Έφτασε η ώρα της αλήθειας


question
Από τα χείλη του Μάριο Ντράγκι κρέμονται οι αγορές. Εάν ο επικεφαλής της ΕΚΤ αποφασίσει να πάει κόντρα στη Γερμανία και ανακοινώσει την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, είναι βέβαιο πως θα υπάρξει ανοδική αντίδραση στα χρηματιστήρια. Στην περίπτωση όμως, που ο «σούπερ Μάριο» μιλήσει γενικά και αόριστα, το επενδυτικό κλίμα θα επιδεινωθεί.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του οικονομολόγου της ING, Carsten Brzeski, ο οποίος τόνισε πως η συνεδρίαση της Πέμπτης μπορεί να αποδειχθεί η πιο «επαναστατική» στην Ιστορία της ΕΚΤ. Και συμπλήρωσε: «Για ορισμένους, το νέο σχέδιο σηματοδοτεί το τέλος του δόγματος της Bundesbank, που στόχευε στον πληθωρισμό. Για άλλους είναι ένα αναγκαίο κακό ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές το μεγάλο σχέδιο που θα ανακοινώσει αύριο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, για τη σωτηρία του ευρώ αφορά απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, οι οποίες ωστόσο θα «αποστειρώνονται», προκειμένου να αποφευχθεί το τύπωμα χρήματος. Όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Bloomberg, η ΕΚΤ δεν θα θέσει ένα συγκεκριμένο ανώτερο αποδεκτό όριο για τις αποδόσεις των ομολόγων. Όμως, θα προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές ομολόγων, φροντίζοντας να «αποστειρώνει» τις κινήσεις της. Ουσιαστικά, θα παρεμβαίνει στις αγορές για να απομακρύνει ρευστότητα ίση  με αυτήν που έριξε, ώστε να μην καταλήξει να τυπώνει χρήμα.  

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο έχει μπει στον «πάγο» εδώ και σχεδόν έξι μήνες, γινόταν επίσης «αποστειρωμένα».
Βάσει του προσχεδίου, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, η ΕΚΤ θα αποφύγει να θέσει όριο στα επιτόκια των ομολόγων που αγοράζει και θα περιοριστεί μόνο σε ομόλογα και όχι άλλα χρεόγραφα, και μάλιστα κυρίως μικρής σχετικά διάρκειας (μέχρι τριών ετών).
Η αγορά θα γίνεται, υποστηρίζεται, υπό την αίρεση της τήρησης των δεσμεύσεων που θα έχει αναλάβει η κάθε χώρα έναντι του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης -προϋπόθεση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για την παρέμβαση της ΕΚΤ.


Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Bloomberg αποκάλυψαν ότι το σχέδιο αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί στην αυριανή, κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, παρά τις διαφωνίες των Γερμανών.
Θα κάνει την κίνηση – ματ;


Τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, όταν έλεγε ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ; Η ώρα της αλήθειας για την Ευρωζώνη πλησιάζει, καθώς οι αγορές περιμένουν με κομμένη την ανάσα την κρίσιμη, αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Με τη Γαλλία και την Ιταλία να πιέζουν την ΕΚΤ να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού τους, οι ξένοι αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο τα όσα θα πει τελικά αύριο ο Draghi, να απογοητεύσουν τις αγορές.
Όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα αποκαλύψει το γενικό πλαίσιο ενός σχεδίου για τη μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά όχι μια πιο λεπτομερή στρατηγική. Το τελευταίο που θέλει να κάνει ο… Super Mario είναι να επιτρέψει στους Ευρωπαίους πολιτικούς να επαναπαυτούν. Είναι δική τους δουλειά -και όχι της ΕΚΤ- να λύσουν αυτή την κρίση, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, τόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande, επιμένουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να αναλάβουν δράση για την αποκλιμάκωση των πιέσεων που δέχονται χώρες, οι οποίες μπήκαν άδικα στο στόχαστρο των αγορών. Ο Monti ζήτησε μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την άδικη άνοδο των spreads της Ιταλίας και των άλλων χωρών που κάνουν όσα απαιτούνται στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ανάμεσα σε αυτές τις πολιτικές πιέσεις και τις διαμάχες στο εσωτερικό της ΕΚΤ, ο Mario Draghi κάθεται αυτή την εβδομάδα σε μία ηλεκτρική καρέκλα. Καθώς η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να αναλάβει έναν ενεργότερο ρόλο στη μάχη κατά της κρίσης, συναντά και πάλι την αντίδραση των Γερμανών μελών της. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, σκέφτεται ακόμα και να παραιτηθεί από την ΕΚΤ.
Η σθεναρή αντίσταση της Bundesbank στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων κρατάει δεμένα τα χέρια του Μάριο Ντράγκι, o οποίος θα πρέπει να μην απογοητεύσει τις αγορές, αλλά και να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Όπως σημειώνουν αναλυτές, οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ την Πέμπτη το μεσημέρι αναμένεται να είναι καθοριστικές για τις αντιδράσεις των αγορών.

Παρών ο Γιούνκερ στη συνεδρίαση της Πέμπτης
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, στις 6 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του την Τετάρτη,
«Ο κ. Γιούνκερ θα παρουσιάσει την έκθεση του Eurogroup για την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη», ανέφερε η ανακοίνωση.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει στη συνεδρίαση τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οι αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αναλάβει δράση «με λυμένα τα χέρια» μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12 του μηνός, για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM). sofokleous  10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!