Μέρκελ: Βλέπω φως στην άκρη του τούνελ



"Έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου, αξίζει τον κόπο να ολοκληρωθεί η διαδρομή γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα χάσει πάρα πολλά", υπογράμμισε η Α. Μέρκελ στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητά περισσότερα χρήματα, αλλά την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της. Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα. Έκανε λόγο για διμερή βοήθεια, αλλά επανέλαβε ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας και αρνήθηκε να αποκαλύψει πότε εκτιμά ότι θα παρθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Αναφέρθηκε πάντως στην ανάγκη να γίνουν κινήσεις και για την ανάπτυξη και υποσχέθηκε βοήθεια ώστε να έχει πρόσβαση η χώρα σε αναπτυξιακά κεφάλαια.



Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση αποτιμά ως θετική την συνάντηση. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το θέμα της επιμήκυνσης και της δόσης να πάνε "πακέτο". Στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα γίνει στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση το Νοέμβριο.


Μέρκελ: Πολλά έγιναν, πρέπει να γίνουν και άλλα

"Είμαστε εταίροι και φίλοι, προσπαθούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα. Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι η Ελλάδα βιώνει μια δύσκολη περίοδο, της ζητούνται πολλά", σημείωσε η καγκελάριος. Πρέπει να θέσουμε το πλαίσιο ώστε τα παιδιά μας να ζουν σε ευημερία. Πολλά έγιναν, πολλά πρέπει να γίνουν. Θα συνεργαστούμε γι’ αυτό", δήλωσε.

Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι "δεν είμαστε η τρόικα που θα κάνει την έκθεση, αλλά μπορούμε να δώσουμε ώθηση στα διμερή θέματα. Με τον υπουργό κ. Φούχτελ θα κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, τα προγράμματα που προωθούμε πηγαίνουν καλά".

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να υπάρχουν και μέτρα ανάπτυξης. "Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να έχει η Ελλάδα πρόσβαση σε κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της γερμανικής Kfw. Θα διαπιστώσουμε ποιοι πόροι μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα για ευρωπαϊκά προγράμματα", σημείωσε.

Από το 2009 έως το 2011 το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από το 9% στο 2%, ενώ και το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε. Πολλά έχουν επιτευχθεί. Τα μέτρα ήταν σκληρά, αλλά αυτός ο δρόμος άξιζε τον κόπο, τόνισε.


Είμαστε δεμένοι ο ένας με τον άλλο - Η έκθεση θα καθορίσει τη δόση

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε ότι δεδομένου πως υπάρχει κοινό νόμισμα αναγνωρίζουμε ότι είμαστε δεμένοι ο ένας με τον άλλο. Αν ο ένας δεν είναι καλά, ούτε ο άλλος είναι καλά.

Η έκθεση της τρόικας θα παρουσιαστεί όταν ολοκληρωθεί, τόνισε η κ. Μέρκελ. "Πρέπει να γίνει δουλειά σε βάθος. Ο κ. Σαμαράς μου εξήγησε ότι η δόση -που έπρεπε να έχει καταβληθεί το καλοκαίρι- είναι απαραίτητη. Εμείς πιέζουμε όσο μπορούμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία, αλλά πρέπει να γίνει δουλειά σε βάθος και αυτό απαιτεί χρόνο", είπε.

"Η καταβολή μιας δόσης δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Τα τελευταία έχουν δημιουργηθεί σε πολλά χρόνια και δεν λύνονται μέσα σε μια νύχτα", υπογράμμισε η καγκελάριος. "Ο δρόμος που ακολουθούμε βοηθά να χτίσουμε αξιοπιστία. Πρέπει η Ευρώπη να μπορεί να στηριχθεί στην ανταγωνιστικότητά της και να στηρίξει τις θέσεις εργασίας", ανέφερε.

Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Πρέπει να δούμε την έκθεση και τα βήματα που έγιναν, σημείωσε με νόημα.


