Επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο


Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα, δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοhamed Morsi στο Κάιρο. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο έφθασαν τις 145, με κεφάλαιο άνω του €1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας τον πέμπτο σε μέγεθος επενδυτή μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως συμφωνήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο να πενταπλασιαστούν οι επενδύσεις και οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια σημαντική γεωοικονομική και γεωπολιτική εξέλιξη και η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, η οποία θα είναι επωφελής και για τις δυο χώρες. Από την πλευρά του ο Μοhamed Morsi καλωσόρισε τον Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο με την φράση «οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι πολύ παλαιές και ξεχωριστές».


Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση των δύο ηγετών, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ενημέρωσε πως οι συνομιλίες περιελάμβαναν πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων οι διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις καθώς και οι σχέσεις των λαών των δύο χωρών, οι εμπορικές σχέσεις και οι επενδύσεις. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών στην Αίγυπτο και υποσχέθηκε να συμβάλει ώστε να επιλυθούν προβλήματα που έχουν ανακύψει. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμησή του ιδιαίτερα για τον ρόλο της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό και τα αναφαίρετα δικαιώματά του. Τέλος για την κρίση στην Συρία, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να σταματήσει αυτή η αιματοχυσία και να σημειωθεί μία πραγματική αλλαγή στη χώρα χωρίς ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, μέσω της οποίας ο Κάρολος Παπούλιας προειδοποίησε ότι μία εξωτερική επέμβαση θα ήταν καταστροφική για τον συριακό λαό και για ολόκληρη την περιοχή. Τέλος δήλωσε πως η Ελλάδα είναι ισχυρός υποστηρικτής του καθεστώτος μη διασποράς των Όπλων Μαζικής Καταστροφής στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή χρειάζεται περισσότερη συνεργασία και λιγότερα όπλα.

Ιδιαίτερα εγκάρδιο χαιρετισμό είχε με όλους τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη δεξίωση που παραχωρήθηκε προς τιμήν του σήμερα το μεσημέρι στην πρεσβευτική κατοικία, με αφορμή την επίσημη τριήμερη επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Οι Έλληνες πάροικοι, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή μίλησαν με τον Κάρολο Παπούλια, τού μετέφεραν τα ζητήματα και τα θέματα που απασχολούν την ελληνική παροικία και ζήτησαν την στήριξη της πολιτείας για τον Ελληνισμό στην Χώρα του Νείλου. Για τα θέματα αυτά, ο επικεφαλής της ελληνικής παροικίας Χρ. Καβαλής ενημέρωσε και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Τσιάρα, οι οποίοι συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του αυτή στην Αίγυπτο. Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την συνάντησή του με τους Έλληνες του Καΐρου, ο Πρόεδρος κ. Παπούλιας τόνισε ότι “σήμερα που ανανεώσαμε αυτό το συμβόλαιο της εγκάρδιας συνεννόησης Ελλάδας-Αιγύπτου, μού φαίνεται ότι και τα οποιαδήποτε προβλήματα ή θέματα που υπάρχουν ανοιχτά και απασχολούν την ελληνική παροικία, είμαι βέβαιος ότι θα λυθούν και δεν θα διστάσω και εγώ προσωπικά να παρέμβω να βοηθήσω τους αρμόδιους Υπουργούς να επιλύσουν τυχόν ανοιχτά θέματα“.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε σήμερα το απόγευμα για το Ελ Αλαμέιν όπου θα παραστεί αύριο σε τελετή στο Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Αργότερα θα τελεσθεί τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση στο Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Ελ Αλαμέιν. http://national-pride.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!