Τουρκικό θράσος! Η Άγκυρα εμφανίζεται...θιγμένη στο Αιγαίο!



Τουρκικό θράσος! Η Άγκυρα εμφανίζεται...θιγμένη στο Αιγαίο! Κλίμα θιγομένου (!!!) στο Αιγαίο επιχειρεί να διαμορφώσει η Άγκυρα ενόψει της  επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας –Τουρκίας σε μερικούς μήνες, όπως επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα.


Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να διαβαστεί  διαρροή στην  αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News ότι το τρέχον έτος -όπως ισχυρίζεται η Τουρκία- έχουν δήθεν σημειωθεί 53 περιστατικά παραβίασης των χωρικών της υδάτων της από ελληνικά σκάφη και 149 περιστατικά παραβίασης του εναέριου της χώρου της  από ελληνικά αεροσκάφη! 


Bέβαια πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας:


Σύμφωνα με τα επίσημα ελληνικά στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΕΕΘΑ, το 2012 - και μέχρι τον Σεπτέμβριο - τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει 536 φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο , ενώ στην θάλασσα οι παραβιάσεις των Χωρικών Υδάτων από τουρκικά πλοία ( του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής) ανέρχονται σε 194 μέχρι και τον Ιούλιο.


Στο άρθρο  του Σερκαν Ντεμιρτάς με τίτλο « Ankara and Athens to resume Aegean talks» αναφέρεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου στην Αθήνα και τις επαφές του με τον Πρωθυπουργό κ Σαμαρά και τον ΥΠΕΞ κ Αβραμόπουλο, αποφασίστηκε η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που είχαν διακοπεί τον Ιούλιο του 2011 έπειτα από την πραγματοποίηση 52 συναντήσεων των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Το άρθρο  αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ανώτεροι διπλωμάτες και ειδικοί των δύο χωρών θα συναντηθούν τους επόμενους μήνες για να αξιολογήσουν τις 52 συναντήσεις που έχουν προηγηθεί ώστε να βρούν τρόπους επίλυσης του προβλήματος  οριοθέτησης των συνόρων  στο Αιγαίο, προβλήματος που προκαλεί συχνά αντιπαραθέσεις μεταξύ πλοίων και αεροσκαφών των δύο χωρών .  Η Τουρκία - γράφει - ανέφερε ότι μέσα στο 2012  έχουν σημειωθεί 53 περιστατικά παραβίασης των χωρικών της υδάτων από ελληνικά σκάφη και 149 περιστατικά παραβίασης του εναέριου της χώρου από ελληνικά αεροσκάφη .

Οι διερευνητικές επαφές θα προετοιμάσουν το έδαφος για την συνάντηση των Πρωθυπουργών  και ΥΠΕΞ των δύο χωρών που θα συναντηθούν τον προσεχή Ιανουάριο στην Τουρκία στο πλαίσιο της συνόδου του Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας όπου θα συζητηθούν-'οπως γράφει -  τρία βασικά θέματα: Οι διαφορές στο Αιγαίο , το Κυπριακό και το πρόβλημα των μειονοτήτων.

Κατά την εφημερίδα -που επιχειρεί να διαμορφώσει και την αντζέντα των συζητήσεων-υπάρχουν πληροφορίες ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το θέμα χάραξης των συνόρων στο Αιγαίο. Το σχετικό σχέδιο προβλέπει, υποστηρίζει η εφημερίδα, οριοθέτηση των χωρικών υδάτων σε διαφορετικά μήκη σε περιοχές του Αιγαίου , ήτοι 6 μίλια στις βόρειες και τρία μίλια στις νότιες περιοχές . Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι « Μπορεί να πρόκειται για βιώσιμο σχέδιο , αλλά μένει να δούμε πώς οι ηγέτες θα αξιολογήσουν την φόρμουλα».

Το ''πρόβλημα'' στο Αιγαίο, γράφει η εφημερίδα - δεν περιορίζεται μόνο στην οριοθέτηση των χωρικών υδάτων καθώς υπάρχει επίσης το θέμα οριοθέτησης του εναέριου χώρου, της ΑΟΖ και  της υφαλοκρηπίδας καθώς και το θέμα της αμφισβητούμενης κυριαρχίας αριθμού μικρών νησιών, καταλήγει το άρθρο. http://www.onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!