Φόβοι για αποσταθεροποίηση της χώρας μετά την εισβολή στο Πεντάγωνο

Φόβοι για αποσταθεροποίηση της χώρας μετά την εισβολή στο Πεντάγωνο


Πολλά είναι τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει μετά την εισβολή διαδηλωτών στο Πεντάγωνο -το υποτίθεται καλύτερα φυλασσόμενο κτήριο της χώρας- για την διαχείριση της κατάστασης από τους πολιτικούς προϊσταμένους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Στρατού αλλά και της Αστυνομίας.
Οι εικόνες των αγανακτισμένων και απλήρωτων εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά να εισβάλλουν στο Πεντάγωνο, έκαναν τον γύρο του κόσμου, ενώ δημιουργούν έλλειμμα αξιοπιστίας για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Φόβοι για αποσταθεροποίηση της χώρας – Παρόμοιες εικόνες στην Κρήτη

Η εισβολή στο Πεντάγωνο έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης. Η δυσαρέσκεια του κόσμου είναι έκδηλη και για αυτόν τον λόγο υπάρχει προβληματισμός για το κατά πόσο οι διαδηλωτές μπορούν να κατευθυνθούν από συνδικαλιστές και να επιχειρήσουν ξανά εισβολές σε δημόσια κτήρια καταλύοντας την νομιμότητα.
Τις τελευταίες ώρες τα αρμόδια επιτελεία συσκέπτονται πυρετωδώς προκειμένου η Αστυνομία να καταρτίσει σχέδια αποτροπής τέτοιων συμβάντων.
Οι εικόνες αυτές που μόνο ντροπιαστικές μπορούν να χαρακτηριστούν δεν αποτελούν πρωτοτυπία. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν μερικές εκατοντάδες εξοργισμένοι απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που κατάφεραν να μπουν στο Πεντάγωνο.
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε την λύπη του για τα όσα συνέβησαν, ενώ απέδωσε το περιστατικό στην δράση των άκρων τα οποία «δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο» όπως είπε.
«Η κοινωνία πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση, είναι υποχρέωσή μας να απομακρύνουμε τα άκρα και οφείλουμε να πορευτούμε όλοι μαζί σαν κοινωνία γιατί το εναλλακτικό σενάριο είναι η καταστροφή», είπε.
Το περιστατικό δεν ήταν το μόνο στο οποίο διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν κάποιο κτήριο. Νωρίτερα την Πέμπτη, Κρήτες αγρότες έφτασαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, Νίκος Καζαντζάκης, με σκοπό να το καταλάβουν.
Αφού εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του και στην συνέχεια στις αίθουσές του, στην συνέχεια επιχείρησαν να καταλάβουν και πίστα, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικών ουσιών.
Ελάχιστοι αστυνομικοί στο υπουργείο
Το Πεντάγωνο όπως αποδείχθηκε είχε ελλιπέστατη φύλαξη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το εξαγριωμένο πλήθος. Σαν να μην έφτανε αυτό, και η διαχείριση του περιστατικού από τις αρχές έδειξε πως πιάστηκαν απροετοίμαστες.
Μόλις οι διαδηλωτές μπήκαν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου, οι ελάχιστοι αστυνομικοί κλήθηκαν να προστατεύσουν τουλάχιστον το εσωτερικό του κτηρίου, το οποίο και κατάφεραν. Αμέσως ξέσπασαν συγκρούσεις, με τους διαδηλωτές να επιτίθενται με καδρόνια στους άνδρες της Αστυνομίας οι οποίοι αμύνονταν.
Αστυνομικές ενισχύσεις άργησαν να έρθουν, γεγονός που αποδεικνύει ολιγωρία στην αντιμετώπιση του περιστατικού.
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως δεσμεύτηκε να τιμωρηθούν όσοι επέτρεψαν να φτάσουμε να δούμε αυτές τις εικόνες ντροπής. Έτσι τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο Θόδωρος Κολοκύθας, αστυνομικός διευθυντής, που υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής και ήταν υπεύθυνος για τα μέτρα και την φύλαξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με την ντουντούκα και τα γουχαΐσματα
Μέσα σε όλο το σκηνικό της αναστάτωσης είδαμε και τον στρατηγό, Μιχάλη Κωσταράκο, να βγαίνει στο κεφαλόσκαλο του κτηρίου και με μία ντουντούκα να επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προσπάθησε να πείσει τους εισβολείς να αποχωρήσουν. Ωστόσο το μόνο που εισέπραξε ήταν τα γουχαΐσματά τους. Κατά πόσο είναι δουλειά ενός στρατηγού να προσπαθεί μέσω μίας ντουντούκας να πείσει τους εισβολείς στο στρατόπεδό του, να αποχωρήσουν;
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει εκτός από την πολιτική του ηγεσία -υπουργός, δύο υφυπουργοί, γενικός γραμματέας- και στρατοπεδάρχη, τον διοικητή του τάγματος ΓΕΣ.
Δεν είναι δυνατόν λοιπόν κανείς από τους προηγούμενους να μην αναλαμβάνει την ευθύνη να αντιμετωπίσει το πλήθος των διαδηλωτών και να αφήνεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να προπηλακίζεται και να λοιδορείται.
Εισέβαλαν ενώ είχαν επίσημο ραντεβού
Ιδιαίτερη εντύπωση για την τροπή που πήρε η συγκέντρωση, προκαλεί το γεγονός πως οι συνδικαλιστές των ναυπηγείων είχαν προγραμματισμένο ραντεβού με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Ελευσινιώτη.
Ωστόσο αυτοί εισέβαλαν προτού πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνάντηση και προτού κριθεί το αποτέλεσμά της ικανοποιητικό ή όχι.
Αυθόρμητη κίνηση ή προμελετημένη ενέργεια;
Η εισβολή στο Πεντάγωνο πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την επίσημη προτροπή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Φωτόπουλου, να καταληφθούν υπουργεία, οργανισμοί, τράπεζες, εφορίες, λιμάνια και αεροδρόμια από τους εργαζόμενους.
Οι προσκείμενοι στην ΠΑΣΚ συνδικαλιστές των ναυπηγείων Σκαραμαγκά εισέβαλαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με πρόθεση να το καταλάβουν, δημιουργώντας ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο επρόκειτο για μία προμελετημένη κίνηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!