώς τεχνικό σχόλιο, με τεράστιο ενδιαφέρον θα περιμένουμε, τόσο τη σημερινή όσο και τις επόμενες συνεδριάσεις, μετά τη χθεσινή εκρηκτική άνοδο και με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο μέτωπο των ειδήσεων από την οικονομία, όπου αν και οι διαφωνίες με την Τρόικα, θεωρητικά, παραμένουν, εντούτοις το κλίμα για το Χ.Α. συνεχώς βελτιώνεται.
Στις επιμέρους ειδήσεις, να αναφερθούμε για αρχή σε αυτές που υπάρχουν για την πιθανότητα να έχουμε τις επόμενες εβδομάδες ένα τριπλό deal, μεταξύ της ΕΤΕ, της EFG Eurobank και του ΤΤ, κάτι το οποίο έχει αναφερθεί σαν σενάριο από τη στήλη Κυνηγός, πριν από μερικές εβδομάδες. Πάντως, όπως σημειώνεται και τη στήλη Κυνηγός, ένα τέτοιο σχήμα, θα δημιουργούσε προβληματισμό (παρά την πιθανότητα βραχυπρόθεσμης ανόδου, καθαρά για ψυχολογικούς λόγους), δεδομένων και των κεφαλαιακών αναγκών που θα δημιουργούνταν (θα αυξανόταν ο κίνδυνος ενός μεγάλου dilution των μετόχων).
Στις υπόλοιπες ειδήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters (επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης), η Τράπεζα Πειραιώς εξασφάλισε προκαταρτική συμφωνία με τη γαλλική Societe Generale για την εξαγορά της θυγατρικής της Geniki. «Υπάρχει μια προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε στο Reuters πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν «μία ή δύο εβδομάδες» για να εξασφαλιστούν οι τράπεζες τις αναγκαίες εγκρίσεις. Δεύτερη πηγή από τον τραπεζικό κλάδο επιβεβαίωσε την προκαταρκτική συμφωνία και επισήμανε ότι θα χρειαστεί το πράσινο φως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Να σημειωθεί ότι οι δύο τράπεζες αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο στο πρακτορείο. Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, οι δύο πλευρές είχαν επιβεβαιώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι βρίσκονται σε συνομιλίες, σε προχωρημένο στάδιο, όπως σημειώνει το Reuters.
Στις υπόλοιπες ειδήσεις, να αναφέρουμε ότι συνολικά 15 εισηγμένες εταιρείες θα παρουσιαστούν στο Road Show που διοργανώνει το χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη, κατά τις 9-11 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι συμμετοχή έχουν δηλώσει 43 αμερικανικές χρηματιστηριακές εταιρείες εκ των οποίων οι 30 συμμετέχουν για πρώτη φορά. Τέλος, να αναφέρουμε ότι έχουν κλειστεί περίπου 245 συναντήσεις, ενώ για πρώτη φορά φέτος θα συμμετέχει και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.http://www.greekfinanceforum.com/comment.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!