Μπαζούκα ή νεροπίστολο το σχέδιο του Ντράγκι;


eurocoin
Είναι το μεγάλο σχέδιο του Mario Draghi, για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, αυτό που θα δώσει τέλος στην κρίση του ευρώ; Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το νέο πρόγραμμα, το επονομαζόμενο OMT, αγοράζει μεν χρόνο για την Ευρωζώνη, ωστόσο, πετά πλέον το μπαλάκι στην Ισπανία και την Ιταλία: Εάν θέλουν να βοηθηθούν από την ΕΚΤ, θα πρέπει να δεχτούν τους αυστηρούς όρους που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει απεριόριστες ποσότητες βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά μόνο στην περίπτωση που οι χώρες αυτές ζητήσουν μία τέτοια βοήθεια. Και αυτό γιατί όποια χώρα επιθυμεί τη βοήθεια του προγράμματος OMT, θα πρέπει να προσφύγει στους μηχανισμούς διάσωσης EFSF και ESΜ. Ουσιαστικά, να καλέσει την τρόικα και να υπαχθεί στο δικό της μνημόνιο. «Συνολικά, η ΕΚΤ παρουσίασε ένα μεγάλο, νέο μπαζούκα, το οποίο τη βοηθά να αγοράσει χρόνο. Αυτό είναι κατά πάσα πιθανότητα ό,τι περισσότερο μπορεί να κάνει η ΕΚΤ για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις», εξηγεί ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING.Πλέον, η πρωτοβουλία των κινήσεων περνά στη Μαδρίτη, εξηγεί ο Nicholas Spiro, της Spiro Sovereign Strategy.
Επιφυλακτικοί οι αναλυτές
Όμως, άλλοι ειδικοί των αγορών είναι εμφανώς επιφυλακτικοί. Ο Bill Gross, επικεφαλής της PIMCO και «γκουρού» των ομολόγων, έγραψε στο Twitter ότι το σχέδιο της ΕΚΤ θα βοηθήσει τη σταθεροποίηση των αποδόσεων των πιο βραχυπρόθεσμων ομολόγων, όμως, τόνιζε ότι η εξυγίανση στην Ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι παραμένουν αρνητικοί. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμοτη επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι περισσότεροι αναλυτές δεν προσδοκούν μία ανάκαμψη πριν από τα μέσα του 2013.
«Το σχέδιο αγοράζει χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για να γίνει πρόοδος στο στόχο της τραπεζικής ένωσης», δηλώνει ο Barry Knapp, της Barclays. Και προειδοποιεί ότι με τη δημοσιονομική προσαρμογή να είναι δύσκολη, την οικονομία να μην σταθεροποιείται και την τραπεζική ένωση να απέχει ακόμα πολύ, η Ευρώπη έχει αγοράσει χρόνο μόλις δύο μηνών περίπου. «Προς τα τέλη του έτους, ίσως βρεθούμε ξανά στο επίκεντρο μιας σοβαρής κρίσης», λέει.
Κραδασμοί στη Γερμανία

Πάντως η πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προκάλεσε κραδασμούς στη Γερμανία. Και μπορεί η καγκελάριος Μέρκελ να αντέδρασε συγκρατημένα στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, ωστόσο η αντιπολίτευση στο Βερολίνο, χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΚΤ «ντοκουμέντο αποτυχίας» της Μέρκελ. «Τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν πολιτικές ενέργειες εντός της ευρωζώνης», επισήμανε η καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό χθες στη Μαδρίτη και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ έγιναν «στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της και του καταστατικού της».
Η θέση της καγκελαρίου ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως προσπάθεια ακροβασίας, μεταδίδει η Deutsche Welle. «Από τη μια πλευρά, προσπαθεί να καθησυχάσει τη γερμανική κοινή γνώμη, η οποία έχει ενδοιασμούς ως προς το κόστος της οικονομικής κρίσης χρέους για τη χώρα. Από την άλλη πλευρά, το εξωτερικό πιέζει την καγκελάριο να κάνει περισσότερα για να θέσει τέλος στην κρίση χρέους», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Θα ήταν καλύτερα να παραδεχθεί ότι απέτυχε η πολιτική της για τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ», εκτιμά η Kölner Stadt Anzeiger.
Η απόφαση της ΕΚΤ, πάντως, διχάζει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Μάιστερ δήλωσε ότι βλέπει θετικά «τον σχεδιασμό του προγράμματος της ΕΚΤ», καθώς όπως διευκρίνισε «η αγορά ομολόγων συνδέεται με αυστηρούς όρους και αυτό συνιστά ένα διπλό μήνυμα».


Επιφυλάξεις εξέφρασε ο φιλελεύθερος αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, επισημαίνοντας ότι «η αγορά ομολόγων δεν μπορεί να είναι ποτέ βιώσιμη λύση». «Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα», τόνισε ο Ρέσλερ.
Επικριτικά αντιμετωπίζουν τις εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε ότι «είναι άκρως επικίνδυνη και εσφαλμένη» η πολιτική της χρηματοδότησης κρατών με την εκτύπωση χρήματος. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι μια τράπεζα σταθερότητας και δεν επιτρέπεται να γίνει τράπεζα πληθωρισμού».
Η πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΚΤ έδωσε στη γερμανική αντιπολίτευση την αφορμή για έναν νέο γύρο επικρίσεων της πολιτικής που ασκεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. «Ντοκουμέντο αποτυχίας της Μέρκελ» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ την κίνηση Ντράγκι.
«Προτίμησε να αφήσει την ΕΚΤ να πάρει πρωτοβουλίες, γνωρίζοντας ότι δεν έχει πλέον πλειοψηφία στο στρατόπεδό της για περαιτέρω προγράμματα στήριξης», πρόσθεσε. «Με την πολιτική του μπλόκου στο ζήτημα ενός συμφώνου εξόφλησης χρέους, η Μέρκελ δεν άφησε άλλη επιλογή στον Ντράγκι από την κοινοτικοποίηση του χρέους», τόνισε ο ηγέτης των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν.
Την ίδια ώρα, τα οικονομικά ινστιτούτα IFO και ΙW εκφράζουν τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας ότι τώρα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. «Η ΕΚΤ θα αγοράζει απεριόριστα κρατικά ομόλογα από χώρες που βρίσκονται σε κρίση και πλησιάζει έτσι τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών», τόνισε το στέλεχος του Ifο Κάι Κάρστενσεν. sofokleous 10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!