"Όλα για τη δόση και την ανάκαμψη"



Δεν γινόταν αλλιώς, τόνισε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, στην ομιλία του στα εγκαίνια της 77ης ΔΕΘ, ενώ υπογράμμισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι, αυτές οι περικοπές να μην είναι οριστικές.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε άδικα τα οριζόντια μέτρα που επιβάλλονται και υπογράμμισε ότι μόλις η οικονομία ανακάμψει, αυτές οι αδικίες θα αρχίσουν να αποκαθίστανται. "Όταν φύγουμε από τα ελλείμματα, θα αρχίσουμε να αποκαθιστούμε τις αδικίες και θα ξεκινήσουμε από τους πιο αδικημένους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους", υπογράμμισε.



Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι μέσω της τήρησης των δεσμεύσεων, το κλίμα για τη χώρα στο εξωτερικό αλλάζει προς το θετικότερο και απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.

"Υπάρχουν ενδείξεις ότι τη μάχη με το εκτός Ελλάδος λόμπι της δραχμής την κερδίζουμε", δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι πολλά θα κριθούν τις επόμενες έξι εβδομάδες και από την έκθεση της τρόικα που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα.

Να πρωταγωνιστήσει η Θεσσαλονίκη στην ανάπτυξη
Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς στάθηκε στην μεγάλη κάμψη που παρουσιάζει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.  Η χώρα μας δοκιμάζεται και δοκιμάζεται και ο θεσμός της έκθεσης της ΔΕΘ. Εφέτος εμφανίζει πτώση 40%. Πρέπει να δοθούν καθαρές θεσμικές λύσεις για να αντιστραφεί η πορεία".


Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν ήταν η καρδιά της ανάπτυξης και θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, κάτι που όπως ανέφερε, θα επιτευχθεί με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει συνολική πολιτική για την εξωστρέφεια "με φορολογικούς και άλλους τρόπους", τόνισε.

Στη Θεσσαλονίκη δημιουργείται ο Εθνικός Φορέας Εξωστρέφειας που θα είναι το "στρατηγείο" αυτής της προσπάθειας, σημείωσε. Έκανε λόγο για την επαναδημιουργία του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στο οποίο δίνονται και νέες αρμοδιότητες ενώ προτείνεται και η  διαχείριση των κεφαλαίων του προγράμματος INTERREG ύψους 320 εκατ.


Οι τρεις μεγάλες αλήθειες
Δεν ήλθα στη Θεσσαλονίκη για να εξαγγείλω πράγματα που έχουν εξαγγελθεί αλλά για να πω αλήθειες, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

"Η πρώτη αλήθεια που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι είναι ότι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη. Ξένοι εμφάνιζαν ως μεγάλη την πιθανοτητα εξόδου της Ελλάδας. Αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, αυτή η προσδοκία της δραχμής παρέλυε την οικονομία και κάθε προοπτική σωτηρίας. Το εκτός Ελλάδος λόμπι της δραχμής φάνηκε ότι κέρδιζε τη μάχη.

Η Ελλάδα θα πέθαινε και θα πάθαινε πεθαίνοντας όσα δεν έχει πάθει καμία χώρα στον κόσμο σε καιρό ειρήνης. Αυτή την καταστροφή έπρεπε να την αποτρέψουμε. Αυτή ήταν η πρώτη προτεραιότητα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

"Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι για να το καταφέρουμε αυτό έπρεπε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας και για να το κάνουμε αυτό, έπρεπε να προχωρήσουμε ταχύτατα και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις. Εφαρμόζουμε τις περικοπές δαπανών που είχαμε δεσμευτεί", υπογράμμισε.

Η τρίτη κρίσιμη αλήθεια, τόνισε, είναι ότι η μείωση των δαπανών έπρεπε να γίνει έτσι κι αλλιώς. "Δεν μπορούσαμε να ζούμε με δανεικά. Ανακαλύψαμε τεράστιες σπατάλες. Συντάξεις μαιμούδες που δίνονταν για χρόνια σε πεθαμένους. Δεν μπορούσαμε να δίνουμε συντάξεις σε τυφλούς που έβλεπαν μια χαρά και από τα δυο μάτια", σημείωσε.


Οι επώδυνες περικοπές και η υπόσχεση
Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, μέσα σε αυτά που κόβονται, είναι εισοδήματα "που δεν έπρεπε καν να αγγιχτούν".

