Το «South Stream» κερδίζει έδαφος





Болгария Россия Южный Поток газопровод

Η απόφαση για την παραχώρηση έκπτωσης στη Βουλγαρία για το ρωσικό φυσικό αέριο σε αντάλλαγμα με την «φρόνιμη στάση» απέναντι στο «South Stream» (Νότιο ρεύμα) ήταν αναμενόμενη.

Ωστόσο το συνολικό ετήσιο όφελος για τη Ρωσία (όταν θα υλοποιηθεί αυτό το φιλόδοξο σχέδιο) δεν μπορεί να συγκριθεί με τις απώλειες από τις παραχωρήσεις στους Βουλγάρους, επειδή η χώρα αυτή είναι αρκετά μικρος καταναλωτής, - είπε ο Κονσταντίν Σίμονοφ, επικεφαλής του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης στη Σόφια του αναπληρωτή προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Γκαζπρόμ (Gazprom) Αλεξάντρ Μεντβέντεφ. Στη βουλγαρική πρωτεύουσα, όπως μεταδίδεται, υπογράφτηκε Πρωτόκολλο, που προσδιορίζει το σημείο σύνδεσης του «South Stream» με το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου της χώρας αυτής και όπου έχουν κατοχυρωθεί οι συμφωνίες για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στο πλαίσιο των αντίστοιχων μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

- Οι ενεργειακές σχέσεις της Ρωσίας με τη Βουλγαρία δεν αναπτύσσονται εύκολα. Μάλιστα, μερικές φορές είχε προωθηθεί ακόμη και η ιδέα για την μετατόπιση του σημείου εξόδου του «South Stream» στο υποθαλάσσιο του τμήμα προς την Ευρώπη από την ιδιότροπη Βουλγαρία στη Ρουμανία. Πριν από δύο χρόνια, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Διευθυντών της Γκαζπρόμ Βίκτορ Ζουμπκόφ είχε ταξίδεψει στη Σόφια για να λύσει τα προβλήματα στον ενεργειακό τομέα, τα οποία, εν τω μεταξύ, συσωρεύονταν όλο και περισσότερο. Ανάμεσά τους ήταν και η άρνηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ να ολοκλήρωσει την κατασκευή του ΑΗΣ στο Μπέλενε και να προχωρήσει στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο οποίος, θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα, θα ήταν πολύ χρήσιμος σήμερα για τις χώρες, που υποφέρουν από το ιρανικό εμπάργκο πετρελαίου!
Κάθε χρόνο, μέσω του αγωγού «South Stream» προβλέπεται να διοχετεύονται 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Είναι κατανοητό, ότι οι χώρες - διαμετακομιστές, που έχουν παραχωρήσει το έδαφός τους για τον αγωγό αυτό αποκτούν σημαντικό όφελος. Η Βουλγαρία δε, εκτός απ’ αυτό, κατάφερε να πετύχει και τη μείωση κατά το 11% των συμβατικών τιμών του παρεχόμενου ρωσικού φυσικύ αερίου, αρχίζοντας από την 1 Απριλίου του 2012. «Η έκπτωση αυτή,- είπε ο Κονσταντίν Σίμονοφ, δεν θα προξενήσει, βέβαια, μεγάλη ζημιά στη Ρωσία. Οι τιμές στη spot αγορά τώρα είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι προβλέπεται από τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις της Γκαζπρόμ. Η ρωσική εταιρεία, προσπαθώντας να διατηρήσει τους πελάτες της, παρέχει εκπτώσεις σχεδόν σε όλους. Τις πρόσφερε και στη Βουλγαρία, επειδή η έναρξη της λειτουργίας του «South Stream», είναι πιο επικερδής. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ακόμα πότε θα συμβεί αυτό και σε ποιά κατάσταση βρίσκεται σήμερα το σχέδιο;
Στη συνέχεια ο Κονσταντιν Σίμονοφ είπε:
- Η κατάσταση είναι αρκετά καλή. Με όλες τις χώρες μέσω των οποίων θα περάσει ο αγωγός έχουν υπογραφεί διακυβερνητικές συμφωνίες, έχουν δημιουργηθεί κοινοπραξίες, υπάρχουν συμμέτοχοι στο υποθαλάσσιο και το χερσαίο τμήμα της αρτηρίας. Με άλλα λόγια υπάρχει κατανόηση της εμπορικής πλευράς του ζητήματος. Διατηρείται μόνο η ασάφεια σχετικά με την διαδρομή μιά και πάρα πολλές χώρες, και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, ενδιαφέρονται να αποκτήσουν διακλαδώσεις από την βασική αρτηρία.
Εν τω μεταξύ, δυστυχώς, δεν είναι ακόμα δυνατή η εξασφάλιση της παραχώρησης από την ΕΕ του καθεστώτος προτεραιότητας για τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream», κάτι που θα κλείσει την πρόσβαση σ’αυτόν για άλλους προμηθευτές. Εξάλλου, κανένα άλλο, εκτός από το ρωσικό φυσικό αέριο απλώς δεν μπορεί έστω και θεωρητικά να φτάσει εκεί. Παρόλα αυτά η ΕΕ εξακολουθεί να επιμένει, παραχωρώντας, ταυτόχρονα πρόθυμα το πολυπόθητο καθεστώς στο δικό της σχέδιο «Ναμπούκο» (Nabucco), αγνοώντας ότι το ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό σχέδιο υπάρχει ουσιαστικά μόνο στο χαρτί,- παρατήρησε καταλήγοντας ο Κονσταντίν Σίμονοφ.http://greek.ruvr.ru/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!