Πετρέλαιο στην Ελλάδα: Εκτιμώμενα κοιτάσματα


 
Πετρέλαιο στην Ελλάδα: Εκτιμώμενα κοιτάσματα
Το όραμα για την υλοποίηση όλου του φάσματος των εργασιών για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου νότια της Κρήτης παίρνει σάρκα και οστά, και δημιουργεί προσδοκίες για ανατροπή των οικονομικών δεδομένων του νησιού σε πρώτη φάση και ολόκληρης της χώρας στη συνέχεια.

Μετά τη συμφωνία με την εταιρεία-κολοσσό PGS (Petroleum Geo-Services), η οποία θα αναλάβει τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίων και φυσικού αερίου, ο φάκελος για την αναζήτηση πετρελαίου και υδρογονανθράκων στην Κρήτη ανοίγει οριστικά.



Χρονιά-σταθμός θα είναι το 2014. Τότε αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα στα βάθη του Ιονίου πελάγους και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης, υλοποιώντας τις θεωρίες επί χάρτου και των σεναρίων, του παρασκηνίου αλλά και των ελπίδων που τις συνοδεύουν. Την εκτίμηση ότι το 2014 τα γεωτρύπανα θα ξεκινήσουν να αναζητούν τους «θησαυρούς» που κρύβει η θάλασσα της Κρήτης έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης, ανακοινώνοντας στη Βουλή και στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το όνομα της αναδόχου εταιρείας που θα ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η συνολική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων στη χώρα είναι 79 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 250-300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα τρία οικόπεδα (Πατραϊκός κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο) αξίζουν γύρω στα 20 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαπενταετίας ή και εικοσαετίας.

Αν, μάλιστα, ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις επιστημόνων πως κάτω από την Κρήτη υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ -για το οποίο ακόμη δδεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα σεισμικών ερευνών- τότε η αξία των... εγκάτων της ελληνικής Γης φτάνει σε… αστρονομικά επίπεδα.

Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει αυτήν τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση αυτού του ορυκτού πλούτου (κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει), για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να δείξει τον δρόμο για έξοδο από την ύφεση.

ΠΟΙΑ  ΕΙΝΑΙ Η PGS

Η νορβηγική εταιρεία PGS είναι από τις πλέον εξειδικευμένες παγκοσμίως εταιρείες στον τομέα των σεισμικών ερευνών. Εχει πλούσια δραστηριότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ συμμετείχε και στις αντίστοιχες διαδικασίες της Κύπρου. Το κόστος για τις έρευνες της PGS ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ευρώ για αυτές, αντίθετα θα εισπράττει ποσοστό από τις πωλήσεις των δεδομένων που θα κάνει η νορβηγική επιχείρηση σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών είναι:

1. Στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία.

2. Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα κάνει τις σεισμικές έρευνες με δικό της πλοίο.

3. Από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον Ιούλιο του ίδιου έτους θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δεδομένων και στη συνέχεια η πώλησή τους.

4. Το 2014 η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει σε γύρο παραχωρήσεων θαλάσσιων οικοπέδων.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Στα 50 με 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου εκτιμώνται τα απολήψιμα κοιτάσματα στο βόρειο τμήμα της Ηπείρου, πάνω από τα Ιωάννινα.

ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ: Ο κόλπος θεωρείται ο πιο πλούσιος σε κοιτάσματα πετρελαίου. Κρύβει 200 εκατ. βαρέλια και είναι η θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται δυτικά του νομού Ηλείας μέχρι Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο.

ΚΑΤΑΚΟΛΟ: Το Δυτικό Κατάκολο είχε και αυτό ερευνηθεί στο παρελθόν. Εκτιμάται ότι έχει απολήψιμα κοιτάσματα 3 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Πατραϊκού κόλπου έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη, δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.

Η Ηπειρος, βόρεια των Ιωαννίνων, είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (μεγαλύτερα των 4.000μ.). Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα αναφέρουν 50-80 εκατ. βαρέλια.http://www.madata.gr

Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!