Στα χαρακώματα Γερμανία –Γαλλία για το ζήτημα του ευρωομολόγου..

Μια ημέρα πριν τη σημαντική κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής (αν και τα καυτά ζητήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας πηγαίνουν για το Νοέμβριο), γαλλογερμανική σύγκρουση αναμένεται και πάλι για το ζήτημα της αμοιβαιοποίησης του χρέους και συγκεκριμένα της έκδοσης ευρωομολόγου, κάτι το οποίο συνεχίζει να αποκλείει το Βερολίνο, ενώ ζητάει μετ’ επιτάσεως η Γαλλία. Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεση που προετοίμασαν για την σύνοδο κορυφής, οι κύριοι αξιωματούχοι της ΕΕ θίγουν την επιλογή της "συγκέντρωσης εργαλείων χρηματοδότησης βραχυπρόθεσμου χρέους (όπως τα treasury bills) σε μια περιορισμένη και υπό όρους βάση", με το Βερολίνο να  αρνείται και πάλι χθες οποιαδήποτε μορφή κοινής έκδοσης χρέους, την οποία προτείνει η έκθεση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

"Μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε: είτε τα πούμε 'eurobills' είτε 'ταμείο εξαγοράς του χρέους' ή όπως πριν 'ευρωομόλογα', αυτός ο τύπος κοινής έκδοσης χρέους δεν θα γίνει με την κυβέρνησή μας", προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μίχαελ Λινκ, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου με τους ομολόγους του της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. "Το λέγαμε πάντα με μεγάλη σαφήνεια στους ευρωπαίους εταίρους μας", υπενθύμισε. "Λοιπόν για εμάς, είναι 'ναι', τόσο απλά", απάντησε έμμεσα ωστόσο λίγο αργότερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ. Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι αυτή η "αμφιβολία" δεν είναι καλή για τις γαλλογερμανικές σχέσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο και το Παρίσι διαφωνούν δημοσίως για τα ευρωομόλογα. Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης όσον αφορά τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, για να επιβλέπει τις περίπου 6.000 τράπεζες της ευρωζώνης, το πρώτο βήμα που αναμένεται να κάνει η περιοχή προς την κατεύθυνση μιας βαθύτερης ολοκλήρωσης.
Από την άλλη πλευρά, οι Γάλλοι πολιτικοί επιμένουν ότι το νέο αυτό μέτρο πρέπει να συμφωνηθεί το ταχύτερο δυνατό --ιδανικά πριν από το τέλος του έτους--, ενώ ο Λινκ επανέλαβε σήμερα τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης ότι η 1η Ιανουαρίου δεν είναι μια ημερομηνία κατά την οποία θα είναι "εφικτό" να γίνει αυτό. "Όχι επειδή δεν το θέλουμε, αλλά μόνον επειδή τεχνικά (...) χρειάζεται περισσότερο χρόνο", σημείωσε ο Λινκ. Οι ιδέες για το πως να προωθηθεί η ολοκλήρωση στην ευρωζώνη, το οποίο θεωρείται ως κλειδί για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην περιοχή αυτή, αφθονούν πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. Μια επιλογή που έχει γίνει πρωτοσέλιδο είναι η δημιουργία ενός προϋπολογισμού που θα ισχύει μόνον για την ευρωζώνη. Μεταξύ αυτών που αγκάλιασαν την ιδέα για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δέχεται πολιτικές πιέσεις στη χώρα του για την αποστασιοποίηση της Βρετανίας, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, από την ΕΕ.
Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Λινκ απέρριψε σήμερα άμεσα την ιδέα αυτή.
"Για την κυβέρνησή μας, ένας δεύτερος προϋπολογισμός της ΕΕ δίπλα στον κανονικό προϋπολογισμό της ΕΕ δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη", σημείωσε ο Λινκ, επιχειρηματολογώντας ότι μια τέτοια συζήτηση θα οδηγήσει σε "παρανοήσεις" και συζητήσεις "σε λάθος επίπεδο".
"Αυτό που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη είναι μια εμβάθυνση της ευρωζώνης (...). Θέλουμε περισσότερο δεσμευτικούς κανόνες και να υποστηρίξουμε περαιτέρω αυτούς που κάνουν μεταρρυθμίσεις", σημείωσε ο Λινκ.
Η έκθεση που προετοίμασαν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κάνει λόγο για την ανάγκη που υπάρχει για "ένα πλήρως αναπτυγμένο ολοκληρωμένο πλαίσιο προϋπολογισμού".
Ωστόσο ο Λινκ χαιρέτισε το γεγονός ότι "η λέξη προϋπολογισμός της ευρωζώνης" δεν αναφέρεται πουθενά.
ΑΜΠΕ, ert.gr, GFF
 
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!