Το Ηνωμένο Βασίλειο «παγώνει» την Ευρώπη…

euro-hellas
Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για μάχη με τον Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς μεγαλώνουν οι φόβοι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα εμποδίσει το προτεινόμενο επταετές σχέδιο δαπανών ύψους € 1 τρις.  και θα πιέσει για ένα προϋπολογισμό δύο επιπέδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Κάμερον είναι κατανοητό να ενδιαφέρεται για το μακροπρόθεσμο σχέδιο των Βρυξελλών αντί για το ειδικό πρόγραμμα δαπανών για την ευρωζώνη, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εξετάζουν μια συμβιβαστική λύση για την κατανομή του προϋπολογισμού της ΕΕ σε δύο κομμάτια  - οδηγώντας προς μια διαιρεμένη Ευρώπη.
«Αυτή η ιδέα κερδίζει έδαφος», δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος. «Θα μπορούσε να σημαίνει περιορισμό του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά οι χώρες της ευρωζώνης θα συνέχιζαν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες για τη στήριξη μέτρων αναδιάρθρωσης.»

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ο κ. Κάμερον είναι αμετακίνητος στις απαιτήσεις του όσον αφορά το πάγωμα του προϋπολογισμού στη σύνοδο κορυφής του επόμενου μήνα, δηλώνοντας: «Θα χαρεί να ασκήσει βέτο στη συμφωνία – θα τον υποδεχτούν στο Λονδίνο σαν ήρωα.»
Καθώς το Συντηρητικό κόμμα συγκεντρώνεται για το ετήσιο συνέδριό του στο Μπέρμιγχαμ, ο κ. Κάμερον δέχεται εκκλήσεις από υπουργικούς του συναδέλφους για να ξαναζήσει τη «στιγμή βέτο» του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν κέρδισε επαίνους στη Βρετανία για την αντίθεσή του στο δημοσιονομικό σύμφωνο.
Η κίνηση να ασκήσει βέτο θα μπορούσε να είναι πολιτικά ελκυστική στη Βρετανία, καθώς θα επιτρέψει στον κ. Κάμερον να δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι διατεθειμένο να δίνει το δεκανίκι της ευρωζώνης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης προτείνει τη μετάβαση σε ένα πενταετή προϋπολογισμό λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.
Ο κ. Κάμερον είχε ελπίσει ότι θα είχε τη γαλλική και τη γερμανική υποστήριξη, αλλά οι Βρετανοί διπλωμάτες φοβούνται πως η σύνοδος κορυφής του Νοεμβρίου θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια κλασική αντιπαράθεση μεταξύ Λονδίνου και του μεγαλύτερου μέρους της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός πιστεύει ότι μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων είναι αναπόφευκτη και έχει μιλήσει για την αναζήτηση «νέας ​​συγκατάθεσης» του βρετανικού λαού για αυτή τη νέα σχέση στο επόμενο κοινοβούλιο σε ένα σαφές μήνυμα υπέρ ενός δημοψηφίσματος.
Ο William Hague, υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε στην Daily Telegraph του Σαββάτου πως η συναίνεση αυτή είναι πιθανή να βρεθεί έπειτα από «γενικές εκλογές ή δημοψήφισμα». Οι συντηρητικοί βουλευτές ήδη ζητούν ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.
Ο Michael Fallon, γραμματέας επιχειρήσεων της Βρετανίας, δήλωσε: «Δεν είχαμε δημοψήφισμα για τη συνεχή συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ από το 1975.» Είπε ότι το «βέτο» του κ. Κάμερον στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου ήταν «πολύ αναζωογονητικό».
Ο David Lidington, γραμματέας Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βρετανίας, είπε στους συναδέλφους του στο Λουξεμβούργο τον περασμένο μήνα: «Όταν ο πρωθυπουργός  λέει ότι το πάγωμα στους πραγματικούς όρους είναι μια κόκκινη γραμμή για τον ίδιο και όχι μια διαπραγματευτική θέση - αυτή είναι η γυμνή αλήθεια.»
Για να επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις, ο κ. Κάμερον αρνείται να παραδώσει τη βρετανική αποζημίωση - επιστροφή κεφαλαιών προς την ΕΕ που η Μάργκαρετ Θάτσερ εξασφάλισε στο διηνεκές από το 1984.
Η Γερμανία πιστεύει ότι η βρετανική απειλή του βέτο είναι αντιπαραγωγική. Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε: «Χρειαζόμαστε δίκαιη κατανομή των βαρών, και ως εκ τούτου η βρετανική αποζημίωση [προϋπολογισμού] δεν είναι πλέον αποδεκτή. Αυτό έχει γίνει σαφές από τη Γερμανία, προς στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.» http://www.sofokleous10.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!