Το νέο κούρεμα και οι …μυστικές αγορές ομολόγων του ΟΔΔΗΧ

bonds
Οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν μια πρόταση που θα μπορούσε να διευκολύνει την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της, με την επαναγορά ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές με έκπτωση.
Η διαδικασία, μία από τις πολλές επιλογές που μελετώνται, θα μπορούσε να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υπογράψει για την καταβολή δανείου που η υπερχρεωμένη χώρα απεγνωσμένα χρειάζεται για να διατηρηθεί το σχέδιο διάσωσης στην Ελλάδα σε καλό δρόμο για την μεσοπρόθεσμη βάση, δήλωσαν την Πέμπτη δύο αξιωματούχοι με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Ένας από τους υπαλλήλους είπε ότι το σχέδιο, που αρχικά ήταν ρευστό (στη μέση του περασμένου έτους) αλλά μειώθηκε, είχε προωθηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Τα ομόλογα θα αγοράζονταν με έκπτωση από τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά θα μπορούσαν να εκπέσουν στο 100% της ονομαστικής αξίας τους από το σύνολο του χρέους της, κάνοντας το χρέος της φαίνεται πιο βιώσιμο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της.
"Πρόκειται για μια εθελοντική διαδικασία. Θεωρητικά, αν οι κάτοχοι θέλετε να βγει η Ελλάδα τώρα, θα συμφωνήσετε σε ένα ασφάλιστρο και η Ελλάδα θα διαγράψει το υπόλοιπο [της ονομαστικής αξίας]," δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένος με το σχέδιο.
Το σχέδιο αντιμετωπίζει μια σειρά από εμπόδια: αν μη τι άλλο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά ιδίων μετοχών. Η γερμανική αντιπολίτευση για την προώθηση κονδυλίων προς την Ελλάδα ήταν ένας παράγοντας πίσω από την ανάλογη πρόταση στα μέσα του 2011 που απεσύρθη. Η αντιπολίτευση έχει γίνει ισχυρότερη. Επίσης μια αποκάλυψη του σχεδίου θα προκαλούσε την αύξηση των ομολόγων σε τιμή κάνοντας τη διαδικασία λιγότερο αποτελεσματική από ό, τι φαίνεται στα χαρτιά σήμερα. Ο αξιωματούχος δήλωσε: " Το πρόβλημα είναι ότι τα ομόλογα αυτά θα εκτιναχθούν στην αγορά, εάν αυτό γίνει η προτιμώμενη επιλογή."
Τα ομόλογα που θα μπορούσαν να επαναγοραστούν εκδόθηκαν σε ιδιώτες πιστωτές, αφού συμφώνησαν να αναλάβουν μια απώλεια 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους νωρίτερα αυτό το χρόνο. Τα ομόλογα έχουν ονομαστική αξία 63 δις € (83.000.000.000 δολάρια), αλλά επί του παρόντος συναλλάσσονται με μια έκπτωση.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο οργανισμός διαχείρισης του χρέους στην Ελλάδα δοκίμασε την ψυχολογία της αγοράς, με τη δρομολόγηση ενός μικρού προγράμματος επαναγοράς που περιελάμβανε περίπου € 100 εκατομμύρια σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αγοράζοντάς τα περίπου 20 λεπτά από την ονομαστική τους αξία, σύμφωνα με πολλά στελέχη που είναι εξοικειωμένα με το πρόγραμμα του οργανισμού διαχείρισης του χρέους. Οι προσδοκίες που ο προαναφερθείς οργανισμός του χρέους στην Ελλάδα θα μπορούσε να ακολουθήσει με ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα υπήρξε ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη διόγκωση ενός ράλι περισσότερο από 20% σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, λένε τα στελέχη.
Σε κάθε μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το ταμείο του σχεδίου διάσωσης της ευρωζώνης, θα μπορούσε να δανείσει τα χρήματα στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει τις αγορές, είπαν οι αξιωματούχοι, αν και αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντίσταση από τη Γερμανία και άλλα κράτη-πιστωτές.
