Η Ευρώπη εθίζεται στο φθηνό χρήμα της ΕΚΤ

ecb
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν καταφέρνουν φαίνεται να απεξαρτηθούν από τα κεφάλαια της Ευρωπαΐκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και οι απότομες πτώσεις στα κόστη δανεισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σημαίνει ότι κάποιες χώρες έχουν πια τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω των αγορών.

Όπως και οι ομολόγοι τους στις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν πλέον να χρηματοδοτήσουν ορισμένα δάνεια φθηνότερα από ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή μέσα στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, συγκεντρώνοντας τα στα λεγόμενα asset-backed securities (ABS), τίτλοι στηριζόμενοι σε στοιχεία του ενεργητικού, και να τα πωλούν σε επενδυτές με τόκο που να υποστηρίζεται από εισπρακτικές ροές που προκύπτουν από πιστωτικές κάρτες, δάνεια αυτοκινήτων ή δάνεια κατοικίας.
Αλλά η έκδοση των ευρωπαϊκών ABS για τους επενδυτές είναι σε τριετή χαμηλά καθώς οι τράπεζες χρησιμοποιούν εναλλακτικά το ενεργητικό τους ως εγγύηση για κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας.
Από την οικονομική κρίση του 2007 και έπειτα ο όγκος των ABS, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ήταν χαμηλός. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο τραπεζικός κλάδος ξεκίνησε μια νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τα Prime Collateralised Securities, σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν τα ABS της ευρωζώνης.
Η έκδοση των ευρωπαϊκών ABS στους επενδυτές φέτος φτάνει μόλις τα € 47 δισ. - το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, όταν η αγορά κατέρρεε από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan.
Στις ΗΠΑ, τα $ 148 δισ. που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την Asset Backed Alert, υποδηλώνουν ότι ο τομέας θα ξεπεράσει τα $ 157 δισ. του 2011.
Τα επίπεδα των ευρωπαϊκών ABS παραμένουν χαμηλά παρόλο που οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για χαμηλές αποδόσεις. Αυτή η ζήτηση έχει χαμηλώσει τα spreads - μέρος του επιτοκίου που καταβάλλεται στους επενδυτές - για τους πιο φερέγγυους ως και 50% σε κάποιες περιπτώσεις.

 
Τα spreads των τίτλων σε ισπανικά στεγαστικά δάνεια (residential mortgage-backed securities RMBS) έχουν μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που επιτρέπει σε κάποιους από τους δανειστές της χώρας να πουλήσουν κομμάτια των ABS σε ιδιωτικές συναλλαγές, ανάλογα με τους παίκτες της αγοράς. Η έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE3 στις ΗΠΑ, όπου  η Federal Reserve θα αγοράσει τίτλους στηριζόμενους σε στεγαστικά δάνεια, αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τις αποδόσεις για τα προϊόντα αυτά.
«Τα spreads έχουν πέσει σε νέα επίπεδα φέτος και περιμέναμε να δούμε την έκδοση τίτλων από τις [Ευρωπαϊκές]τράπεζες, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί», δήλωσε ο Steve Harrison, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Cairn Capital.
Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες επιλέγουν να ανταλλάξουν ABS με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή την Τράπεζα της Αγγλίας αντί να τα πουλήσουν σε επενδυτές, υπολογίζοντας ότι η χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας παραμένει ακόμη φθηνότερη.   sofokleous 10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!