Ηφαίστειο: Μπαλόνι μάγματος φουσκώνει κάτω απο την Σαντορίνη

 
Ηφαίστειο: Μπαλόνι μάγματος φουσκώνει κάτω απο την Σαντορίνη
Μπαλόνι μάγματος φουσκώνει κάτω απο την Σαντορίνη: Αυτός είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου άρθρου του National Geographic για την Σαντορίνη.
Το  επιστημονικό περιοδικό εκφραζει την ανησυχία του μετά την δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων για την συσσώρευση εκατομμυρίων κυβικών μάγματος στο ηφαίστειο που έχει προκαλέσει την ανύψωση του νησιού κατά 14 εκατοστά μόλις μέσα σε 16 μήνες και αναφέρει ότι οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι και ψάχνουν να βρουν στοιχεία προκειμένου να προβλέψουν την επόμενη πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου του ελληνικού νησιού.


Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Nature Geoscience από τον καθηγητή ηφαιστειολογίας, Ντέηβιντ Πάιλ, την ηφαιστειολόγο Μισέλ Παρκς του Τμήματος Γεωεπιστημών της Οξφόρδης, και την Τζούλιετ Μπιγκς του Τμήματος Γεωεπιστημών του Μπρίστολ. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι τρεις ερευνητές αναφέρουν πως η αύξηση του μαγματικού θαλάμου από την εισροή νέου υλικού οδήγησε σε ανύψωση της επιφάνειας του νησιού από 8 έως και 14 εκατοστά σε μόλις 15 μήνες. Οι υπολογισμοί αυτοί θεωρούνται αρκετά ακριβείς μια και έγιναν με εικόνες από δορυφορικά ραντάρ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Γερμανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (DLR), καθώς και με μετρήσεις GPS από το έδαφος.

Στο μικροσκόπιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται το ηφαίστειο της Νέας Καμένης στη Σαντορίνη, το οποίο φαίνεται να έχει βγει από τη «χειμερία νάρκη του» από τις αρχές του 2011.

Μέσα σε δεκαέξι μόλις μήνες οι επιστήμονες εντόπισαν μια γιγαντιαία αύξηση του μάγματος κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, καθώς ο υπόγειος θάλαμος όπου συγκεντρώνονται τα λιωμένα πετρώματα επεκτάθηκε από 10 έως και 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ανυψώνοντας ολόκληρο το νησί κατά 1 εκατοστό τον μήνα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις προ μηνών μελέτες που έλεγαν ότι το ηφαίστειο «φουσκώνει».

Ειδικότερα, σύμφωνα με επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ (οι οποίοι συνεργάζονται με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και το Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας του ΕΜΠ), το μάγμα κάτω από το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης φούσκωσε τόσο πολύ ανάμεσα στον Ιανουάριο του 2011 και τον Απρίλιο του 2012 ώστε έχει πλέον όγκο έως και 15 φορές μεγαλύτερο από το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.

Οι Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ηφαιστειολογίας Ντέιβιντ Πάιλ και την ηφαιστειολόγο Μισέλ Παρκς του Τμήματος Γεωεπιστημών της Οξφόρδης, καθώς και την Τζούλιετ Μπιγκς του Τμήματος Γεωεπιστημών του Μπρίστολ, αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Nature Geoscience»:

«Η προσθήκη αυτού του μάγματος, από άποψη όγκου, θεωρείται η σημαντικότερη που έχει λάβει χώρα από το 1955, λίγο μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου. Η διόγκωση του μάγματος οδήγησε σε ανύψωση της επιφάνειας του νησιού κατά 8 έως 14 εκατοστά στο ίδιο χρονικό διάστημα».

Ο υπόγειος θάλαμος του μάγματος (των λιωμένων πετρωμάτων) κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης επεκτάθηκε σημαντικά, κατά περίπου 10 έως 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Απριλίου 2012, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ που μελετούν το φαινόμενο.

Οι επιτόπιοι υπολογισμοί στη Σαντορίνη έγιναν με τη βοήθεια εικόνων από δορυφορικά ραντάρ που παρείχαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η Γερμανική Υπηρεσία Διαστήματος (DLR), καθώς και μετρήσεων GPS από το έδαφος. Αν και τα νέα στοιχεία ρίχνουν περισσότερο φως στη λειτουργία του ηφαιστείου (το οποίο γύρω στα 1600 π.Χ. έκανε μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στην παγκόσμια ιστορία, οδηγώντας πιθανώς στην καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού), σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν διαφωτίζουν όσον αφορά το μείζον ερώτημα του πότε το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΡΗΞΗΣ

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, η ποσότητα μάγματος που έχει συσσωρευτεί κάτω από το ηφαίστειο κατά το περασμένο έτος ισοδυναμεί με περίπου 10 έως 20 έτη ανάπτυξης του ηφαιστείου.

Επισημαίνουν, όμως, πως αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται κάποια έκρηξη, αντίθετα -όπως τονίζουν- η σεισμική δραστηριότητα έχει σαφώς υποχωρήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Αλλωστε, αυτό σημείωσε μιλώντας στην «Espresso» και ο επικεφαλής της ειδικής επιστημονικής επιτροπής για την παρακολούθηση του ηφαιστείου, καθηγητής Κοσμάς Στυλιανίδης.

Οπως τονίζει ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Από τον Φεβρουάριο του 2012, οπότε και συγκροτήθηκε η επιτροπή, παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την ηφαιστειακή δραστηριότητα» και προσθέτει: «Πλέον, όλα δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ηρεμήσει. Αφενός, η σεισμική δραστηριότητα έχει σχεδόν μηδενιστεί, ενώ και τα γεωχημικά στοιχεία έχουν σταματήσει. Η κατάσταση βρίσκεται σε ύφεση».

Οπως ανέφερε ο ίδιος: «Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη δημοσίευση των Βρετανών επιστημόνων αφορούν μια περίοδο παρατήρησης που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012. Από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οσα μνημονεύονται μας ήταν γνωστά, αλλά ποτέ δεν έφτασε η κατάσταση στο σημείο να σημάνει alert υψηλού κινδύνου». Και κατέληξε λέγοντας: «Παρακολουθούμε στενά τη δραστηριότητα και όταν υπάρξει κάτι σημαντικό, θα ενημερώσουμε άμεσα τις αρμόδιες αρχές».http://www.madata.gr/

Zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!