Τα μέτρα λιτότητας θα είναι τα τελευταία, διαβεβαίωσε ο Αντώνης Σαμαράς

O Αντ.Σαμαράς στο συνέδριο της International Herald Tribune
O Αντ.Σαμαράς στο συνέδριο της International Herald Tribune   (Φωτογραφία:  Fosphotos )
Αθήνα
Τα νέα μέτρα λιτότητας θα είναι τα τελευταία, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο της International Herald Tribune, στην Αθήνα. Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η Ελλάδα σύντομα θα πάρει την επόμενη δόση» και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «μέσα σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα θα είναι μια θεαματική περίπτωση επιτυχίας».

«Η Ελλάδα σύντομα θα πάρει την επόμενη δόση, που της είναι απαραίτητη για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, για να καλύψει τις οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα, για να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία, που σήμερα ζητάει σαν γη έρημη τη βροχή αυτής της ρευστότητας.
»Ταυτόχρονα, η επόμενη δόση είναι κρίσιμη γιατί θα πιστοποιεί ότι η Ελλάδα κατορθώνει να σταθεί όρθια και απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, η «δραχμοφοβία».

Η ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο μπορεί να κάνει τη μεγάλη στροφή. Από την βαθιά ύφεση, στο τέλος της και στην αρχή της ανάκαμψης.
»Με τις τράπεζες επανακεφαλαιοποιημένες, με τις οφειλές του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα εξοφλημένες και με την κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, να έχει πλήρως ξεπεραστεί, η ψυχολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα αλλάξει -πιστέψτε με- δραστικά: »Οι καταθέσεις θα επιστρέψουν -επιστρέφουν ήδη- η ρευστότητα θα αποκατασταθεί, τα ΕΣΠΑ θα ξεπαγώσουν, οι ξένες επενδύσεις θα αρχίσουν να έρχονται. Παρά τα νέα μέτρα λιτότητας -που θα είναι τα τελευταία- η ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο μπορεί να κάνει τη μεγάλη στροφή. Από την βαθιά ύφεση, στο τέλος της και στην αρχή της ανάκαμψης» είπε ο κ. Σαμαράς.
«Δυσκολίες, ασφαλώς, υπάρχουν ακόμα πολλές. Αλλά, τώρα πια, όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο κι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Τα χειρότερα έχουν περάσει. Και πολύ σύντομα η προοπτική θα είναι ορατή σε όλους. Επομένως και η ελπίδα θα είναι χειροπιαστή.
Ένας δοκιμαζόμενος λαός που κατακτά την ελπίδα είναι δύσκολο πια -πολύ δύσκολο- να αποτύχει. Μέσα σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα δεν θα είναι μια «σύγχρονη τραγωδία», όπως την παρουσίαζαν σχεδόν όλοι μέχρι πρόσφατα. Θα είναι μια θεαματική περίπτωση επιτυχίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι αντιμετωπίζει την κρίση ως πρόκληση για να γίνουν όλα όσα θα απελευθερώσουν τον δυναμισμό και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, και απαρίθμησε πέντε προκλήσεις που καλείται να ανταποκριθεί η χώρα: Να συνειδητοποιήσουμε όλοι τον αναξιοποίητο πλούτο και τα ανεκμετάλλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα· Να ανακτήσουμε ξανά την αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς· Να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα· Να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής· Κάθε κίνηση από δω και μπρος να τροφοδοτεί την ελπίδα και να εξουδετερώνει τα όσα πυροδοτούν τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!