Προβλήματα με την αποπληρωμή του κόστους νοσηλείας των Λίβυων στην Ελλάδα




 ImageΤα προβλήματα που έχουν προκύψει με την αποπληρωμή του κόστους νοσηλείας και φιλοξενίας των Λίβυων που ήρθαν στη χώρα μας για περίθαλψη παρακολουθεί στενά το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πρόβλημα αναφέρεται, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς σχετική ερώτηση είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί ποιες ενέργειες θα γίνουν για να επανέλθει η ορθή οικονομική λειτουργία των ξενοδοχείων που φιλοξένησαν Λίβυους, καθώς έχουν ανασταλεί οι πληρωμές και το ύψος των οφειλών έφθασε σε μεγάλο ποσό.

Στην απάντησή του, ο Δ. Αβραμόπουλος ενημερώνει ότι «με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Λιβύη (Μάρτιος 2011), η χώρα μας άρχισε να δέχεται Λίβυους τραυματίες για περίθαλψη. Η μεταφορά, περίθαλψη και κάλυψη του κόστους νοσηλείας/ φιλοξενίας των Λιβύων γινόταν κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των ξενοδοχείων, απευθείας με τη λιβυκή Επιτροπή Περίθαλψης Τραυματιών. Επίσης, η εδώ λιβυκή πρεσβεία κάλυπτε όλες τις δαπάνες διανυκτέρευσης, καθώς και απευθείας βοηθήματα σε κάθε νοσηλευόμενο».

Δεδομένου, όμως, ότι ανεφύησαν προβλήματα στη Λιβύη με τη διαχείριση των εν λόγω ποσών από τις κατά τόπους λιβυκές πρεσβείες, η λιβυκή κυβέρνηση υιοθέτησε νόμο με αυστηρές διατάξεις και περιέκοψε σημαντικά τα χορηγούμενα ποσά, ενημερώνει ο υπουργός Εξωτερικών. Αναφέρει, επίσης, ότι οι εκπρόσωποι των Ελλήνων ξενοδόχων ενημέρωσαν το υπουργείο Εξωτερικών για την ύπαρξη προβλημάτων αποπληρωμής των σχετικών λογαριασμών, τον Μάιο του τρέχοντος έτους και, σε συνέχεια, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης απέστειλε, την 12η Ιουνίου 2012, επιστολή προς τον Λίβυο ομόλογό του, ζητώντας την παρέμβασή του για την αποπληρωμή των χρεών. Διαβήματα προς τη λιβυκή πλευρά έγιναν από το υπουργείο Εξωτερικών, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Τρίπολη, ενώ και ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προχώρησε σε απευθείας τηλεφωνικό διάβημα προς τον Λίβυο ομόλογό του για το θέμα.

Αποτέλεσμα των ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών ήταν η σύσταση λιβυκής επιτροπής για τη βεβαίωση οφειλών, η οποία επισκέφθηκε την Ελλάδα την 30η Ιουλίου και με την οποία συναντήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας και προέβη σε νεότερο διάβημα προς τον επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Λιβύης, Ουσάμα Ελεγιάν, υπενθυμίζοντας το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του υπουργείου Εξωτερικών για ταχεία ρύθμιση του θέματος. Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι των νοσοκομείων και των ξενοδοχείων μετέβησαν στην Τρίπολη για επιτόπου ρυθμίσεις, όπου είχαν την αμέριστη συνδρομή της πρεσβείας μας. «Ήδη έχει καταβληθεί μικρό μέρος των οφειλών και το θέμα παρακολουθείται στενά, από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών και εμού, προσωπικά», απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!