"Δεν γινόταν αλλιώς. Είναι οι τελευταίες περικοπές και προσπαθούμε όσο μπορούμε να μην είναι οριζόντιες, γιατί οι οριζόντιες περικοπές είναι άδικες. Προσπαθούμε να μην είναι οριστικές, γιατί μόλις η οικονομία ανακάμψει, αυτές οι αδικίες θα αρχίσουν να αποκαθίστανται. Όταν φύγουμε από τα ελλείμματα, θα αρχίσουμε από τους πιο αδικημένους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ένστολους", υπογράμμισε. Ειδικά για τους ένστολους είπε ότι θα υπάρξουν μειώσεις αλλά δεν θα αγγιχθούν τα έξι επιδόματα επικινδυνότητας.

Σημείωσε δε ότι εάν η Ελλάδα δεν προχωρούσε στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, η κατάσταση θα επιδεινωνόταν δραματικά για δεκαετίες και για όλους.


Γραφειοκρατία και φοροδιαφυγή Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το κλίμα μέσα στη χώρα αλλάζει και στάθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση δυο "σκανδάλων", όπως τα χαρακτήρισε, της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής.

"Όποιος σκεφτόταν να επενδύσει στην Ελλάδα, έπρεπε να τον βασανίζουν και να ζητούν γρηγορόσημα. Αυτό τελείωσε. Θέλουμε να γίνουμε χώρος υποδοχής επενδύσεων, που θα δώσουν δουλειές στους νέους", σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις για παράκαμψη της γραφειοκρατίας και απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων.

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, ανέφερε: "Εντοπίσαμε χιλιάδες φοροφυγάδες και τους ζητάμε να πληρώσουν. Δεν μπορεί να φορολογούνται σκληρά οι πάντες και κάποι να μένουν άπιαστοι με τον παράνομο πλούτο τους. Η δικαιοσύνη θα αποκατασταθεί. Οπου χρειάζεται θα επέμβει ο εισαγγελέας", τόνισε.


Προτεραιότητα η ανάκαμψη
Σε όλα αυτά, τόνισε, πρέπει να υπάρξει διέξοδος ανάκαμψης και ανάπτυξης, κάτι που θα επιτευχθεί εφόσον η έκθεση της τρόικας θα είναι θετική.

"Πρέπει να φρενάρουμε την ύφεση. Μόλις πάρουμε τη δόση, θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και θα μπορούν να δώσουν ρευστότητα ενώ θα επιστραφεί το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες", σημείωσε, ενώ υποσχέθηκε ότι τα μέτρα ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερα από τις περικοπές. Το 90% της δόσης θα μείνει στην Ελλάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τον συμψηφισμό οφειλών ιδιωτών και Δημοσίου. "Προσκρούει σε γραφειοκρατικά ζητήματα που είμαστε αποφασισμένοι να τα ξεπεράσουμε", σημείωσε.

Αναφέρθηκε στα σχέδια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, σημειώνοντας ότι προσκρούει στην τρόικα. "Παλεύουμε για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Το θέτουμε στην πρώτη γραμμή και επιμένουμε, έχουν αρχίσει να ακούνε".

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι μια φορά το μηνα θα βλέπει τα επιμελητήρια και φορείς της οικονομίας "για να μπορεί ο πρωθυπουργός να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, να πιάνει από κοντά τα καυτά προβλήματα, την πιάτσα", όπως είπε. 


Κρίσιμες οι επόμενες έξι εβδομάδες
Ο κ. Σαμαράς κατέληξε λέγοντας ότι οι ανακοινώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι δείχνουν ότι η λύση για κάθε σύγχρονη χώρα της Ευρώπης βρίσκεται μέσα στο ευρώ.

"Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η μάχη κερδίζεται. Τη μάχη με το εκτός Ελλάδος λόμπι της δραχμής την κερδίζουμε. Πρέπει να κερδίσουμε και με το εντός Ελλάδος λόμπι. Έψαχναν αφορμές για να γίνουμε Ιφιγένεια. Μας είπαν ότι το ευρώ δεν είναι ταμπού αλλά δεν μας είπαν για το κόστος εξόδου από το ευρώ. Αν φεύγαμε από το ευρώ, δεν θα μειώνονταν οι συντάξεις, θα καταργούνταν. Δεν θα υπήρχαν φάρμακα, θα έμπαινε στο δελτίο το πετρέλαιο", εξήγησε. 

Ο κ. Σαμαράς τέλος ανέφερε ότι τις επόμενες έξι εβδομάδες θα κριθούν πολλά για τη χώρα ενώ υποσχέθηκε ότι "σε δυο χρόνια μπορεί να μην έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, αλλά θα φαίνεται καθαρά το φως στην άκρη του τούνελ".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!