Μια άλλη επιλογή είναι να χρηματοδοτηθεί η εξαγορά με μετρητά που η Ελλάδα ελπίζει να κερδίσει με προγραμματισμένες, αλλά πολύ καθυστερημένες ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά αυτή η επιλογή αντιμετωπίζει επίσης εμπόδια: οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αναμένεται να αποφέρουν αρκετά χρήματα ώστε να αποσυρθεί ένα σημαντικό ποσό του εναπομένοντος ιδιωτικού χρέους, και τα χρήματα από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων έχουν διατεθεί για άλλους σκοπούς στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.
Η ιδέα της επαναγοράς ομολόγων για πρώτη φορά δόθηκε στη δημοσιότητα από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Jörg Asmussen στο Τόκιο. Στα σχόλια που αναφέρθηκαν από τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο ίδιος ανέφερε ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το νέο όχημα του σχεδίου διάσωσης της ευρωζώνης, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν το επίπεδο του χρέους στην Ελλάδα σε ένα βιώσιμο επίπεδο, με την επαναγορά ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.
" Πρέπει να σκεφτούμε τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με λύσεις, όπως η εθελοντική επαναγορά χρέους," φέρεται να δήλωσε ο κ. Asmussen, αλλά δεν το ανέλυσε. Οι αξιωματούχοι λένε τώρα ότι αυτή η ιδέα αναπτύσσεται και συζητείται.
Αφού μίλησε ο κ. Asmussen, οι γερμανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης χαρακτήρισαν την ιδέα ως μη ρεαλιστική. Επίσης, οι γερμανοί τραπεζίτες έθεσαν το ερώτημα κατά πόσον το πρόγραμμα θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πραγματικότητα. " Το ερώτημα είναι αν ένα τέτοιο πρόγραμμα ξεκινούσε ... εκείνοι που θα μπορούσαν να πουλήσουν ή θα πουλούσαν, αν θα απαιτούσαν υψηλότερες τιμές, διότι έτσι το αποτέλεσμα θα ήταν σχετικά μικρό," δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Andreas Schmitz, ο πρόεδρος της γερμανικής Bankers Association, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων στο Τόκιο.
Παρά τα προβλήματα, ένας από τους αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένος με την πρόταση είπε ότι εξετάζεται ως ένας τρόπος για να σπάσει το αδιέξοδο με την τρόικα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι οποίοι πρέπει να συμφωνήσουν ότι τα οικονομικά των Ελλήνων βρίσκονται σε τροχιά πριν από την επόμενη αποδέσμευση των κεφαλαίων στο πλαίσιο του προγράμματος του σχεδίου διάσωσής της.
Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους ότι δεν είναι διατεθειμένο να δώσει περισσότερα χρήματα στην Αθήνα χωρίς μια κίνηση, που θα οδηγεί στη μείωση του επιπέδου του χρέους.
Ένας εναλλακτικός τρόπος για τη μείωση του χρέους στην Ελλάδα είναι για την ΕΚΤ να δεχθεί απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, αξίας περίπου € 50 δισεκατομμυρίων. Αναδιαρθρώνοντας αυτούς τους ισχυρισμούς, θα μπορούσε να σώσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης από την αμηχανία τους εξηγώντας στα κοινοβούλιά τους, γιατί έπρεπε να απομειωθούν τα δάνεια που χορήγησαν στην Ελλάδα το 2010 και το 2011.
Όμως, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε τέτοιου είδους κινήσεις. Ο πρόεδρός της, ο Mario Draghi, λέει ότι ακόμη και αναδιάρθρωση αποπληρωμής θα ισοδυναμούσε με τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ του χρέους ενός κράτους μέλους, κάτι το οποίο είναι ενάντια στην εντολή του. Οι αναδιαρθρώσεις χρέους αφορούν πάντα μεταβιβάσεις πλούτου από τους πιστωτές στους οφειλέτες, και η ΕΚΤ επιμένει ότι μόνο οι κυβερνήσεις έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση να το κάνουν αυτό.          http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!