Τελείωσε η επιτήρηση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Τελείωσε η επιτήρηση της ανεξαρτησίας του ΚοσόβουΑλλάζουν τα δεδομένα στα Βαλκάνια με τον τερματισμό της επιτήρησης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την ΕΕ...
 

Το κρατίδιο του Κοσόβου απόκτησε την πλήρη ανεξαρτησία του με τον τερματισμό της επιτήρησής του. Τα προβλήματα, ειδικά η θέση των σέρβων υπηκόων και η σχέση τους με τη μητέρα Σερβία, καθώς και η επιρροή της Αλβανίας παραμένουν, και η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να έχει "ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά της, αφού ή κατάσταση παραμένει εύθραυστη, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις.



Η σαφής ευρωπαϊκή πορεία για ολόκληρη την περιοχή θα δημιουργήσει σταθερότητα στο συγκεκριμένο τμήμα της Ευρώπης, τόνισε η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα στην ομιλία της στη διάσκεψη «Κλειστό κεφάλαιο στα Βαλκάνια» που διοργανώνεται στην Πρίστινα, με αφορμή τον τερματισμό της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
   

«Ολοκληρώνουμε ένα κεφάλαιο της νέας ιστορίας του Κοσόβου, ώστε να ανοίξουμε το όραμα για ένα δημοκρατικό κράτος. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα ιστορικής αρχής για μας και από εδώ και πέρα το νέο κράτος του Κοσόβου θα έχει πολλές προκλήσεις μπροστά του» επισήμανε η κ. Γιαχγιάγκα.
   

Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη όσον αφορά τα Βαλκάνια, επειδή αυτό θα βοηθήσει στην άρση των διαφορών μεταξύ των χωρών της περιοχής, είπε η πρόεδρος του Κοσόβου.
   

«Νέο κεφάλαιο ανοίγει κι αυτό είναι το κεφάλαιο της ανάπτυξης, της συμφιλίωσης, της κατανόησης στα Βαλκάνια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, αν στην περιοχή επικρατεί φτώχια και έχθρα.
   

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είπε ότι τα βαλκανικά κράτη δεν μπορούν να επιβιώσουν απομονωμένα και ότι τα σύνορα δεν μπορούν να σταματήσουν τη διαδικασία της συμφιλίωσης.
   

Ο μέχρι πρότινος Διεθνής Πολιτικός Εκπρόσωπος στο Κόσοβο Πίτερ Φέιθ εκτίμησε ότι το Κόσοβο δεν ολοκλήρωσε όλο το έργο του και ότι είναι αναγκαίες προσπάθειες για την επίτευξη προόδου.
   

Επιπλέον, τόνισε ότι η Πρίστινα πρέπει να διεξάγει διάλογο με τους σερβικούς δήμους στο βόρειο Κόσοβο και να τους επιτρέψει, όπως προβλέπει το σχέδιο Αχτισάαρι, να τηρούν αμοιβαίες σχέσεις, αλλά και σχέσεις με το Βελιγράδι.
   

Ο κ. Φέιθ ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ των σερβικών κοινοτήτων βορείως και νοτίως του ποταμού Ίμπαρ είναι σημαντικές για το μέλλον και την ενίσχυση της δημοκρατίας.
   

Ο διαμεσολαβητής στη διαδικασία εδραίωσης του καθεστώτος του Κοσόβου Μάρτι Αχτισάαρι τόνισε ότι σήμερα η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπο να υποδεχθεί δύο εκατομμύρια πολίτες του Κοσόβου, επειδή μετά τον τερματισμό της επιτήρησης της ανεξαρτησίας, το Κόσοβο πρέπει να αποδείξει ότι είναι ανεξάρτητο κράτος.
   

«Ορισμένοι νομίζουν ότι είναι πρόβλημα για την ΕΕ, αλλά θεωρώ ότι είναι ευκαιρία και δυνατότητα» υπογράμμισε ο κ. Αχτισάαρι.
   

Στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη, ανώτατους αξιωματούχους, εκπροσώπους τοπικών αρχών, πρέσβεις και διπλωμάτες θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!