Δεν ήρθα για να βαθμολογήσω, ήρθα για να καταλάβω

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιταχυνθεί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν γρηγορότερα, είπε η Άγκελα Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν αισθάνεται περισσότερο σίγουρη μετά το ταξίδι της στην Αθήνα. "Δεν είμαι δασκάλα για να δώσω βαθμούς, ήρθα για να ενημερωθώ". Υπενθύμισε ότι προέρχεται από την ανατολική Γερμανία και γι’ αυτό ξέρει πόσο χρόνο χρειάζεται να προχωρήσουν ορισμένα θέματα.

Με την επίσκεψή μου μπορώ να κατανοήσω καλύτερα τι συμβαίνει στην Ελλάδα και να αποκτήσω καλύτερη γνώση των πραγμάτων. Όταν συζητούμε βρίσκουμε νέες ιδέες και λύσεις, υποστήριξε η καγκελάριος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θεωρεί πως βοήθησε η επίσκεψή της στην Ελλάδα.


Σαμαράς: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις
Είπα στην καγκελάριο ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να βγει από την κρίση, υπογράμμισε ο Α. Σαμαράς.

Βασική προϋπόθεση, σημείωσε, είναι να ξεφύγει η χώρα από την ύφεση και την ανεργία. "Εχθρός μας είναι η ύφεση", υπογράμμισε, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι όλες οι χώρες θα βοηθήσουν την Ελλάδα.

Οι Έλληνες ματώνουν, αλλά είναι αποφασισμένοι να μείνουν στο ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν ζητούν παραπάνω χρήματα και χάρες, αλλά την ευκαιρία να σταθούν στα πόδια τους. Τόνισε δε ότι "η δημοσιονομική προσαρμογή είναι και δική μας προτεραιότητα, όχι μόνο υποχρέωση λόγω μνημονίου".

"Υποδέχομαι μια φίλη. Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε. Στη συνάντηση επικράτησαν η ειλικρίνεια, η αλληλεγγύη και το αίσθημα συνεργασίας. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι", ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Η καγκελάριος τόνισε ότι οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες, είπε ο Αντώνης Σαμαράς. Ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και αυτό πιστοποιήθηκε χθες στο eurogroup.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε την απόφαση για "πρακτικούς τρόπους στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως η υγεία και η δημόσια διοίκηση".

Η καγκελάριος εξέφρασε την απόφασή της να βοηθήσει την Ελλάδα και κατανόησε την ανάγκη να πάρουν τέλος σύντομα οι δοκιμασίες του λαού, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

"Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι επιτυχία της Ευρώπης. Αυτοί που πόνταραν στο ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει θα χάσουν το στοίχημα", υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι η επίσκεψη αποδεικνύει ότι σπάμε μια απομόνωση που υπήρχε, και λόγω ελληνικών σφαλμάτων. Η πολιτική δύναμη και η εικόνα μιας χώρας είναι αντίστοιχες της αξιοπιστίας της, πρόσθεσε. Όλοι αντιλαμβάνονται τη δύναμη της Γερμανίας. Η επίσκεψη μόνο κέρδη μπορεί να φέρει για τη χώρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε σχέση με το πακέτο μέτρων, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι απομένουν διαρθρωτικά κυρίως μέτρα. "Δεν θέλω να λέω ότι είμαι ικανοποιημένος. Η προσπάθεια είναι συνεχής. Προσπαθούμε να γυρίσουμε σελίδα και θα τα καταφέρουμε", δήλωσε.


Παπούλιας: Ο λαός έχει εξαντλήσει την αντοχή

Η επίσκεψη σας είναι σημαντική και έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή, είπε ο Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος την καγκελάριο στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο λαός έχει εξαντλήσει την αντοχή του, πρέπει να σκεφτούμε μέτρα που θα δώσουν ελπίδες.

«Μιλάω για αναπτυξιακά μέτρα που θα καταπολεμήσουν την ανεργία, ειδικά στους νέους όπου είμαστε πάνω από την Ισπανία, αλλά και στις γυναίκες», συμπλήρωσε.

Η Αγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε για την πρόσκληση και επανέλαβε ότι γνωρίζει πως η πορεία για την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. «Ηρθα ως εταίρος και ως φίλη. Θέλουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων».http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!