Οι εκλογές στις ΗΠΑ τροχοπέδη στις εξελίξεις


greeceeconomiccrisis_latuff
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Λευκός Οίκος είχε πειστεί ότι ο πιο σημαντικός κίνδυνος για την επανεκλογή του προέδρου θα ήταν μια κρίση του ευρώ που θα οδηγούσε σε συντριβή τύπου Lehman Brothers. Ήταν σίγουροι μάλιστα.

Έτσι, επίσημοι και ανεπίσημοι απεσταλμένοι περάσαν τον ωκεανό και άφησαν να εννοηθεί ότι ο Λευκός Οίκος θα ήταν ευγνώμων, και θα δείξει την εκτίμησή του σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αν η Ευρώπη θα μπορούσε να αναβάλει οποιαδήποτε κρίση μετά το Νοέμβριο.

Αυτό όλο βέβαια δεν πήγε και πολύ καλά δεδομένης της στάσης της εκστρατείας του Romney. Δεν ήταν όπως αναμενόταν. Τέλος πάντων, όπως λένε στην αμερικανική πολιτική, δεν μπορείς να κερδίσεις μια μάχη χωρίς πολεμιστές – και οι Ρεπουμπλικανοί δεν έστειλαν κανέναν. Επιπλέον, με το να ζητά για καθυστερήσεις στη λήψη των επώδυνων αποφάσεων, ο Λευκός Οίκος πιέζει την Ευρώπη να κάνει κάτι που κάνει ήδη πολύ καλά.
Θα θυμάστε ότι ο Σεπτέμβριος ήταν υποτίθεται ιδιαίτερα σημαντικός λόγω της δικαστικής απόφασης στη Γερμανίας σχετικά με το αν οι αναμενόμενες υποχρεώσεις της Γερμανίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας παραβιάζουν θεμελιώδη νόμο της χώρας, επίσης λόγω της δημοσίευσης της έκθεσης της τρόικας περί συμμόρφωσης της Ελλάδςα με το  μνημόνιο, και λόγω της ανακοίνωσης των όρων του ισπανικού  σχεδίου διάσωσης.

Ας πάρουμε τη γερμανική δικαστική απόφαση για το ESM πρώτα. Παρόλο που το δικαστήριο δεν μπορεί να πιεστεί να αποφασίσει 'σωστά', παραμένει ένα μικρό συντηρητικό ίδρυμα με αρκετά προβλέψιμες τάσεις. Σημαντικές κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχουν ξοδέψει αρκετό χρόνο και προσπάθεια για να προδικάσουν το πιθανό αποτέλεσμα της απόφασης, και μοιάζουν να πιστεύουν ότι δεν θα αποτελεί βέτο, αλλά θα μοιάζει με ένα σύνολο λεπτομερώναπαιτήσεων για διαφάνεια και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτή πρόκειται να είναι μια πολύ περίπλοκη απόφαση, και θα πάρει χρόνο για να αναλυθεί σωστά.


Στη συνέχεια, υπάρχει η σαφής αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μνημονίου, κάτι που εκ των πραγμάτων είναι ανέφικτο. Αυτό θα φαινόταν καθαρά τον Αύγουστο με την έκθεση της τρόικα, αλλά, ίσως και τον Σεπτέμβριο. Τώρα, λένε, στις αρχές Οκτωβρίου. Μήπως αυτό σημαίνει μέσα Οκτωβρίου; Και θα μπορούσε η έκθεση της  τρόικας περί μη-συμμόρφωσης και η αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τη χώρα να αναβληθεί μέχρι, ας πούμε, τον Νοέμβριο; Προφανώς. Και πως χρηματοδοτείται η ίδια η Ελλάδα εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δόσεις από το δάνειο; Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο πέρασε και τον  Αύγουστο, όταν επίσης δεν είχε λεφτά, δηλαδή, με τη χρήση της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ.


Η αναβολή της ισπανικής κρίσης είναι ακόμα πιο εύκολη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα της τρόικας. Η χαλάρωση των απαιτήσεων για εξασφαλίσεις από την ΕΚΤ σημαίνει ότι οι ισπανικές τράπεζες μπορούν, μιλώντας θεωρητικά, να δανείζονται έναντι ενός κατεστραμμένου οικοδομικού κλάδου για λίγο ακόμα.


Επίσης, πριν η ΕΚΤ εφαρμόσει οποιαδήποτε διάσωση, θα πρέπει να λάβει την 'έγκριση' από το ΔΝΤ ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να δηλώνει ότι όλη η υποστήριξη αυτή βασίζεται υπό αυστηρούς όρους σε χώρες του ευρώ. Βέβαια το ΔΝΤ έχει ήδη επισημάνει την πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας, και τώρα είναι πιο συγκρατημένο σχετικά με την παροχή μεγάλης υποστήριξης και στην Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι το «τείχος προστασίας» της Ευρώπης είναι κάπως μικρότερο από ότι είχε προγραμματιστεί.


Δεν είναι μόνο η μη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους όρους της «διάσωσης» που έχει κάνει το ΔΝΤ να διστάζει, αλλά μια επιταχυνόμενη διαρροή συναλλάγματος από την Ινδία. Έτσι, οι δήθεν πλούσιες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), μπορεί να είναι μάλλον φτωχότερες, και άρα να χρειαστούν κάποια από τα κεφάλαια του ΔΝΤ στα οποία βασιζόταν η Ευρώπη.

Οι ξένοι κάτοχοι ισπανικών ομολόγων είναι μάλλον ανένδοτοι στο να εγκαταλείψουν τη σειρά προτεραιότητας τους για χάρη της ΕΚΤ και του EFSF / ESM. «Καήκαμε μια φορά, στην Ελλάδα, δε θα επιτρέψουμε ξανά την ίδια κατάσταση,» δήλωσαν. Όχι ότι οι ομολογιούχοι θα κέρδιζαν μια δικαστική μάχη σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό δικαστήριο, αλλά αν η ΕΚΤ βλέπει την αγορά ομολόγων ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος με ιδιώτες κατόχους, τότε η τοπική αγορά ομολόγων θα συρρικνωθεί αρκετά γρήγορα.

Οπότε μάλλον υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την ευρωζώνη να σεβαστεί το αίτημα της κυβέρνησης Ομπάμα για λίγο περισσότερο χρόνο. Λίγο ακόμα...    sofokleous 10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!