Η Γερμανία κάνει τώρα μαθήματα και στις ΗΠΑ


merkel_0012
Έως τώρα, είχαμε συνηθίσει τη Γερμανία στο ρόλο του θεματοφύλακα της δημοσιονομικής αυστηρότητας της Ευρώπης. Πλέον, το Βερολίνο κάνει μαθήματα και στις ΗΠΑ, και μάλιστα την ώρα που η χώρα διανύει μία ευαίσθητη, προεκλογική περίοδο…
Την αρχή έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ο οποίος με ομιλία του ενώπιον της Bundestag για το γερμανικό προϋπολογισμό του 2013, έθεσε το ζήτημα του αμερικανικού χρέους. Οι ανησυχίες για το αμερικανικό χρέος αποτελούν βάρος για την παγκόσμια οικονομία, είπε ο Schaeuble.

Ήταν μία αντεπίθεση προς την Ουάσιγκτον, η οποία έχει υπάρξει τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην αδυναμία της Ευρώπης να βρει μια λύση στην κρίση χρέους.
«Εν όψει και των εκλογών στις ΗΠΑ, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από το δρόμο που θα επιλέξουν οι Αμερικανοί πολιτικοί, στο ζήτημα του δημοσίου χρέους της χώρας, που είναι υπερβολικά υψηλό», είπε ο Schaeuble.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ εμφανίζουν δημοσιονομικά ελλείμματα άνω του 1 τρισ. δολαρίων τα τελευταία τρία χρόνια, την ώρα που τα κόμματα αδυνατούν να συμφωνήσουν στις πολιτικές για τη μείωσή τους. Το ζήτημα τίθεται στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπικάνων, Mitt Romney, να κατηγορεί τον πρόεδρο Barack Obama για δημοσιονομική κακοδιαχείριση. Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel έχει αναπτύξει μία στενή σχέση με τον Obama, με τον οποίο δείχνει να συμφωνεί σε πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όμως, μέλη της κυβέρνησής της εμφανίζονται να επικροτούν τη βαρύτητα που δίνει ο Romney στο στόχο της μείωσης του χρέους.
Οι δηλώσεις του Σόιμπλε έρχονται την ώρα που η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ βάζει σε νέο γύρο πιέσεων τις αναδυόμενες οικονομίες με ευέλικτα νομισματικά καθεστώτα, εάν προχωρήσει, όπως αναμένεται, σε τρίτο γύρο πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης την Πέμπτη, οπότε και ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση του νομισματικού συμβουλίου της, προειδοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Χιλής, Φελίπε Λαρέν.
Ανησυχίες προκαλεί και η μεγάλη ποσότητα του αμερικανικού χρέους που βρίσκεται στην κατοχή της Κίνας, με το Πεντάγωνο ωστόσο, να εμφανίζεται καθησυχαστικό, στην πρώτη του μέχρι σήμερα σχετική έκθεση, που έχει ημερομηνία 20 Ιουλίου και περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg. Στην έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η κατοχή αμερικανικού χρέους αξίας άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων από την Κίνα και η προοπτική μιας πιθανής «ξαφνικής και σημαντικής» απόσυρσης των σχετικών κεφαλαίων δεν απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας. «Η Κίνα έχει ελάχιστες επιλογές για να επενδύσει τα τεράστια αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα, πέρα από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα», αναφέρεται στην έκθεση. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους μετά τη Federal Reserve.
Πάντως ο οίκος Moody's έστειλε ηχηρή προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την κορυφαία τους πιστοληπτική αξιολόγηση εάν δεν υιοθετήσουν τις κατάλληλες πολιτικές που θα οδηγήσουν στη μείωση της σημερινής αναλογίας χρέους/ΑΕΠ. Ο οίκος εμφανίστηκε ιδιαίτερα σαφής, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2013 θα είναι αυτές που θα καθορίσουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» που κατέχουν οι ΗΠΑ, καθώς και η αρνητική προοπτική τους. Εάν οι εν λόγω διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συγκεκριμένες πολιτικές ικανές να φέρουν σταθεροποίηση και εν συνεχεία να μειώσουν την αναλογία του ομοσπονδιακού χρέους ως προς το ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τότε ο Moody's διευκρίνισε ότι θα επιβεβαιώσει το τριπλό «Α» των ΗΠΑ και θα επιστρέψει σε σταθερή την αρνητική προοπτική που έχει δώσει στην χώρα. Στην περίπτωση όμως που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν να προαγάγουν τέτοιου είδους πολιτικές, ο οίκος προειδοποιεί ότι θα πρέπει να αναμένεται υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, πιθανόν στο Αα1. Ο οίκος μάλιστα θεωρεί απίθανο να διατηρήσει την κορυφαία αξιολόγηση με αρνητική προοπτική έως το 2014. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ πιθανόν να αγγίξουν το ανώτατο όριο του χρέους τους γύρω στα τέλη του τρέχοντος έτους και η ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους τόκους και στις υπόλοιπες δαπάνες της από τους διαθέσιμους πόρους της εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί λίγους μήνες αφότου φθάσει το ανώτατο όριο του χρέους της. sofokleous  10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!