''57 Βουλευτές, από Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αναδεικνύουν το σκάνδαλο των ψευδών πιστοποιητικών δυσλεξίας''


από το Γραφείο Τύπου
Ένας μεγάλος αριθμός νέων, κατά βάση, βουλευτών από τη Ν,Δ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ συνυπογράφουν ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με το...
σκάνδαλο χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας.

Την ερώτηση που απευθύνεται στους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Παιδείας και Υγείας, συνυπογράφει και ο Βουλευτής της Α' Πειραιά κ. Κώστας Κατσαφάδος.


Οι 57 βουλευτές παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία προς διερεύνηση από τα συναρμόδια υπουργεία και τη δικαιοσύνη ενώ επισημαίνουν τα κενά στις διαδικασίες διάγνωσης και ελέγχου που επιτρέπουν στα κυκλώματα να δρουν ανεξέλεγκτα και να χορηγούν πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας.


Όπως είναι γνωστό, οι δυσλεκτικοί μαθητές εισάγονται στα Πανεπιστήμια με τα προβλεπόμενα στο νόμο για την ειδική αγωγή και δεν δίνουν γραπτές πανελλαδικές εξετάσεις.


Οι βουλευτές των τριών κομμάτων επισημαίνουν ότι η χρήση των πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας προσβάλλει τα παιδιά, που αποδεδειγμένα έχουν πρόβλημα, και τους γονείς τους ενώ καταλύει τις έννοιες της Ισονομίας και του Κράτους Δικαίου.


Αναφερόμενος στο θέμα, ο Κώστας Κατσαφάδος επισημαίνει:


'' Είναι δεδομένο ότι υπάρχει και δρα συγκεκριμένο κύκλωμα. Δεν μπορεί να υπάρχουν τόσοι πολλοί δυσλεκτικοί.


Στόχος μας είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη, να γίνει ένας ουσιαστικός επανέλεγχος και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Παράλληλα είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στον τομέα της διάγνωσης, της χορήγησης πιστοποιητικών αλλά και του ελέγχου.''


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών έχει ως εξής:


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς

κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
κ. Υπουργό Υγείας

Η Ελληνική κοινωνία, γίνεται αποδέκτης αρνητικών μηνυμάτων, από πολλαπλά κρούσματα διαφθοράς, όπως η χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων με πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας.


Στο χώρο όμως της Παιδείας, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητος, δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές αυτές οι πρακτικές. Στις αρχές Ιουλίου εξαρθρώθηκε κύκλωμα που χορηγούσε πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας σε μαθητές. Στόχος, να εξαιρεθούν από τις γραπτές εξετάσεις και να εξεταστούν, σύμφωνα με αντίστοιχες προφορικές.


Το περιστατικό όπως φαίνεται δεν είναι μεμονωμένο, το αντίθετο.


Ειδικά ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, τμήματα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής και Παιδοψυχιατρικής Νοσοκομείων του ΕΣΥ και αντίστοιχων πανεπιστημιακών όπως και ορισμένα ιδιωτικά κέντρα χορηγούν γνωματεύσεις δυσλεξίας.
Τον τελευταίο καιρό τα ιδιωτικά κέντρα δυσλεξίας αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει μια διαδικασία επανελέγχου, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και καταγγελίες αλλά και αποχρώσες ενδείξεις.


Οι καταγγελίες αφορούν το Κέντρο Προστασίας Παιδιού ¨ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ¨στον Πειραιά που λειτουργούσε ως ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο για τη χορήγηση πιστοποιητικών δυσλεξίας, και το Λύκειο Ύδρας. Στο συγκεκριμένο Λύκειο, τα τρία τελευταία χρόνια, ο αριθμός των μαθητών της Γ΄Λυκείου, που κάνουν χρήση πιστοποιητικών δυσλεξίας, στις πανελλήνιες εξετάσεις, είναι ασυνήθιστα μεγάλος.


Ενώ ο συνήθης μέσος όρος κινείται μεταξύ 3 και 5%, στο συγκεκριμένο σχολείο σχεδόν οι μισοί μαθητές της Γ΄Λυκείου έχουν πιστοποιητικό δυσλεξίας και μάλιστα από την ίδια πηγή.


Ανάλογα κρούσματα, σε μικρότερη κλίμακα και ένταση, υπάρχουν σε όλη σχεδόν την Ελλάδα ενώ χρήση των πιστοποιητικών δυσλεξίας γίνεται και στις εξετάσεις για τα πτυχία ξένων γλωσσών.


Η συγκεκριμένη κατάσταση προσβάλλει κυρίως τα παιδιά που πραγματικά πάσχουν από δυσλεξία και τους γονείς τους και δικαίως έχουν ενταχθεί στο καθεστώς που διέπει την ειδική αγωγή.


Καταλύει τις έννοιες του δικαίου και της ισονομίας, αφού ουδείς μπορεί να χρησιμοποιεί ψευδή πιστοποιητικά για να απολαμβάνει διαφορετικής μεταχείρισης.


Πλήττει την ίδια την Παιδεία.


Η Πολιτεία οφείλει να θέσει αυστηρούς κανόνες. Οφείλει να προασπίσει την ισονομία και τη νομιμότητα από αυτού του είδους τις πρακτικές που καλλιεργούν αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς και κλονίζουν το περί δικαίου αίσθημα. Οφείλει να προχωρήσει σε επανέλεγχο όλων των περιπτώσεων, κατά την τελευταία τριετία, και να αποδώσει δικαιοσύνη επιβάλλοντας και τις σχετικές κυρώσεις.


Κατόπιν των ανωτέρω


Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:


1. Τι ποσοστά δυσλεξίας έχουμε στην Ελλάδα σήμερα;|


2. Αν υπάρχουν διαδικασίες πιστοποίησης και έγκρισης των ιδιωτικών κέντρων από το Υπουργείο Παιδείας.


3. Σε τι ποσοστό εκδίδονται γνωματεύσεις από ιδιωτικά κέντρα;


4. Έγινε ουσιαστικός έλεγχος και επανέλεγχος “Followup” των “δυσλεκτικών” τα τελευταία χρόνια και αν συμβαδίζουν με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια;


5. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η έρευνα που διατάχθηκε από τη Δικαιοσύνη. Εάν το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει τα περιστατικά στο συγκεκριμένο Λύκειο που αναφέρεται;


6. Εάν ο κ.Υπουργός Παιδείας προτίθεται να εκκινήσει τις διαδικασίες έρευνας και επανεξέτασης, για την τελευταία τριετία ώστε να αποκαλυφθεί ποια πιστοποιητικά δυσλεξίας είναι αληθή και ποια όχι. Ποιες κυρώσεις προτίθεται να επιβάλλει στους παραβάτες διοικητικά και πειθαρχικά;


7. Πόσα πιστοποιητικά χορηγήθηκαν από το ‘Μιχαλήνειο’ τα τελευταία 6 χρόνια, σε ποια σχολεία έγινε χρήση αυτών των πιστοποιητικών και αν το συγκεκριμένο κέντρο συνεχίζει να χορηγεί πιστοποιητικά;


8. Εάν το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη χορήγηση πιστοποιητικών δυσλεξίας, ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr
9. Σε ποιους ελέγχους προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Υγείας;                                                  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!